Magyar tükör - Bogdán László

2009. március 17., kedd, Világfigyelő
Több mint hatszáz megemlékezés volt Magyarországon a nemzeti ünnepen, vidéken békésen zajlottak az események, balhék csak Budapesten voltak, ahol óriási volt a rendőri készültség, s az este folyamán 37 embert vettek őrizetbe, feloszlattak egy nagyobb, be nem jelentett tüntetést a Bazilikánál, ahol könnygázt is bevetettek, sérülések nem történtek. Letartóztatták Budaházi Györgyöt és Toroczkai Lászlót, akik ellen a rendőrség rendzavarás miatt emelt vádat az ügyészségen.

* Gyurcsány Ferenc a Művészetek Palotájában tartott beszédében hangsúlyozta, hogy a nehézségek miatt sem szabad megfeledkezni eredményeinkről, 1848 lényege megvalósult, Magyarország a NATO és az Európai Unió tagja lett. Azt is kiemelte, hogy Magyarországon szólásszabadság van, de utalva a szigorodó büntetésekre, hangsúlyozta, hogy ennek célja soha nem lehet a közösség erejének gyöngítése. * A Fidesz ismét a várban ünnepelt, beszédében Orbán Viktor kijelentette, hogy az elmúlt hét év nem volt a rendszerváltás része, egy kis csoport kétségbeesett kísérlete volt a történelem visszafordítására, éppen azért mindent vissza kell követelni a kormánytól, most nem válságkezelő programokra van szükség, hanem teljes változásra. * Néhány napja van az MDF-nek, hogy ,,találjon" egy független képviselőt, ha nem, Csáky András kilépésével megszűnhet a kilenc főre apadó frakció. A kis pártban ismét a válság jelei mutatkoznak, Dávid Ibolya döntése, miszerint a megszorító csomagjával elhíresült Bokros Lajost jelöli európai parlamenti képviselőnek, kiverte a biztosítékot, a párt nagy öregje, Boross Péter követelte az országos gyűlés azonnali összehívását, Dávid Ibolya elnök pedig bizalmi szavazást kért maga ellen, hiszen másik partizánakciója sem járt sikerrel, bizalmatlansági indítványt akart benyújtani Gyurcsány Ferenc ellen, Bokros Lajost jelölve miniszterelnöknek, de a pártok elzárkóztak, és nem gyűlt össze a hetvennyolc aláírás. * Újabb korrupciós botrány pattant ki, ezúttal a kulturális és oktatásügyi minisztériumban, a cigányság felzárkóztatására szánt pénzek számolatlanul, ellenőrizetlenül folytak el, ráadásul a Mentor-program vezetője azt állította, hogy amikor pályáztak, a minisztérium osztályvezetője, Borovszki Tímea 200 000 forintot követelt csúszópénzként. Hiller István miniszter az osztályvezetőt felfüggesztette állásából, és megindult a vizsgálat. Megszólalt Mohácsi Lívia, az SZDSZ európai parlamenti képviselője is, azt állítva, hogy milliárdok folytak el, a legtöbb pénz akkor, amikor Borovszki Tímea ellenőrizte a programokat, aki az egy éve vizsgálati fogságban lévő Zuschlág János barátjának számító Arató Gergely államtitkár bizalmasa. * Ez a botrány megint és újult erővel hívja fel a figyelmet arra, hogy a cigányság felzárkóztatására szánt forintmilliárdok ellenőrizetlenül és számolatlanul folytak el, a magyar médiában felhívások jelentek meg, követelve, hogy húsz évre visszamenőleg ellenőrizzék, mire is mentek el a cigányság integrációjára szánt összegek, körülbelül 130 milliárd forint?!

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-03-17: Világfigyelő - x:

Megkezdődött Josef Fritzl pere

Hatalmas sajtóérdeklődés közepette kezdődött tegnap az ausztriai St. Pöltenben a lányát 24 évig házának pincéjében fogva tartó, és vele vérfertőző viszonyt folytató Josef Fritzl pere. A per gyors lesz, pénteken már ítélet várható.
2009-03-17: Világfigyelő - x:

Röviden - Simó Erzsébet

Vizsgálják a budapesti rendőri intézkedéseket
Vizsgálatot indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, hogy megállapítsa, az állami szervek, főként a rendőrség, miként biztosította a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot és a sajtó szabadságát március 15-én. Szabó Máté tegnapi közlemé­nyében tudatta: a gyülekezési és a személyes szabadsághoz való joggal, a véleménynyilvánítási és a sajtószabadsággal, valamint a hátrányos megkülönböztetés tilalmával összefüggő visszásságok gyanúja miatt vizsgálatot indított.