Mi, hol, mikor

2009. március 18., szerda, Mi, hol, mikor?
Színház

Sepsiszentgyörgyön a Reflex Nemzetközi Színházi Fesztivál mai műsora: 19 órától a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében a sepsiszentgyörgyi M Stúdió Shakespeare Rómeó és Júlia című darabja nyomán készült mozgásszínházi előadás Uray Péter rendezésében.

19.30 órától a Gyárfás Jenő Képtárban 60 év színház ― Reflexió: múlt, jelen, jövő címmel beszélgetés a sepsiszentgyörgyi színházról Sylvester Lajos, Dali Sándor, Nemes Levente korábbi igazgatók, valamint Bocsárdi László jelenlegi igazgató részvételével. Moderátor: Váta Loránd színművész. A meghívottak között olyan személyiségek is szerepelnek, akik az elmúlt hatvan év alatt a színház társulatának tagjai, az intézmény alkalmazottjai voltak, vagy szakmabeliként szoros kapcsoltban álltak a sepsiszentgyörgyi színházzal.

Csütörtökön 19 órától Aiszkhülosz: Oreszteia (rendezte: Jan Klata), Stary Teatr, Krakkó (bérletes előadás, a szabad helyekre jegyet lehet váltani). A közönségtalálkozó után Flamenco-est.

A színház pénztára a fesztivál végéig hétköznap 11―14 és 17―19, szombaton 11―13 óráig tart nyitva.

A Reflex Nemzetközi Szín-házi Biennáléval kapcsolatos minden információt megtalálhatnak a www.reflexfest.ro honlapon.

Zene

* Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében ma 19 órától Beethoven-estet tartanak. Fellép: Ávéd Éva (zongora), Kozma Péter (cselló). Műsoron: C-dúr szonáta zongorára és csellóra (op 102, no. 1); Esz-dúr variációk Mozart Varázsfuvola című operájának egy témájára; D-dúr szonáta zongorára és csellóra (op 102, no. 2).

* Sepsiszentgyörgyön a Park vendéglő Di Stefano bárjában ma 20 órától dzsesszkoncerten fellép a székelyudvarhelyi Koala Jazz Band és a budapesti Koala Fusion zenekar.

Kiállítás

A színházi fesztivál ideje alatt a következő állandó kiállítások láthatók: Plakátkiállítás 2007-es és 2008-as európai színházi fesztiválok plakátjaiból a Gyárfás Jenő Képtárban, előadásfotókból készült portrémozaik (1948―2008) a színház kávézójában, előadásfotók a Tamási Áron Színház elmúlt évadjainak előadásairól a színház előcsarnokában.

Röviden

Sajtóklub. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház Holló Ernő Sajtóklubjának meghívottja ma 19 órától Kádár Gyula, a Történelmi Magazin kiadója, főszerkesztője. Téma: Lehet, hogy egyesek szélmalomharcnak látják, de a nemzeti önismeret, a magyarságtudat erősítésének igyekezete egy színvonalas lappal, minden nehézsége ellenére is ― életre szóló küldetés. Házigazda: Matekovics János.

Táncház. Sepsiszentgyörgyön a városi művelődési házban a ma 20 órakor kezdődő táncházban Ladó Szabolcs és párja felcsíki táncokat tanít. Zenél Szabó Loránd és barátai, valamint a Folker együttes. A táncház éjjel egy óráig tart.

Gyűjtők klubja. A sepsiszentgyörgyi Hobbi Cserebereklub ma 16 órára a városi művelődési ház pinceklubjába vár minden szenvedélyes gyűjtőt.

Fogadóóra. Szerkesztősé­günkben ma 13―15 óráig Balogh Klára jogtanácsos várja a jogi tanácsot igénylőket. A tanácsadás ingyenes. * Az RMDSZ Sepsiszentgyörgy, Martinovics utca 2. szám alatti székházában ma 18 órától Tóth-Birtan Csaba megyei önkormányzati képviselő, pénteken 9 órától Albert Álmos szenátor tart fogadóórát. Érdeklődni és iratkozni a 0267 352 552-es telefonon vagy a haromszek@rmdsz.ro e-mail címen lehet. Ugyanott várják mindazokat, akik az európai parlamenti vá­lasztások alkalmával a magyar összefogás listáját aláírásukkal támogatni óhajtják.

Kismamaklub. Sepsiszentgyörgyön csütörtökön 10 órától az unitárius templom tanácstermében tartják a találkozót. Házigazda: Kiss Szende Enikő.

Előadás. A szegedi Szantner Emma a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében csütörtökön 17 órától a táplálékkiegészítőkről és antioxidánsokról tart előadást. A belépés ingyenes.

Áramszünet. Ma 10—12 óráig Szacsván, Sepsimagyaróson, Lisznyópatakon és Nagyborosnyón a 2-es transzformátor körzetében, 10—12 óráig Futásfalván, Ikafalván, Felsőcserná­tonban, Alsócsernátonban a Covalactnál, valamint az 1-es és 4-es transzformátor körzetében szünetel az áramszolgáltatás.

Sándor napja. A népi időjóslás szerint jeles nap, ekkor kezdődik a felmelegedés, közeledik a tavasz: ,,Sándor, Jó­zsef, Benedek, zsákban hozzák a meleget."

Hitvilág

A sepsiszentkirályi imahéten ma 19 órától Székely János árkosi unitárius, holnap Bíró Attila kö­kösi unitárius lelkész szolgál.

Közlekedés

Súlyos balesetek. Hétfőn két súlyos balesetben öt személy sérült meg Sepsiszentgyörgyön. Az első baleset a Gödri Ferenc utcában történt, ahol egy 16 éves lány a tömbház mellől szaladt ki az útra, egy arra haladó kocsi elé, amelyet egy 51 éves helybeli lakos vezetett szabályosan. A gyalogos lába összezúzódott, kórházba szállították. A második baleset este negyed hétkor történt az Olt-hídnál. S. Róbert (33) helybeli lakos az Oltmező út felől rossz helyen, a benzinkút mögött, a forgalommal szemben hajtott fel az 1918. December 1. útra, a főúton haladó autóbusznak sem adta meg az elsőbbséget. A szabálytalankodó, súlyosan sérült sofőr bennrekedt a roncsban, a tűzoltóság szabadította ki. A balesetben megsérült a személygépkocsi 31 éves utasa, valamint az autóbuszon utazók közül két nő, a megyei kórház alkalmazottjai, akik munkába igyekeztek. A kórházban csak a gépkocsivezető maradt, aki gerincsérüléseket szenvedett, ezenkívül felszakadt a felső ajka és az egyik szemöldöke. Vért is vettek tőle, hogy megállapítsák, ittas volt-e. Mindkét baleset körülményeit vizsgálják. (Rendőrségi tájékoztató)

Minifoci

A Megyei Sportigazgatóság és az Atletico Steaua március 21―22-én Tavasz Kupa néven minifociturnét rendez a minifoci B-osztályban szereplő csapatok számára Sepsiszentgyörgyön a műgyepes pályán. Technikai gyűlés március 19-én 14 órától a sportigazgatóságnál (Bánki Donát utca 25. szám). Nincs nevezési díj. Érdeklődni 0744 357 575-ös vagy a 0267 351 640-es telefonon lehet.

Sportnapok

Idén május 29—31-én kerül sor a már hagyományos sepsiszentgyörgyi sportnapokra. Aki versenyt, különböző bajnokságot, kupát, vetélkedőt szervezne, a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálati irodájából igényelheti a pályázati űrlapot. Ezeket ugyanoda kell visszajuttatni március 20-án 12 óráig. Az esemény szervezői szívesen várják az érdeklődők javaslatait a sepsisportnapok@gmail.com elektronikus postacímen.

Kosárlabda

* Sepsiszentgyörgyön rendezték meg az V—VIII. osztályosok iskolák közti bajnokságát. A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum sportolói magabiztosan és fölényesen nyerték meg minden mérkőzésüket, ezzel az első helyen fejezték be a viadalt, s továbbjutottak az országos küzdelemsorozat elődöntőjébe. A következő teremtornán az együttes másik öt megye legjobbjával fog harcolni a fináléba jutásért. A kézdivásárhelyiek eredményei: 52—22 a Székely Mikó Kollégiummal, 47—5 a Petőfi Sándor Általános Iskolával, 45—18 a Mikes Kelemen Főgimnáziummal és 42—26 a Mihail Sadoveanu Általános Iskolával. A Nagy Mózes csapata: Derzsi Zoltán, Csüdör Botond, Dani Domokos, Tamás Áron, Hengan Hunor, Nemes Hunor, Molnár Arnold, Kertész Zsombor. Tanár: Farkas Alpár.

* A megyei U11-es minikosárlabda-bajnokság második tornájának eredményei: fiúk: Kovászna—Bereck 18—11, Kovászna—Csernáton 13—25, Csernáton—Bereck 26—8. Az állás: 1. Csernáton 8 pont, 2. Kovászna 5 p., 3. Bereck 5 p.; lányok: Bereck—KSE 29—14, Sepsiszentgyörgy—Gelence 20—0, KSE—Csernaton 40—12, Sepsiszentgyörgy—Bereck 16—38, Csernáton—Gelence 11—12, Sepsiszentgyörgy—Csernáton 23—15, Bereck—Gelence 23—19, KSE—Sepsiszentgyörgy 49—16, Bereck—Csernáton 42—14, KSE—Gelence 29—19. Az állás: 1. Bereck 16 pont, 2. KSE 14 p., 3. Sepsiszentgyörgy 11 p., 4. Gelence 9 p., 5. Csernáton 8 p.

(lénárt)

* Újabb izgalmas mérkőzés előtt állnak A-osztályos lányaink, akik ma Szatmárnémeti vendégeiként lépnek pályára. A 17 órakor kezdődő találkozó játékvezetője Adrian Habor és Sorin Drugău. Mint ismeretes, a háromszéki együttes az elmúlt hét végén nagyon kiélezett és szoros meccsen győzte le Alexandriát, a szatmári csapat pedig Aradon nyert a bajnoki címvédővel szemben. Az ősszel a Sepsi BC 83—73-ra verte meg Szatmárnémetit. A mérkőzést a Régió Rádió 16.55-től élőben közvetíti. A 24. forduló további mérkőzései: Alexandria—Jászvásár, Govora—Târgovişte, Nagyvárad—Olimpia, Kolozsvár—Rapid, Sportul Studenţesc—Arad. A Craiova áll.

UEFA-kupa

A nyolcból ma két, míg holnap hat visszavágóra kerül sor a labdarúgó UEFA-kupa legjobb tizenhat közötti párharcaiban. A nyolcaddöntő visszavágói: ma Saint-Etienne—Werder Bremen, (az első mérkőzésen: 0—1), Ajax Amsterdam—Olympique Marseille (1—2); holnap Metaliszt Harkov—Dinamo Kijev (0—1), Sahtar Doneck—CSZKA Moszkva (0—1), Zenit—Udinese (0—2), Galatasaray—Hamburger SV (1—1), Aalborg—Manchester City (0—2), SC Braga—Paris Saint-Germain (0—0).

Összeállította: Tibodi Ferenc

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-03-18: Múltidéző - x:

Zakariás Antal szerepe 1848-ban

Gyergyószentmiklóson született 1804-ben Zakariás Miklós és Szarukán Mária első gyermekeként. Kereskedőnek tanult, de hamarosan ipari menedzserré vált (úgy is hívták a háta mögött, hogy Werkes). 1838-ban az ő tulajdonába került a balánbányai rézbánya, melyet nagybátyjától, Zakariás Istvántól és társától, Simon Tódortól vásárolt.
2009-03-18: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Mély fájdalommal, de Isten akaratába megnyugodva tudatjuk, hogy a drága jó feleség, édesanya, testvér, anyós, nagymama, anyatárs, keresztanya, rokon, jó szomszéd és kedves ismerős,
BENDE ISTVÁNNÉ
NAGY AMÁLIA
életének 74., boldog házasságának 48. évében 2009. március 17-én hajnalban csendesen elhunyt.
Drága halottunkat folyó év március 19-én 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a kantai temetőben.
Bánatos férje, lánya és családja
7254192