HáziorvosA zöld hályog

2009. március 19., csütörtök, Család

A zöld hályog az egyik legsúlyosabb szembetegség, amely esetén a látóidegrostok lassan, ám megfordíthatatlanul pusztulnak el. Ha a kórt idejében nem ismerik fel, akár vakság is lehet belőle.

A glaukómás rohamoknál a szaruhártya áttetszővé, zöldes árnyalatú tejüvegszerűvé válik — tévesen ugyan, de innen ered a betegség köznyelvben használatos elnevezése. Valójában nem eltávolítható hályogról van szó. A szemgolyóból indul ki az egyre fokozódó kisugárzás, majd a szem körüli csontokra és a fél fejre is átterjed a fájdalom. A glaukómás roham idején keménnyé válik a szemgolyó, amelyet ujjaink hegyével érzékelhetünk is. Hogy a további károsodásokat elkerüljük, az akut glaukómát azonnal kezelni kell.

Noha negyven év felett bárkinél jelentkezhet, az e kórképben szenvedők rokonai körében, a cukorbetegeknél, a magas vérnyomás mellett, valamint a nagyfokú rövidlátóknál gyakrabban fordul elő. Kialakulásában egyebek között anatómiai, örökletes, életkorral vagy fokozott stresszel kapcsolatos, keringési, gyógyszerezési tényező is szerepet játszik.

A glaukóma felismerését igencsak megnehezíti, hogy az érintettek kilencven százalékánál panasz- és tünetmentesen fejlődik ki, ezért a bajt gyakran már csak az előrehaladott látótérkieséskor és látásélesség-romláskor veszik észre.

A zöld hályog egyébként tüneteiben eltérő, mégis azonos betegségformák gyűjtőneve. A glaukómás roham során vörös és fájó a szemgolyó, a szem könnyezik, romlik a látás élessége — vagyis homályos lesz —, eközben a fényforrások körül szivárványszínű karikák zavarják a beteget. A rossz közérzethez erős fejfájás és hányinger is társul. Noha ezekkel a panaszokkal a betegek már tényleg orvoshoz fordulnak, legtöbbször mégsem elég hamar. Előfordul ugyanis, hogy a páciens a vörösödő szemet kötőhártya-gyulladásnak gondolja, ezért a heveny tünetek miatt nem a szemészt, hanem az ideggyógyászt keresi fel, s így a glaukómát a megfelelő szakember csak komoly késedelemmel gyógyíthatja. Márpedig az aki időt nyer, életet nyer közmondás a zöld hályog esetében ekként igaz: aki időben orvoshoz fordul, annak megmaradhat a látása.

(forrás: MTI és www.vitalitas.hu)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-03-19: Család - x:

Okosító eszem-iszom

Idős korban mérhetően javítja a gondolkodási képességet és a memóriát a sok flavonoidot tartalmazó ételek, italok rendszeres fogyasztása. A biztató eredményt hozó vizsgálatokat a táplálkozástudomány vezető folyóirata, a Journal of Nutrition összegezte.
2009-03-19: Múltidéző - x:

A második kökösi csata (1849. július 2.)

Magyar szemmel:
1849. július 2-án „Gál Sándor az összes csapatokat Uzonnál összpontosítván, feladatunk lett az együttesen előnyomuló osztrák és orosz seregek megállítása és visszavetése. Tüzérségünket Gábor Áron őrnagy, híres ágyúhős vezényelte. Július 2-án előőrseink Uzonnál megtámadtatván, kezdetét vette egy makacs, elkeseredett harc, mely nagy veszteségek árán, de fegyvereink győzelmével végződött. Az ellenséget előnyomulásában megakadályoztuk, sőt, sikerült azt a Kökös vizén (Feketeügy) át visszavonulásra kényszeríteni. Ezen ütközet igen véres volt, és az áldozatok között volt Gábor Áron tüzér őrnagy, Mara (Gábor) honvéd őrnagy és több főtiszt."