Udvarhelyszéki mesterséges védbarlangok

2009. március 21., szombat, Magazin

Udvarhelyszéken több olyan mesterségesen kialakított barlangcsoportot találunk (Udvarhely ― Rez-oldal, Budvár, Máréfalva ― Kőlik, Ké­nos ― Veresmart, Telekfalva ― Őrhegy, Muzsna ― Likoldala, Tibód ― Szirt-oldal), melyeket a mondai hagyományok szerint a székelység a török harcok idején menedékhelyként használt.

A pontuszi konglomerátum kőzetbe ásott barlangok sajátos, többkamrás szerkezetűek, írott adat nem tudósít róluk, és a közelmúltig más történelmi forrásunk nem volt velük kapcsolatban. Kőzetük mállékonysága alapján elég egyértelműnek tűnt, hogy nem lehetnek őskoriak. A barlangok felmérése során világosan kiderült, hogy a hasonló szerkezetű, általában többosztatú vagy többkamrás barlangok egy időhorizontba tartoznak.

A telekfalvi barlangcsoport 2. „nagybarlangja" a legnagyobb (kb. 150 négyzetméter) és legösszetettebb az udvarhelyszéki barlangok között. Itt régészeti feltárás során 16—19. századi emlékanyag került elő. Legkorábbi leleteinket egy 1534-es pénzérme (lengyel garas) keltezi, így megállapítható, hogy a barlangokat már a 16. század közepén létrehozták és védekezésre használták a környék falvainak lakói. A máréfalvi Kőliknál folytatott régészeti kutatás érdekes adatokat nyújtott a barlang szerkezetének megismerése szempontjából, ezzel párhuzamosan pedig újabb négy, erősen lepusztult vagy beomlott barlangot sikerült azonosítani.

A sajátos emlékegyüttes, amely egyelőre udvarhelyszéki jellegzetességnek nevezhető, eddig többnyire elkerülte a kutatás figyelmét, viszont a székelység késő középkori, fejedelemség kori történetének különleges színfoltja, értékes adatokkal egészíti ki a korabeli védelem megszervezését.

Sófalvi András

A sepsiszentgyörgyi Szé­kely Nemzeti Múzeum Bartók Termében kedden 19 órától hallgatható meg Sófalvi András, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum régészének témába vágó előadása.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-03-21: Magazin - x:

Erdélyi fotótörténeti gyűjtemény

A Maros Megyei Múzeum a Marosvásárhelyi Fotóklubbal, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületével és a Népújsággal közösen a megyei múzeum keretében létrehozza az erdélyi fotótörténeti gyűjteményt, mely céllal gyűjtést kezdeményez.
2009-03-21: Magazin - x:

Állatmulattató kommandó

Svájcban állatmulattató kommandó kiképzése folyik, hogy ne unatkozzanak egy állatkert lakói.