MementóDemeter Béla — Kisgyörgy Zoltán

2009. március 25., szerda, Magazin

Negyvenöt évvel ezelőtt — 1964-ben — hunyt el a Székely Mikó Kollégium neves igazgató-tanára. Székelyudvarhelyi származású család tagjaként 1881-ben született a mócföldi Zalatnán. A nagyenyedi Bethlen Kollégiumban végzett. Innen került Budapestre, ahol a bölcsészkaron nyert tanári diplomát.

Egy évig a nagynevű Székelyudvarhelyi Református Kollé­gium tanára volt. 1906-ban foglalta el a latin-görög-magyar szakos tanári állást Sepsiszentgyörgyön. Székfoglaló beszéde: Mikó Imre irodalmi működése. Hosszú ideig volt a neves háromszéki alma mater igazgatója. 36 évi példás szolgálat után 1942-ben vonult nyugalomba. Közíró és közéleti személyiség, a helybeli Magyar Férfidalárda alapító elnöke, a Romániai Magyar Dalosszövetség alelnöke és a Magyar Párt helyi tagozatának elnöke volt. Írásai a Brassói Lapok, az Ellenzék és a Székely Nép oldalain jelentek meg. 1944-ben a Tolna megyei Kakasdon telepedett le. Szekszárdon halt meg 1964-ben. Emlékét a sepsiszentgyörgyi Kónya család őrzi. Rácz Gábor kollégiumi igazgató apósa, Kónya Ádámné Rácz Éva anyai nagyapja volt. Síremléke a szekszárdi temetőben.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-03-25: Magazin - x:

A sepsiszentgyörgyi szabócéh kiváltságlevele — Józsa Lajos

A sepsiszentgyörgyi szabók sokévi várakozás után, 1836. szeptember 25-én értesülnek, hogy a Gubernium elkészítette kiváltságlevelüket. Ahhoz, hogy kezükbe vehessék a régóta várt iratot, Móritz László 300 r. forintot készpénzben vitt Kolozsvárra. A pénz nagyobb részét a huszárezredtől kölcsönözték.
2009-03-25: Magazin - x:

Eskü szerint férfi

Albániában még húsz olyan nő él, aki a régi törvények szerint ,,férfivá esküdte magát", mert családjából a vérbosszú miatt kihaltak a férfiak.