Simonyi ismét a világűrben

2009. március 28., szombat, Magazin

A Szojuz TMA—14 űrhajó, fedélzetén Charles Simonyival, a magyar származású amerikai űrturistával csütörtökön, közép-európai idő szerint 12.49-kor elindult a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az expedíció parancsnoka Gennagyij Padalka orosz űrhajós, fedélzeti mérnöke Michael Barratt amerikai űrhajós, orvos.

A Szojuz TMA—14 a tervek szerint szombaton délután csatlakozik az űrállomáshoz. Két órán át tart a nyomás kiegyenlítése, a légmentesség ellenőrzése, azután kinyitják az átjárót. Az expedíció tagjai tavaly október óta az űrállomáson dolgozó Jurij Loncsakov orosz és Michael Fincke amerikai űrhajóst váltják, s a tervek szerint Simonyi velük együtt április 7-én tér vissza a Földre, míg Padalka és Barratt, továbbá a Discoveryn érkezett japán kollégájuk fél évet tölt az állomáson. Májusban csatlakozik hozzájuk további három űrhajós — ők hatan alkotják majd a Nemzetközi Űrállomás első teljes létszámú legénységét.

A létszám növelése azért szükséges, mert az eddigi három űrhajóst teljesen lefoglalta az űrállomás működtetése, s csak kevés idő maradt a tudományos kísérletekre. Ez azonban egyben azzal is jár, hogy egy ideig több űrturista nem mehet az állomásra, bár az orosz űrügynökség nem zárja ki a turistaprogram későbbi felújításának lehetőségét. A mostani expedíció tagjai a tervek szerint kétszer lépnek ki a világűrbe, két Progressz teherűrhajót, ugyancsak két, ember által irányított űrhajót fogadnak, továbbá fogadják az első japán teherűrhajót is. Mindeközben 43 orosz tudományos kísérletet kell elvégezniük.

Simonyi legfontosabb kísérlete a Magyar Űrkutatási Iroda által szervezett és a KFKI Atomenergia Kutatóintézet, valamint a moszkvai Orvosbiológiai Kutatóintézet számára végrehajtandó Simonyi-Pille-2 lesz. Ennek során Simonyi új sugárdózismérőket visz a 2003 óta az ISS Zvezda moduljában lévő Pille-műszer kiolvasó készülékéhez. Ezenkívül folytatja a 2007-ben megkezdett dózisméréseit, újrakalibrálja a Pille-műszert, és első ízben méri az őt érő sugárzást a felbocsátás pillanatától kezdve. A mérés segít meghatározni az űrhajósokat és az űrállomást terhelő sugárdózis nagyságát, aminek a hosszú időtartamú űrrepüléseknél különösen nagy a jelentősége. Simonyi igyekszik felkutatni azt az amerikaiak számára épített NASA-Pille készüléket is, amely 2001-ben került az űrállomásra. A Simonyi-Pille-2 kísérlet mellett a NASA amerikai űrhivatal és az ESA európai űrügynökség földfotózási és orvosi, biológiai kísérleteit is elvégzi majd.

A magyar származású űrturista ― a világon az első, aki másodszor is eljut turistaként a világűrbe ― várhatóan amatőrrádió-kapcsolatba lép majd magyar iskolásokkal, éppen úgy, mint 2007-ben. Három alkalommal létesítenek magyar rádióamatőrök és diákok kapcsolatot Charles Simonyival. Először a Kárpát-medence tizenöt települése vált szót a Nemzetközi Űrállomással, majd repülőgépre, hőlégballonra, sárkányrepülőre, hajóra szállnak veterán rádiósok, hogy rekordkísérlet keretében lépjenek kapcsolatba az űrturistával, végül tíz kiválasztott diák kérdésére válaszol Charles Simonyi. Az amatőr rádiós kapcsolás szervezése már tavaly ősszel elkezdődött. ,,Idén is arra törekedtünk, hogy a Kárpát-medence minél több részén teremtsünk lehetőséget az űrhajóssal való kapcsolatra" ― mondta Horváth Márk, az április első hétvégéjén sorra kerülő esemény egyik fő szervezője. Hozzátette: azt szeretnék, hogy az esemény ne csak a rekordkísérletről szóljon, hanem az amatőr rádiózás és az űrkutatás népszerűsítéséről, főleg a fiatalok körében. A program szerint április 3-án, pénteken késő délután az osztrák―magyar határtól Erdélyig tizenöt különböző rádiósklub beszél majd a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó Charles Simonyival. Magyar városok mellett határon túli települések rádióamatőrei is kapcsolatba lépnek az űrturistával. Sok iskola is csatlakozik a rendezvényhez. A rádiósklubok ugyanis helyi általános vagy középiskolákkal fogtak össze, hogy minél több fiatal legyen részese az eseményeknek, amelyekhez rádiós és űrkutatási kiselőadások is tartoznak.

A szervezők szerint április 4-én a mozgásé lesz a főszerep a mobil multi-expedíció keretében. A Velencei-tóról indul egy hőlégballon, Győrben és Dunakesziben egy-egy repülőgép száll fel. Vitorlás és komp hajózik ki egy-egy balatoni kikötőből, sőt, a rádiósok még kerékpárra és sárkányrepülőre is szállnak, hogy egymás után egy soha nem látott mozgókapcsolat részeseként Charles Simonyival beszéljenek.

Április 5-én a jövő nemzedéke kap teret: tíz kiválasztott diák teheti fel egy-egy kérdését az űrturistának. A diákok Magyarország különböző településeiről, a Felvidékről és Erdélyből is érkeznek Budapestre, hogy a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban a mikrofonhoz állhassanak. Charles Simonyi válaszát azonban nemcsak ők hallhatják, saját városukban a helyi amatőrrádiós-klubok segítségével osztálytársaik, rokonaik és az érdeklődők is élőben hallgathatják majd a közel tízperces beszélgetést.

(További információ a http://www.termeszetvilaga.hu/radiokapcsolat honlapon.)

A Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) közleménye szerint ma a Polaris TV segítségével az érdeklődők élő internetes közvetítésben követhetik a Szojuz TMA—14 megérkezését a Nemzetközi Űrállomásra. Az eseményt az MCSE szakemberei kommentálják. A részletes program a Polaris TV honlapján, ahol az élő adás is megtekinthető (http://www.polaristv.hu).

Űrturisták

2001. április 28.—május 6. — A világ első űrturistája, az amerikai Dennis Tito multimilliomos két tapasztalt orosz kozmonauta társaságában a kazahsztáni Bajkonurból indult a Nemzetközi Űrállomásra a Szojuz TM—32 orosz űrhajó fedélzetén. Titónak húszmillió dollárjába került a Földön kívüli kaland, s nyolc nap után ugyancsak Bajkonurba érkezett vissza.

2002. április 25.—május 5. — Mark Shuttleworth dél-afrikai milliomos a második űrturista: Bajkonurból a Szojuz TM—34 orosz űrhajóval utazott a Nemzetközi Űrállomásra egy orosz és egy olasz kozmonauta társaságában. A dél-afrikai internetes vállalkozó húszmillió dollárért váltott jegyet az űrbe.

2005. október 1―11. ― Az amerikai tudós, Gregory Olsen ugyancsak húszmillió dollárt fizetett azért, hogy harmadik legyen az űrturisták sorában, s meglátogathassa a Nemzetközi Űrállomást. A bajkonuri űrrepülőtérről a Szojuz TMA―7 űrhajóval indult, s ugyanide tért vissza tíz nap múlva.

2006. szeptember 18―29. ― Az iráni származású, dúsgazdag amerikai Anoushe Ansari lett a világ első űrturistanője. Bajkonurból a Szojuz TMA―9 jelzésű űrhajó repítette a csillagok felé, s vitte az ISS-re egy amerikai és egy orosz űrhajós kíséretében ― húszmillió dollárért.

2007. április 7―21. ― Magyar származású az ötödik űrturista: az amerikai―magyar Charles Simonyi 25 millió dollárt fizetett azért, hogy a Szojuz TMA―10 űrhajón két profi orosz kozmonauta társaságában meglátogathassa a Nemzetközi Űrállomást, ahol turistaelődeihez képest a leghosszabb időt töltötte.

2008. október 12―24. ― A hatodik űrturista, Richard Garriott amerikai számítógépesjáték-fejlesztő, édesapja asztronautaként kétszer járt a világűrben, ő a 13. Szojuz TMA űrhajón utazott a Nemzetközi Űrállomásra. A kirándulásért 30 millió dollárt fizetett.

2009. március 26. ― A Szojuz TMA―14 űrhajó, fedélzetén második űrutazására indult Charles Simonyi. Mostani útjáért 35 millió dollárt fizetett.

(MTI-Sajtóadatbank)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1330
szavazógép
2009-03-28: Magazin - x:

A Föld órája

A kampány, amely a kezdetekkor csak Sydney lakosait buzdította otthonaik világításának lekapcsolására, mára a legnagyobb nemzetközi, klímaváltozás elleni akcióvá nőtte ki magát. Ma 20.30 órakor a világ minden táján lekapcsolják a villanyt egy órára ― ez lesz a Föld órája. A cél, hogy egymilliárd ember és több mint ezer város csatlakozzék az akcióhoz. Bizonyítsuk be együtt, hogy globális összefogással eredményesen léphetünk fel a klímaváltozás ellen!
2009-03-28: Közélet - x:

A tanárok szerint csökkenteni kell a tananyagot (Órarendháború) - Fekete Réka

Martonfalván is tudják, kié az iskola Fotó: Albert Levente
Száz nap sem telt el az oktatási miniszter beiktatása óta, máris ezernyi ellenvéleményt szültek az általa hozott változtatások.