Színház, világnap - Váry O. Péter

2009. március 28., szombat, Közélet

Yvonne, burgundi hercegnő (rendezte: Bocsárdi László) — jelenet a Tamási Áron Színház előadásából

A Reflex megszületését fogantatásától követve kíváncsian vártam: a színházi világnapra melyik társulat előadását időzítik a szervezők. Így, a fesztivál vége felé közeledvén, egyértelmű: szinte bármelyik vendégszínház megérdemelte volna, hogy e különleges, kiemelt alkalommal koptassa hatvanéves teátrumunk deszkáit.

Hogy mégis a Tamási Áron Színház tartott előadást a színházi világnapon, mégsem véletlen. Nem illetlenség a meghívottakkal szemben, de a legudvariasabb gesztus, mit a színházba járók kaphattak. Poros, de szeretett fészkünkben az elmúló utóbbi két évtizedben jó néhány színházfesztiváli kísérletnek lehettünk tanúi, e mostani messze a legkiemelkedőbb mind közül. Nem véletlenül. Két hétbe sűrítve a legkülönbözőbb stílusú és tematikájú előadások, erősek és erőteljesek, különböző nemzetek különféle játéka, más és más nyelveken, mégsem érthetetlenül. Annak sem, ki rutinos színházjáró szakmai vagy reprezentatív okokból, annak sem, ki csupán ez alkalommal szembesül a tömény színházmérgezéssel, annak meg különösképp nem, ki csak egész egyszerűen szereti a színházat. Nincsenek véletlenek, nem a sors szeszélyes játéka, hogy a Tamási Áron Színház most szervezi a Reflexet, hogy most került eddigi léte során a legmagasabb csúcsra, hogy a csonkaországon kívüli magyar kőszínházak közül a legtöbb Jászai-díjas művésze van, hogy a Kárpát-medencei színésztársak e társulat megálmodójának és összekovácsolójának szavazták a Kaszás Attila-díjat, hogy a román színházi szövetség évek óta a hazai színjátszás élvonalába sorolja, s idén is annyi kategóriában nevesítette, miként az sem véletlen, hogy e két hétben minden este szűknek bizonyult a színház terme. Mind-mind annak bizonyítéka: a színház az a tükör, melybe a mindennapos színjátékok után üdítő belenézni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-03-28: Máról holnapra - x:

Erdélyiségünk védelme - B. Kovács András

Európai berkekből újabb biztatást kaptak azok, akik a magyar nyelvi egyenjogúság évszázados perében az igénybejelentés oldalán állnak. Az Európai Parlament minap elfogadott véleményadó állásfoglalásában a többnyelvűség védelmében többek közt úgy is fogalmaz, hogy ,,ragaszkodik az EU hivatalos nyelvei közötti egyenrangúság elismeréséhez a nyilvános tevékenység minden területén".
2009-03-28: Közélet - x:

Törvényt szegett a prefektus (Márton Árpád nyílt levele) - Farkas Réka

Márton Árpád RMDSZ-es képviselő nyílt levélben tájékoztatta Codrin Munteanu prefektust azokról a jogszabályokról, amelyek tiltják, hogy bizonyos intézmények alkalmazottainak nemzetiségével kapcsolatos információkat igényeljen.