Márton Árpád nyílt leveleTörvényt szegett a prefektus - Farkas Réka

2009. március 28., szombat, Közélet
Márton Árpád RMDSZ-es képviselő nyílt levélben tájékoztatta Codrin Munteanu prefektust azokról a jogszabályokról, amelyek tiltják, hogy bizonyos intézmények alkalmazottainak nemzetiségével kapcsolatos információkat igényeljen.

A képviselő Munteanu sajtónyilatkozatai alapján úgy értelmezte, hogy a jogász-prefektus nem talált olyan törvényt, melyet áthágott volna az intézményvezetőknek küldött átiratával, ezért tájékoztató levelét két nyelven — románul és magyarul — is elküldte a kormánybiztosi hivatalba. Az RMDSZ-frakció nevében a Nép Ügyvédjét és a Személyi Adatok Feldolgozásának Vé­delmét Ellenőrző Hatóságot is tájékoztatta. A belügyminisztériumnak a jelenlegi botrányok elcsitulása, a belső helyzet tisztázása után küldi el észrevételeit — mondta a képviselő.

Márton Árpád három jogszabályt idéz a nyílt levélben. A 2001/544-es törvény — amelyre a prefektus és Ioan Lăcătuşu egyaránt hivatkozik — 12. cikkelye leszögezi: az állampolgárok szabad információhoz való joga alól kivételt képeznek bizonyos személyi adatok. Ezeket a kivételeket a 2001/677-es törvény pontosítja: ,,a faji vagy etnikai eredettel (...) kapcsolatos személyi adatok feldolgozása tilos". Márton Árpád hivatkozik a prefektus által is emlegetett 2000/137-es kormányrendeletre, ennek második cikkelyére, amely szerint ,,kihágásnak tekintendő, ha nem minősül bűncselekménynek, minden olyan aktív vagy passzív magatartás, melynek következményei indokolatlanul kedvező vagy hátrányos helyzetbe hoznak, jogtalan vagy megalázó bánásmódban részesítenek egy személyt vagy közösséget". A képviselő értelmezése szerint mindez alátámasztja, hogy a prefektus törvénytelenül járt el, és annál súlyosabb az ügy, hisz pont neki kell őrködnie a jogszabályok tiszteletben tartása fölött. Éppen ezekre a jogszabályokra hivatkozva kellett volna visszautasítania Ioan Lăcătuşu kérését.

A Ioan Lăcătuşu által irányított, magyarellenességéről híres Kovászna és Hargita Megyei Közép-európai Tanulmányi Központ tanulmányt kíván készíteni a két székelyföldi megye intézményeinek, önkormányzatainak etnikai összetételéről. A polgármestereket Ioan Lăcătuşu kereste meg kérésével, a prefektus a kormányhivatalnak alárendelt intézményvezetőknek küldött átiratot, melyben kérte a román és magyar alkalmazottak számára vonatkozó adatokat. Az Országos Diszkriminációellenes Tanács vizsgálatot indított a Kovászna megyei prefektúra ellen, de Codrin Munteanu ezt jogtalannak és igazságtalannak találta, perrel fenyegeti az intézményt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-03-28: Közélet - x:

Színház, világnap - Váry O. Péter

Yvonne, burgundi hercegnő (rendezte: Bocsárdi László) — jelenet a Tamási Áron Színház előadásából
A Reflex megszületését fogantatásától követve kíváncsian vártam: a színházi világnapra melyik társulat előadását időzítik a szervezők. Így, a fesztivál vége felé közeledvén, egyértelmű: szinte bármelyik vendégszínház megérdemelte volna, hogy e különleges, kiemelt alkalommal koptassa hatvanéves teátrumunk deszkáit.
2009-03-28: Közélet - x:

Lehagytuk Hargita megyét (Hulladékgazdálkodás) - Szekeres Attila

Fel kell bontani a Hargita megyei tanáccsal és az ottani önkormányzatokkal az integrált hulladékgazdálkodási terv életbe léptetésére kötött társulási szerződést, és mielőbb létre kell hozni csupán a háromszéki közigazgatási egységek közötti egyesületet ― derült ki a polgármesterekkel, környezetvédelmi szakemberekkel tartott tegnapi ülésen a megyeházán.