HulladékgazdálkodásLehagytuk Hargita megyét - Szekeres Attila

2009. március 28., szombat, Közélet

Fel kell bontani a Hargita megyei tanáccsal és az ottani önkormányzatokkal az integrált hulladékgazdálkodási terv életbe léptetésére kötött társulási szerződést, és mielőbb létre kell hozni csupán a háromszéki közigazgatási egységek közötti egyesületet ― derült ki a polgármesterekkel, környezetvédelmi szakemberekkel tartott tegnapi ülésen a megyeházán.

Silviu Novac, a bukaresti tervező és tanácsadó cég, az Intergroup Engeneering Kft. vezérigazgatója ismertette a kialakult helyzetet, és vázolta a teendőket. Mivel Hargita megyében nem sikerült telephelyet találni az ökologikus hulladéktározónak, s Háromszé­ken ezt már tavaly megoldották, a környezetvédelmi minisztérium úgy döntött, hogy Kovászna megye egyedül valósítsa meg a tervet.

A szakember elmondta, a pályázatot a megyei tanácsnak kell leadnia, életbe léptetnie, neki kell kiválasztania a működtető céget, ám a hulladékbegyűjtést már a közigazgatási egységek által létrehozandó fejlesztési egyesületnek kell végeznie.

Még sok a teendő, s igyekezni kell, mert a későket büntetik. Az Európai Bizottság 200 000 eurós havi bírságot rótt ki Romániára az ütemterv be nem tartásáért. Ezt az összeget a kormány leosztja a vétkesekre. Jelenleg Temesvárnak egyedül kell ezt törlesztenie, ugyanis az önkormányzat elpuskázott egy 40 millió eurós tervezetet. Tehát mielőbb meg kell hozni a tanácshatározatokat a régi egyesületből való visszalépésről, az újhoz való csatlakozásról, s a polgármester felhatalmazásáról a szervezet alapszabályzatának aláírására.

Sürget a határidő, 2009. június 16-ig fel kellene számolni a falusi szeméttelepeket, s azokat fertőtleníteni, majd letakarni. A szakember nem lát esélyt arra, hogy ez időben megvalósuljon. A környezetvédelmi hivatal felhívta a figyelmet, amennyiben ez nem történik meg, következik a bírságolás. Klárik László megyemenedzser közölte, a feladat az önkormányzatokra hárul, a megyei tanácsnak erre nincs lehetősége. Bardocz Csaba, Bacon község polgármestere elmondta, a feladatot nem lehet időben teljesíteni, hiszen a közbeszerzési eljárást is le kell folytatni. Ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a lakosság anyagilag nem fogja bírni az új helyzetet, hisz a helyi szeméttelepek bezárásával szolgáltatóhoz kell folyamodni, amely összegyűjti és elszállítja a hulladékot, az meg nagyon sokba kerül.

Az integrált hulladékgazdálkodási projektet öt megye önállóan, Hargita és Kovászna megye együtt kezdte el, kiemelt tervekként, melyeket a környezetvédelmi minisztérium finanszíroz. A pályázatot az Európai Bizottsághoz kell benyújtani, ezt Giurgiu megye már megtette, más kettő nagyon közel áll a befejezéshez. Mostantól Háromszéknek önállóan kell haladnia, s igyekeznie, hogy mielőbb Brüsszelbe juttathassa pályázatát.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-03-28: Közélet - x:

Törvényt szegett a prefektus (Márton Árpád nyílt levele) - Farkas Réka

Márton Árpád RMDSZ-es képviselő nyílt levélben tájékoztatta Codrin Munteanu prefektust azokról a jogszabályokról, amelyek tiltják, hogy bizonyos intézmények alkalmazottainak nemzetiségével kapcsolatos információkat igényeljen.
2009-03-28: Közélet - x:

Hogy figyeljenek Erdővidékre - Szekeres Attila

Nem csak a szervező, a lokálpatrióta szólal meg Demeter Lászlóból, Erdővidék Múzeuma vezetőjéből, amikor a Székely Nemzeti Múzeum baróti részlegének helyzetéről, jövőjéről faggatjuk. Demeter László, aki egyben a Gaál Mózes Közművelődési Egyesület elnöke is, vallja, olyasmit kell teremteni, amiért messze földről érdemes legyen Erdővidékre látogatni, ide kell vonzani a turistákat.