KovásznaTerjeszkedik a Clermont Szálló - Bodor János

2009. április 11., szombat, Közélet

A kovásznai Clermont Szálló tulajdonosa, Ovidiu Costea vállalkozó másfél évvel ezelőtt átadott négycsillagos szállodája közvetlen közelében haszonbérbe vehet árverés nélkül még 3807 négyzetméter városi magántulajdonban levő területet, ugyanakkor megvásárolhatja — szintén árverés nélkül — a rajta levő épületet, amelyben a diktatúra éveiben Fazakas János miniszter lakott kovásznai gyógykezelései alatt.

Az elhanyagolt állapotban levő épület a város köztulajdonát képezi, korábban a megyei tanács leltárán szerepelt mint továbbképző központ. Szakértői felmérés szerint az épület értéke 72 000 lej, a vállalkozónak ennyit kell fizetnie érte, miután városi közvagyonból városi magántulajdonba sorolják.

A terület árverés nélküli haszonbérbe adása másfél hónappal ezelőtt is szerepelt a tanács napirendjén, de akkor Vasilica Enea jegyző úgy vélte, hogy a polgármester által előterjesztett határozattervezet egy sor törvénytelenséget tartalmaz. A kiemelt turisztikai övezetben levő előkelő terület szakértői felértékelése is — amelyet nem egy hatósági tanúsítvánnyal rendelkező mérnök készített el — a terület négyzetméterére 5,5 eurót írt elő, ami három-négy évvel ezelőtti árfolyamnak felelt meg. Ugyanakkor a telekkönyvben a terület azonosító adatai pontatlanok voltak. Bár az előző tanácsülés óta a telekkönyv nem módosult, a város jegyzőjének másfél hónap alatt megváltozott az álláspontja, és a legutóbbi tanácsülésen kedvezően véleményezte a határozattervezetet. A testület döntő többsége ugyan elfogadta a határozatot, a vállalkozó árverés nélkül haszonbérbe veheti a területet négyzetméterenként 29,9 eurós áron, viszont ifj. Gyerő József ügyvéd, RMDSZ-es, valamint Ferencz Botond MPP-s tanácstag tartózkodott. Gyerő szerint a határozat most is a törvénytelenség határát súrolja, mivel nem lehet a város vagyonát képező javakat árverés nélkül eladni vagy bérbe adni, ugyanakkor elmondta: a parcellák pontos azonosítása fontos a szerződés megírása végett. A tanács és a vállalkozó által megkötendő bérbeadási szerződésbe nem kerülhetnek pontatlan telekkönyvi adatok — szögezte le Gyerő, aki azt is elmondta, elvileg egyetért azzal, hogy a területet odaadják, de csak a törvényes előírásokat betartva.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-04-11: Közélet - x:

Második kísérlet a mozi átvételére - Váry O. Péter

Április 15-én, szerdán ismét megpróbálja birtokba venni tulajdonát, a Művész filmszínházat a sepsiszentgyörgyi önkormányzat.
2009-04-11: Közélet - x:

A templomot és az iskolát

A templomokra és az iskolákra kiemelt figyelmet fordító programot indított a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, ami egyelőre az istenházak és a tanintézmények körüli térrendezésben nyilvánul meg.