Röviden — Szekeres Attila

2009. április 11., szombat, Világfigyelő
Körvonalazódik a kormányprogram

Kezdenek programformát ölteni a Bajnai-kabinet válságkezelő intézkedései. A Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt és az MSZP-frakció vezetői közötti megbeszélésen a szocialisták vázlatosan megismerhették azokat az elképzeléseket, amelyekre az új kormányfő a programját építené. Korábban több szocialista is úgy vélte, amit eddig Bajnai Gordon elképzeléseiről tudni lehet, az nem fedi le egy kormány programjával kapcsolatos elvárásokat. A tegnapi megbeszélés után több MSZP-s azt mondta: kezdenek programformát ölteni a javaslatok. A szocialisták szorgalmazták, hogy az egyenlő teherviselés hangsúlyosan jelenjen meg az intézkedésekben, mert a kiadáscsökkentő lépések leginkább a nyugdíjasokat és a közszférát sújtják.

Eltemették az áldozatokat

Közös gyászszertartás keretében eltemették tegnap a földrengés áldozatainak többségét az olaszországi L’Aquilá­ban. A pápa bátorságra és a remény megőrzésére szólította fel a gyászolókat üzenetében. Tegnapra nemzeti gyásznapot hirdettek Olaszországban. Az állami temetésen mintegy tízezren gyűltek össze a virágokkal borított kétszázöt koporsó körül a közép-itáliai város rendőriskolájának gyakorlóterén. Ez az egyetlen hely a romba dőlt városban, ahol a koporsókat el tudták helyezni, és a nagyszámú résztvevő is elfért. Több felnőtt koporsójának tetejére a velük elhunyt gyermek koporsóját is feltették. Jelen volt Giorgio Napolitano államfő, Silvio Berlusconi miniszterelnök és a parlament mindkét házának elnöke.

A grúz elnök nem mond le

Miheil Szaakasvili grúz elnök egyértelművé tette, hogy nem enged a lemondását követelő tüntetéseknek, s mandátuma négy év múlva esedékes lejártáig nem hajlandó távozni posztjáról. Szaakasvili ugyanakkor közölte, hogy kész a párbeszédre az ellenzékkel. Mint mondta: érti azt, hogy a lakosság egy része elégedetlen egy sor probléma rendezetlensége miatt, de e kérdések megoldásához párbeszédre van szükség. Az ellenzék azonban megkésettnek mondja Szaakasvili javaslatát, és folytatni kívánja a tüntetéseket egészen lemondásáig. Levan Gacsecsiladze, az ellenzék egyik vezetője kijelentette, hogy ha Szaakasvili még a nap folyamán nem távozik, polgári engedetlenséget hirdetnek a hatalommal szemben, és békés tüntetésekkel fogják üldözni az államfőt, bárhol is tartózkodjék.

Az UCK börtönhálózatot tartott fenn

Az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg, az UCK börtönök hálózatát tartotta fenn koszovói és albániai táboraiban, s az ott őrzött albánokat, szerbeket, romákat rendszeresen kínozták, sokat megöltek közülük — írja legújabb jelentésében a Balkan Investigative Reporting Network. A volt Jugoszlávia államaiban — Szlovéniát kivéve —, valamint Albániában, Bulgáriában és Romániában tanulmányok ké­szítésével, újságírók képzésével foglalkozó médiaszervezet Balkan Insight című internetes kiadványában tette közzé a BBC-vel közösen készített, szemtanúk állításain alapuló tényfeltáró jelentését. Eszerint a Koszovó miatt Szerbia ellen 1999-ben végrehajtott NATO-bombázás idején és azt követően az észak-albániai Kukes UCK-támaszpontján működött az egyik legnagyobb börtön, amelyben a szerbekkel való kollaborálással vádolt koszovói albánokat, szerbeket és romákat tartottak fogva.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-04-11: Világfigyelő - x:

Majdnem forradalom volt...

Le a diktatúrával! — skandálta kedden a moldovai főváros utcáin mintegy húszezer fiatal tüntető. Történt mindez egy olyan európai országban, amelynek politikai berendezkedését — a balti államokéval együtt — a volt szovjet köztársaságok közül a leginkább demokratikusnak tartja az EU. Ráadásul a vasárnapi választásokat is — néhány apró szabálytalanságtól eltekintve — szabadnak és tisztességesnek minősítették külföldi megfigyelők.
2009-04-15: Mi, hol, mikor? - x:

Mi, hol, mikor

Tánc
A sepsiszentgyörgyi Há­romszék Táncegyüttes pénteken 19 órától bemutatja Hol jársz, hová mész? című előadását a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében. Rendező, koreográfus: Ivácson László.