Mi, hol, mikor

2009. április 15., szerda, Mi, hol, mikor?
Tánc

A sepsiszentgyörgyi Há­romszék Táncegyüttes pénteken 19 órától bemutatja Hol jársz, hová mész? című előadását a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében. Rendező, koreográfus: Ivácson László.

A helyek száma korlátozott, előjegyzés a 0267 315 418-as telefonon, jegyelővétel a Háromszék Táncegyüttes pénztáránál naponta 10―14 óráig. www.m-studio.ro.

Zene

Idők hangjegyei címmel kamarazenei est lesz csütörtökön 19 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. Fellép: Garlati Lajos (brácsa) és Gracza Attila (zongora), a svédországi Trio Concertino tagjai. Műsoron: Henry Eccles g-moll szonáta, Franz Schubert Arpeggione szonáta, majd szünet után Johannes Brahms f-moll szonáta és Leo Weiner Peregi verbunk című alkotása.

Kiállítás

A kézdivásárhelyi Vigadó kiállítótermében csütörtökön 18 órakor a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete szervezésé­ben megnyílik Hegyeli Vilma Mimi Gyöngyékszerek című kiállítása.

Röviden

Táncház. Sepsiszentgyörgyön a városi művelődési házban a ma 20 órakor kezdődő táncházban Tőkés Zsolt és párja felcsíki táncokat tanít. Zenél a Háromszék Táncegyüttes zenekara és a Folker együttes. A táncház éjjel egy óráig tart.

Sajtóklub. A sepsiszentgyörgyi városi művelődési ház Holló Ernő Sajtóklubjának meghívottja ma 19 órától Jártó Kocsis Edit gépészmérnök, tanár, játékkészítő, sajtómunkatárs. Téma: Miért vesz egy elismert tanár, sikeres játékkészítő művész tollat a kezébe? Házigazda: Matekovics János.

Gyűjtők klubja. A sepsiszentgyörgyi Hobbi Cserebereklub ma 16 órára a városi művelődési ház pinceklubjába vár minden gyűjtőt.

Fogadóórák. Szerkesztősé­günkben ma 13―15 óráig Balogh Klára jogtanácsos várja a jogi tanácsot igénylőket. A tanácsadás ingyenes. * Tőkés László EP-képviselő sepsiszentgyörgyi irodájában (Konsza Samu utca 21. szám) csütörtökön 10―12 óráig várják az érdeklődőket az elkobzott ingatlanok ügyében. Telefon: 0367 800 420.

Tavaszi takarítás. A Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete takarítási akcióra hívja tagjait csütörtökön 16 órára a Molnár Józsiás parkba.

Találták. Hétfőn Sepsiszentgyörgyön a zeneiskola környékén fehér-vörös foltos pincsikutyát találtak. Gazdája a Sugás vendéglőben érdeklődjék.

Civil Fórum

A Civilek Háromszékért Szövetség (CIVEK) a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége (MCSZESZ) kezdeményezésére szombaton 9.30 órától civil fórumot szervez Sepsiszentgyörgyön az Eurocenter Amőba Oktatási Központ konferenciatermében (Templom utca 1/A), amelyre elvárják a háromszéki civil szervezetek tagjait és képviselőit. A találkozón részt vesz az MCSZESZ vezetőtanácsa részéről Bodó Barna elnök és Somai József elnökségi tag. A megbeszélés témái között szerepel: az MCSZESZ tevékenységének bemutatása; a régió sajátos civil gondjai országos szintű megjelenítésének lehetőségei; civil képviselet a pályázatok elbírálásában; Erdélyi Magyar Konvent — a kezdeményezés bemutatása, de lehetőség nyílik más időszerű civil kérdések megbeszélésére is. Ezeket a kérdéseket a találkozó kezdetén iktatják a napirendbe. Javaslatokat, visszajelzéseket a következő elérhetőségekre várnak: e-mail cím: civilekharomszekert@yahoo.com, telefon: 0267 351 959, 0742 148 702. A megbeszélésen részt vesznek a Brassó megyei magyar civil szervezetek is.

Hüllőkiállítás

Baróton Erdővidék Múzeuma pincéjében csütörtöktől Steinhübel István hüllőit mutatja be. A látogatók olyan hüllőkkel találkozhatnak, amelyek közül néhány igazi ritkaság. A kiállítás május 15-ig tart nyitva keddtől péntekig naponta 9―17, szombaton 10―16 óráig. A belépő ára gyermekeknek és nyugdíjasoknak 3, felnőtteknek 6 lej. A csoportos látogatások szervezőit kérik, előzetesen egyeztessenek időpontot a múzeum munkatársaival, telefon: 0267 377 078.

Kék fény

A vendég nem távozott üres kézzel. Hétfő délután értesítette a bodzafordulói rendőrséget egy helybeli lakos, hogy a lakásából eltűnt 3200 lej. A lopással C. Constantin (22) prázsmári lakos gyanúsítható, aki a károsultnál vendégeskedett a hét végén, és egy fiókból elemelte a pénzt. A rendőrök még 2565 lejt találtak meg nála, lopással vádolják.

(Rendőrségi tájékoztató)

Horgászati, halászati tilalom

A Mezőgazdasági, Erdészeti és Vidékfejlesztési, valamint a Környezetvédelmi Minisztérium 2009/84-es rendelete értelmében április 13. és június 1. között tilos a halászat és a horgászat Románia vizein. Kivétel az országhatárt képező folyók, amelyeken április 15. és május 29. között tilos a halászat és horgászat. A rendelet az előző évekhez képest néhány új elemet is tartalmaz: a Razim-Sinoe komplexum területén április 1.—június 30. között tilos a halászat és horgászat; a Gasca, az Ereniciuc és Belciug tavakon egész éves — gyakorlatilag állandó — tilalom van érvényben; a Szent György folyamágon (braţul Sfântu Gheorghe) május 15-től engedélyezett a sporthorgászat (kivéve a tokféléket) a 22—25. folyamkilométer között; a Duna romániai szakaszán ugyancsak május 15-től lehet horgászni; a csuka horgászata a Duna-delta kivételével április 17-től engedélyezett; a csuka horgászata a Duna-deltában május 27-től lehetséges; a pisztrángászás április 30-tól szeptember 25-ig engedélyezett. (sylvester)

Pályázat

A Közéleti felkészítő erdélyi magyar környezetvédő fiataloknak program célja az erdélyi zöld mozgalom erősítése képzett, fiatal és új humán erőforrás csatasorba állításával. A programban részt vevő fiataloknak lehetőségük nyílik elsajátítani mindazon alapismereteket, amelyek a hatékony szerepvállaláshoz szükségesek egy környezetvédelmi szervezetben, valamint a környezetvédelemmel foglalkozó fiatalok közötti kapcsolatrendszerek kiépítése. A program három képzéshétvégét foglal magában. Az első képzéshétvége tematikája: csapatépítés, civil szervezetek szerepe a környezetvédelemben, hogyan írjunk jó önéletrajzot?, hol a helyem az erdélyi zöld mozgalomban? Az első képzéshétvége időpontja: április 24—26. (péntek—vasárnap), helyszíne Sztána (Szilágy és Kolozs megye határán, vonattal megközelíthető). A második és harmadik képzéshétvége tematikáját a résztvevők igényeinek megfelelően alakítják. A képzési programra bárki jelentkezhet, aki érdeklődik a természet- és környezetvédelem iránt, és/vagy ilyen jellegű civil szervezetek munkájában részt vesz vagy részt kíván venni, nem töltötte be 30. életévét. A pályázati csomagnak tartalmaznia kell: a kiöltött pályázati űrlapot, a pályázó önéletrajzát. A pályázati űrlap az office@greentransylvania.ro vagy a greentransylvania@yahoo.com e-mail címen igényelhető. A pályázati csomagot e-mailben ― csatolt formában ― kérik elküldeni az alábbi címekre: office@greentransylvania.ro, greentransylvania@yahoo.com. További információk ugyanitt. Beküldési határidő: április 17., péntek 24 óra. A nyertes pályázókkal a szervezők telefonon és/vagy e-mailben veszik fel a kapcsolatot. Szállást és étkezést mindhárom hétvégére a szervezők ingyen nyújtanak, útiköltséget nem áll módjukban megtéríteni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-04-11: Világfigyelő - x:

Röviden — Szekeres Attila

Körvonalazódik a kormányprogram
Kezdenek programformát ölteni a Bajnai-kabinet válságkezelő intézkedései. A Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt és az MSZP-frakció vezetői közötti megbeszélésen a szocialisták vázlatosan megismerhették azokat az elképzeléseket, amelyekre az új kormányfő a programját építené. Korábban több szocialista is úgy vélte, amit eddig Bajnai Gordon elképzeléseiről tudni lehet, az nem fedi le egy kormány programjával kapcsolatos elvárásokat. A tegnapi megbeszélés után több MSZP-s azt mondta: kezdenek programformát ölteni a javaslatok. A szocialisták szorgalmazták, hogy az egyenlő teherviselés hangsúlyosan jelenjen meg az intézkedésekben, mert a kiadáscsökkentő lépések leginkább a nyugdíjasokat és a közszférát sújtják.
2009-04-15: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
„Tudom, hogy mindent megtehetsz, és hogy gondolat sincs rejtve előtted, eddig szó­beszédből hallottam felőled, most pedig saját szememmel látlak." (Jób 42:2,5)
Szívünk nagy fájdalmával és megtört lélekkel értesítjük mindazokat, akik ismerték és szerették, hogy az övéiért mindig aggódó édesanya, nagymama és dédnagymama,
özv. ILYÉS BÉLÁNÉ
ZSIGMOND IRMA
elfáradt szíve életének 80. évében utolsót dobbant, és lelkét Teremtője kezébe ajánlotta.
Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2009. április 15-én 16 órakor helyezzük örök nyugalomra a baróti temető ravatalozójából református szertartás szerint.
A gyászoló család
H. L.