Tüntetések, tiltakozások Budapesten

2009. április 15., szerda, Világfigyelő

Előrehozott választásokat követeltek Budapesten a civil szervezetek. A demonstrációt nem engedték be a kordonnal körbevett Kossuth térre, a tüntetést az Alkotmány utcában tartották. Felháborodással, füttyel fogadták Bajnai miniszterelnökké való megválasztását, a rendfenntartók közbeléptek, könnygázzal oszlatták fel a tüntetést, miután a demonstrálók egy része kibontotta az Országház köré vont kordont.

Kilenc embert előállítottak. A tömeg jelentős része közben elindult a budai Várba, hogy a Sándor-palotánál az államfőtől követelje az előrehozott választások kiírását. Korábban a Magyar Gárda tagjai hatvan libát engedtek szabadon a kordonnal lezárt Kossuth téren, amelyeket a közterület-felügyelet szedett össze. Csak egy tüntetőt engedtek át a rendőrök a Sándor-palotát lezáró kordonon, őt egy rendőr vezette a Köztársasági Elnöki Hivatal épületéhez. A rendőrök azért zárták le a Sándor-palotához vezető útvonalakat, mert a pesti Kossuth térről a zuhogó eső ellenére több ezren indultak az államfő székhelyéhez, hogy elérjék: Sólyom László köztársasági elnök írja ki az előrehozott választásokat. A Köztársasági Elnöki Hivatal egyik képviselője átvette a tüntetők petícióját, ezt követően szétszéledt a budai Várban összegyűlt, előrehozott választásokat követelő tömeg.

A Magyar Rádióban és a Magyar Televízióban is átvették a demonstrálók petícióját — értesült a két intézmény több munkatársától az MTI. A Bródy Sándor utcában a hírszerkesztőség egyik munkatársa, a Szabadság téren pedig Bednárik Imre hírigazgató vette át a parlament önfeloszlatását, az előrehozott választások minél korábbi megtartását követelő dokumentumot. Esti híradásaiban mindkét közszolgálati médium ismertette a petíció leglényegesebb elemeit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-04-15: Világfigyelő - x:

Miniszterelnökké választották Bajnai Gordont

Megszavazta a Gyurcsány Ferenc menesztését jelentő bizalmatlansági indítványt, és Bajnai Gordont miniszterelnökké választotta a magyar parlament. A döntést 204 igen szavazattal, nem szavazat nélkül, 8 tartózkodással hozták meg. A Fidesz nem vett részt a szavazáson. A szavazás után Gyurcsány Ferenc hátraült a képviselők közé. A bizalmatlansági indítvány elfogadása után Bajnai Gordon letette a miniszterelnöki esküt, és aláírta az erről szóló okmányt.
2009-04-15: Világfigyelő - x:

Röviden - Simó Erzsébet

Észak-Korea fenyegetése súlyos lépés
A Fehér Ház szerint „súlyos lépés a rossz irányban", hogy Észak-Korea azzal fenyegetett: kivonul a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé tételét célzó hatoldalú tárgyalásokról.Robert Gibbs elnöki szóvivő tegnap kijelentette: Phenjannak fel kell hagynia a provokatív fenyegetésekkel és meg kell felelnie nemzetközi kötelezettségeinek. Észak-Korea korábban bejelentette: kivonul a hatoldalú tárgyalásokról, mert az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn elítélte, hogy Phenjan a világszervezet tilalma ellenére április 5-én rakétát bocsátott fel.