Salátaboglárka, szentgyörgysaláta — Puskás Attila

2009. április 16., csütörtök, Család

Nedvesebb erdei tisztásainkon, de az árnyékosabb tocsogók közelében is kora tavasszal más erdei, tavaszi virágok között valóságos zöld takarót képez a nálunk szentgyörgysalátának is nevezett salátaboglárka (Ficaria verna), amely népi nevét az április 24-én ünnepelt Szent György-napról kapta.

Szedik is idősek, fiatalok, mivel a téli zöldhiány után spontán flóránknak e több módon elkészíthető növénye jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Felhasználása azonban csak a virágzás előtt tanácsos, mivel virágzás után a levelekben halmozódó protoanemonin égetően csípős és mérgező hatású anyag.

Kapotnyak

Kevéssé tapasztalt kirándulók (volt már rá eset!) az ugyancsak először levelet, majd később virágot hozó kapotnyakkal összetévesztették hasonló vese-szív alakú levelei miatt. A kapotnyak (Asarum europaeum) viszont minden stádiumában mérgező növény.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-04-16: Család - x:

Anya, mesélj! — Józsa Zsuzsanna

A Hálóklub keretében a sepsiszentgyörgyi Krisztus király-templomban dr. Sávai János, a szegedi Hittudományi Főiskola előadó tanára immár másodszor tartott előadást fejlődéslélektan és neveléstudomány témakörben, melyről könyve is megjelent. Érdekfeszítő és finom humorral átszőtt előadásában érintett sok olyan kérdést, mely gondot okoz(hat) a mindennapi gyermeknevelésben — ebből emelek ki néhányat.
2009-04-16: Család - x:

A ,,nehéz” napok és a vásárolgatás

A nők a hónap ,,nehéz" periódusa előtti másfél hétben ötletszerű vásárolgatásba kezdenek, ezzel védekezve a hormonális változások okozta depresszió ellen — állítják brit kutatók.