A ,,nehéz” napok és a vásárolgatás

2009. április 16., csütörtök, Család

A nők a hónap ,,nehéz" periódusa előtti másfél hétben ötletszerű vásárolgatásba kezdenek, ezzel védekezve a hormonális változások okozta depresszió ellen — állítják brit kutatók.

Karen Pine, a Hertfordshire-i Egyetem professzora munkatársaival 443 nőt faggatott ki vásárlási szokásairól. A megkérdezettek közül 153-an a menstruációs ciklus későbbi fázisában voltak, mint a többi válaszadó, s mint kiderült, kevésbé voltak képesek kontrollálni vásárlásaikat.

,,Közvetlenül a menzesz előtt a nők kevésbé tudtak úrrá lenni költekezési hajlamaikon, s ezek a vásárlások sokkal ötletszerűbbek és sokkal nagyobb összegűek voltak, mint a hónap többi részén" — emelte ki Karen Pine. Magyarázata szerint ez a költekezés válaszreakció lehet a hölgyek felfokozott érzelmeire. ,,Agyonhajszoltnak vagy depressziósnak érzik magukat, s a jelek szerint azért indulnak el vásárolgatni, hogy felvidítsák valamivel magukat, lecsillapítsák érzelmeiket" — magyarázta a kutató.

Mint kifejtette, a vásárlás a túláradó érzelmek kontrollálásának társadalmilag elfogadott módja, nem úgy, mint az alkoholizálás vagy a drogozás.

,,Amennyiben a hölgyeket aggasztják költekezési szokásaik, messze el kell kerülniük az üzleteket a menstruációs ciklus végén" — hangsúlyozta Karen Pine. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-04-16: Család - x:

Salátaboglárka, szentgyörgysaláta — Puskás Attila

Nedvesebb erdei tisztásainkon, de az árnyékosabb tocsogók közelében is kora tavasszal más erdei, tavaszi virágok között valóságos zöld takarót képez a nálunk szentgyörgysalátának is nevezett salátaboglárka (Ficaria verna), amely népi nevét az április 24-én ünnepelt Szent György-napról kapta.
2009-04-16: Család - x:

Civilizációs megbetegedések

Az Egészségügyi Világszervezet, a Világbank és a Harvard Egyetem Globális betegségteher című tanulmánya szerint a következő húsz évben az idegrendszeri betegségekben szenvedők aránya a világon akár húsz százalékkal is emelkedhet. A depresszió súlyos alakja, az úgynevezett major depresszió az elveszett egészséges életévek leggyakoribb okozóit összegző listán pedig az ischaemiás szívbetegségek utáni második helyre kerül.