Civilizációs megbetegedések

2009. április 16., csütörtök, Család

Az Egészségügyi Világszervezet, a Világbank és a Harvard Egyetem Globális betegségteher című tanulmánya szerint a következő húsz évben az idegrendszeri betegségekben szenvedők aránya a világon akár húsz százalékkal is emelkedhet. A depresszió súlyos alakja, az úgynevezett major depresszió az elveszett egészséges életévek leggyakoribb okozóit összegző listán pedig az ischaemiás szívbetegségek utáni második helyre kerül.

,,A depresszió, a szorongásos zavarok civilizációs megbetegedésnek tekinthetők. Az emberiség fejlődése során idegrendszerileg nem alkalmazkodott még teljes mértékben a nagyvárosi léthez, a természettől való majdnem teljes elszakadáshoz, a felfokozott munkatempóhoz" — mutatott rá Vizi E. Szilveszter agykutató, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke.

Magyarázata szerint vidékről, a falvakból mindenki a nagyvárosokba igyekszik, egyre nagyobb városok alakulnak ki. Ez az úgynevezett csoportos toxicitás tünetét váltja ki: sok ember összezsúfolódása nagyon kicsi helyen feszültséget, konfliktusokat gerjeszt.

Hozzájárul ehhez az információs társadalom okozta leterheltség is. A ma élő ember agyába hatalmas mennyiségű és sebességű vizuális információ érkezik, ami vitathatatlanul hatással van egy olyan idegrendszerre, amelynek eddigi evolúciója egy merőben más környezetben játszódott le. ,,Információ-túlsúly keletkezik, amelyet az emberi agy nem tud kellően feldolgozni" — mondta Vizi E. Szilveszter, hozzátéve, nehéz lenne azonban meghatározni, hogy ez a hatás milyen mértékben fejeződik ki az idegrendszer betegségeiben.

Az új technológiák, így a mobiltelefon révén állandóan elérhetőek vagyunk. Minden percben állandó riadókészültségben, tettre készen kell lennünk — magyarázta az agykutató, aki szerint mindez olyan mértékben megterheli az idegrendszert, hogy este a fáradtság ellenére az emberek altató nélkül szinte már képtelenek elaludni, reggel pedig kávéval kezdik a napot.

,,Ez a fajta ciklus megterheli, károsítja az idegrendszert, ehhez az ember még nem szokott hozzá. A modern életnek van egy furcsa, nagyon negatív hatása az idegrendszer működésére, s eredményeként szorongásos zavarok, depresszió lép fel" — hangsúlyozta Vizi E. Szilveszter.

(MTI—i.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-04-16: Család - x:

A ,,nehéz” napok és a vásárolgatás

A nők a hónap ,,nehéz" periódusa előtti másfél hétben ötletszerű vásárolgatásba kezdenek, ezzel védekezve a hormonális változások okozta depresszió ellen — állítják brit kutatók.
2009-04-16: Kitekintő - x:

Föl, föl, ti rabjai a földnek... — Sylvester Lajos

Feleségem lakásunk felső traktusából kiabált: kapcsolj az m2-re! Most, azonnal! Hagytam csapot-papot, illetve nem püföltem tovább a számítógép billentyűzetét, ráálltam az m2-re, amely az MSZP rendkívüli kongresszusának záróakkordjaként az Internacionálét közvetítette. Élőben. Nem hittem a fülemnek, halkabbra állítottam a készüléket, nehogy a szomszédok azt higgyék, hogy meghibbanva valami régi lemezt járatok, de a feleségem tévéjének erős a hangszórója, s az a tömbházlakás lépcsőházát betöltve bömbölte: ez a harc lesz a vééégső, csak összeeefogni hát...