Thermo Session 4A fiatalokat várja a kazánház

2009. április 18., szombat, Kovakő - diákmelléklet

Lesz Thermo Session 4! — derült ki az újonnan alapított TT-Tone Troopers Ifjúsági Audiovizuális Szervezet elnökével, Rátz Attilával készített interjúból. Az utolsó Thermo Sessiont a Bod Péter Megyei Könyvtár mögött található kazánházban április 25-én tartják. A város vezetősége jóváhagyta a kazánház lebontását.

— Kik a szervezet tagjai, és milyen rendszerességgel szoktatok gyűléseket tartani?

— A csapat többi alapító tagja Albert-Nagy Örs, a Plugor Sándor Művészeti Líceum XII.-es rajz szakos diákja, Ardeleanu Daniel, a brassói Transilvania Egyetem zene szakos hallgatója, Páll-Gecse Ákos, a temesvári Csíki Gergely Állami Magyar Színház színésze és a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem rendezői szakának mesteris hallgatója, valamint Ungvári Andris, a kolozsvári Babeş—Bolyai Tudományegyetem turizmus szakának hallgatója. Én a Partiumi Egyetemen tanulok reklámgrafikát. Ez azt jelenti, hogy személyesen nem találkozunk, gyűlésezünk túl gyakran, de a mi esetünkben is kiderült, hogy az ilyen fajta kommunikáció telefon és internet segítségével megoldható.

— A legaktuálisabb: tudtom szerint sikerült már bejegyeztetni a szervezetet, mint Tone Troopers Ifjú­sági Audiovizuális Szervezet. Mégis, mitől ifjúsági-audiovizuális szervezet a TT?

— Igen, sikerült bejegyeztetnünk szervezetünket. A Tone Troopers célja elsősorban fiatalokat megmozgató, igényesebb események szervezése, lebonyolítása. Audiovizuális alatt azokat az eseményeket értjük, melyeken részt vesz a DJ (elektronikus zenei stílusok keverője), VJ (zenei aláfestés projektorok segítségével), MC (ceremóniamester, aki tartja a kapcsolatot a közönséggel, rímekkel, szójátékokkal szó­rakoztat), és azok a zenészek, akik djembén, darbukán és bongoson játszanak. Az audiovizuálisba tartoznak egyes alternatív művészeti ágak is, például a happeningek, interaktív kiallítasok, installációk. Elsődleges célcsoportunk az ifjúság.

— Eddig mit észleltetek a közönség visszajelzéseiből? Úgy látjátok, van igény ilyesmire?

— Eddig többnyire pozitívak a visszajelzések, de még nem mutattuk meg igazából, mire vagyunk képesek, mit szeretnénk elérni. Igény nincs arra a fajta művészetre, amit, sajnos, kevesen ismernek, hisz általában az emberek érdeklődése kimerül a piacra dobott zenében. Mégis, szükség van erre. Sepsiszentgyörgyöt egy kultúrkisvárosként tartják számon, de talán egy kicsit stagnálni kezdett egy adott ponton. Reméljük, a mi szervezetünk tevékenységei is segítenek kimozdulni ebből.

— Mire számíthat az a fiatal, aki elmegy egy általatok szervezett bulira? Hogyan próbáljátok ránevelni erre a fajta művészetre?

— Aki eljön, szamíthat dallamos breakbeat zenétől kezdve drum and bass ,,zajra", nem mindennapi videoprojekciókra, freestyle-rímekre, élő perkúcióra, zsonglőrködésre, és persze sok emberre. Szervezetünk alapszabálya az igényesség és a tökéletességre való törekvés. Ezért is próbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy minőséget biztosítsunk közönségünknek.

— Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

— Legelső a weboldalunk beüzemeltetése. Aztán a Szent György-napok szombatján a Thermo Session 4 kazánházparti, ahol nappal kiallítások, versenyek lesznek, estétől hajnalig pedig óriási bulit tartunk külföldi vendég DJ-k részvételével. Továbbá fotó-, graffiti-, és stenciltversenyt terveztünk. További információk és fejlemények iránt a http://www.tonetroopers.org/ honlapon érdeklődhettek.

— Hogyan sikerül finanszíroznotok rendezvényeiteket?

— Erre azt tudom válaszolni, hogy baráti szeretettel, kitartással, türelemmel, ismeretséggel, szülői támogatással és egy közös cél érdekében való harcolással. Természetesen, kaptunk már szponzorokat, reméljük, hogy sikerül állandó támogatókat szerezni, valamint kihasználjuk a pályázási lehetőségeket is.

Soós Réka

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-04-18: Kovakő - diákmelléklet - x:

Hetvenkét óra, huszonnégy előadás, és ami elmaradt (XVI. ODIF Székelyudvarhelyen)

Tegnap ért véget az idei Országos Diákszínjátszó Fesztivál, melyet ezúttal Székelyudvarhelyen szervezett meg a Tamási Áron Gimnázium Vitéz Lelkek nevű színjátszó csoportja. Az ODIF-ot az idén 16. alkalommal szervezték meg. Az udvarhelyi rendezvényre az ország húsz városából érkeztek fiatalok, akik vonzást éreznek a színház iránt. A kezdeményezés igen figyelemreméltó, mégis, úgy látom, sem a forma, sem a tartalom nem felel meg annak, ami valaha az ODIF lényegét képezte. A lelkes fiataloknak, akik ide érkeznek, meghatározó az az élmény, amelyben itt lehet részük, azonban félelmetesnek találom azt a világszemléletet, amellyel itt találkozhatnak.
2009-04-18: Kovakő - diákmelléklet - x:

Mesék kis és nagy gyerekeknek

Azt hiszem, minden, művészetekkel foglalkozó embernek egyetlen nagy felelőssége van: annak tudatában kell zenélni, festeni, táncolni, írni, vagy színházat, bábszínházat csinálni, hogy az alkotó tisztában legyen alkotásának társadalom- és egyénformáló erejével. Hiszen ha a művészet célja az adás, s annak a bizonyos kétoldalú tükörnek a felmutatása, akkor nem mindegy, milyen eszközökkel, milyen környezetben, kiknek mit szeretnénk átadni, s kiket mivel szeretnénk szembesíteni.