Két magyar a bolíviai elnök elleni feltételezett merénylet áldozatai között

2009. április 18., szombat, Világfigyelő

Három személyt agyonlőtt, kettőt őrizetbe vett a bolíviai rendőrség egy ,,terroristabandából", amelynek tagjai állítólag Evo Morales államfő ellen akartak merényletet elkövetni. Helyi értesülések szerint több magyar tagja is volt a csoportnak.

A Magyar Iszlám Közösség elnöke és a bolíviai hírügynökség szerint is Rózsa-Flores Eduardo bolíviai származású magyar írót, publicistát és egy erdélyi magyar fiatalembert lőttek le a helyi hatóságok csütörtökön Santa Cruzban, miután Evo Morales bolíviai elnök utasítást adott egy ellene tervezett merénylet meghiúsítására. Két embert őrizetbe vettek, egyikük magyar állampolgár.

Rózsa-Flores Eduardo a Magyar Iszlám Közösség alelnöke volt. A bolíviai állami hírügynökség, az ABI is megerősítette: az egyike annak a három külföldinek, akiket a bolíviai biztonsági erők Santa Cruzban lelőttek. Az ABI hírügynökség szerint a másik két áldozat egyike román, illetve ír állampolgár, Duayer Michel Martin. A román állampolgárságúnak nevezett áldozat állítólag erdélyi, neve Magyarosi Árpád.

Rózsa-Flores Eduardo 1960-ban született Santa Cruzban magyar apától és spanyol származású anyától. A család 1975-ben Magyarországra költözött, Flores Budapesten érettségizett és szerzett diplomát. 1991-ben harcolt a balkáni háborúban a horvát függetlenségért. Egy bolíviai té­véadó híre szerint harcolt zsoldosként Szudánban és Irakban is. Az 1990-es és a 2000-es években több könyve, verseskötete jelent meg. 2003-ban muszlim hitre tért. Egyes források szerint Flores kilenc hónappal ezelőtt utazott Bolíviába. ,,Nem hiszem el, hogy terrorista lett volna" — mondta a Magyar Iszlám Közösség elnöke, aki szerint a felvételeken látszott: Florest hátba lőtték, az erdélyi fiatalembert pedig a mellkasán érte több lövés.

Az akció során két embert letartóztattak. Az ABI hírügynökség szerint az egyik letartóztatott is magyar állampolgár, a má­sik egy 60 éves, leszerelt bolíviai katona. Mindkettejüket őrizetbe vették, szigorú biztonsági intézkedések mellett tartják fogva őket. A külügyi szóvivő tegnap délután megerősítette, hogy a tervezett merénylettel összefüggésben őrizetbe vett egyik férfinak, Tóásó Elődnek magyar útlevele van. Így az őrizetbe vett férfi magyar állampolgárként számíthat a konzuli szolgálat segítségére. Az őrizetbe vett Tóásó Előd hozzátartozói egyelőre nem kaptak hivatalos értesítést arról, mi történt a 29 éves férfival — mondta a távirati irodának a nővére, aki a tévéből értesült a történtekről. Az informatikatanár Tóásó Előd tavaly novemberben ment ki Bolíviába, ahol a család információja szerint számítógépes munkát végzett. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem had- és biztonságtechnikai mérnöki szakának levelező hallgatója volt, a 2008—2009-es félévben felfüggesztette tanulmányait, és november elején előbb Írországba ment munkát keresni, onnan utazott Bolíviába.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-04-18: Kovakő - diákmelléklet - x:

Vízbevető hétfő: kölni, szesz és a csokitojás

Kezdjük a hagyományokkal:
A locsolás, locsolkodás az emberiséggel csaknem egy idős termékenységkultusszal áll szoros kapcsolatban, ugyanakkor a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére és tartalmára is. Eme szokás arra a legendára is visszavezethető, mely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi nőket, azaz a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat.
2009-04-18: Világfigyelő - x:

Esterházy János lengyel kitüntetésének hazasugárzó fénye (Határhelyzetek) — Sylvester Lajos

Jelképi értéke és jelentősége is van annak, hogy Sólyom László magyar köztársasági elnök lengyelországi hivatalos látogatása után — amelyre egyébként alig néhány nappal a március 14-i, botrányosnak induló nyergestetői kopjafaállítás és emlékezetes emlékbeszéd után került sor — Varsóban Lech Kaczyński köztársasági elnök és a legmagasabb magyar közéleti méltóság jelenlétében adományozták post mortem Esterházy János szlovákiai magyar mártír politikusnak a Polonia restituta kitüntetést, amelyben a magyarok közül eddig csak id. Antall József részesült, aki a második világháború évei alatt elévülhetetlen érdemeket szerzett a német lerohanás közben és ez után a lengyelmentésben.