Szent György-napokDzsessz a templomban - Farcádi Botond

2009. április 22., szerda, Közélet

Rendkívüli zenei eseménynek ad otthont ma este hat órától a sepsiszentgyörgyi unitárius templom: a Szent György-napok kulturális programjának részeként a budapesti Balázs Elemér Group dzsesszzenakar lép fel, Early Music című albumát mutatva be.

Az esemény nem csupán a helyszín miatt érdekes ― Szentgyörgyön első alkalommal szerveznek dzsesszkoncertet egy templomban, mint Lázár-Prezsmer Endre, a szervező MUKKK Ifjúsági és Kulturális Egyesület vezetője mondta, egyfajta nyitás ez, hisz nem csupán a dzsesszkocsmákba járó réteget, hanem egy másik közönséget is igyekeznek megcélozni ―, hanem a stílus miatt is: az egyik legismertebb magyar dzsesszegyüttes zenéje által bejárt idő a 14. század első, reneszánsznak mondható mesterétől, Machaut-tól egészen az érett barokk legnagyobb géniuszáig, Bachig húzódik, így akár templomi reneszánsz dzsessznek is nevezhető. A különleges muzsika Róma, London, Oslo, Bécs és Prága után érkezik Sepsi-szentgyörgyre.

A ma esti koncert azonban csak a nyitánya annak a rendezvénysorozatnak, amely a dzsessz és a blues kedvelőinek szól a Szent György-napok alatt. Esténként ugyanis a Park vendéglő Di Stefano terme dzsesszkocsmaként működik, a meghívottak között külföldi és hazai zenakarok szereplenek, itt is fellép a Balázs Elemér Group, de jelen lesz a budapesti Váczi Eszter Quartet, a bukaresti Curtainbust, a kolozsvári Swinging Train vagy a helyi St. George Quintet, Confusion, Snaps Vocal Band, nemEZ. Ha a Park vendéglőben a dzsessz kedvelői szórakozhatnak, az Old Man’s Pubban a blueszenéé a főszerep: pénteken és szombaton a Someday Baby, az Orpheus, a Hats Off és a Blúz Bend koncertezik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1394
szavazógép
2009-04-22: Közélet - x:

A történetekből élek - (Szent György-napok) - Váry O. Péter

Hogy lehet bő kétórás közönségtalálkozót lebonyolítani úgy, hogy az előadó látszólag összefüggéstelen dolgokról beszél, csapongva olykor, történeteket mesél, melyek túl szépek, hogy igazak legyenek? S e fél délután mégis rendkívül élvezetes, senki nem érzi elpocsékolt időnek, sőt: feltöltődik, mosolyogva indul haza, s talán rá is köszön minden szembejövőre. A titok neve: Schäffer Erzsébet (felvételünk).
2009-04-22: Közélet - x:

Kormányösztöndíj huszonöt diáknak

Havi 350 lejes ösztöndíjat kap minden megyében huszonöt IV. osztályos, jól tanuló falusi gyermek, akinek családjában az egy főre eső jövedelem az országos minimálbér egyharmadánál, vagyis kétszáz lejnél kevesebb.