Magyar EP-képviselő az új szlovák nyelvtörvény ellen

2009. április 22., szerda, Világfigyelő

Sérti a nemzeti kisebbségeket a szlovákiai nyelvtörvény — vélte Gál Kinga (Fidesz) képviselő az Európai Parlament tegnap kezdődött strasbourgi plenáris ülésén napirend előtt felszólalva.

Öt év uniós tagság után is megtörténhet, hogy őshonos nemzeti kisebbségek nyelvhasználata ellenében védik a többségi nyelvet, mint ahogy történik most Szlovákiában — hangoztatta. Mint mondta, az 1995-ös, már akkor is komoly nemzetközi bírálatokat kiváltott pozsonyi nyelvtörvény újjáélesztése veszélyezteti a félmilliós, őshonos magyar kisebbség nyelvhasználatát az élet minden területén.

Ellentmond a nyelvtörvény minden létező, európai kisebbséget vagy kisebbségi nyelvet védő nemzetközi dokumentumnak, az unió alapelveinek és tagállami gyakorlatának — szögezte le Gál Kinga, kérve a nyelvi sokszínűségért felelős uniós biztost, hogy lépjen közbe.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1383
szavazógép
2009-04-22: Közélet - x:

Amíg a partnerségig eljutnak (Munkában — munka nélkül) — B. Kovács András

Tüntetés — a cselekvés egyik formája
A szakszervezeti nyomorról írtunk a múltkoriban, arról, hogy a Székelyföldön talán soha szervezetlenebb nem volt az alkalmazottak szakmai érdekvédelme, mint napjainkban. Az embert cseppet sem nyugtatja meg, amit ma a hírműsorokban hall. A munkaügyi miniszter kerek perec kijelentette például, hogy nem jött el a tiltakozások és bérkövetelések ideje, merthogy válság van. Amit nem tett hozzá, de nyilván hozzáértett: ki-ki örüljön annak, hogy munkahelye van, hiszen a kisebb bérnél nagyobb bajok is érhetik.
2009-04-22: Világfigyelő - x:

Magyarország hivatalos tájékoztatást követel Bolíviától

Magyarország kész segíteni a román félnek a Bolíviában lelőtt Magyarosi Árpád holttestének hazaszállításában — mondta Balázs Péter külügyminiszter tegnap Budapesten. A tárcavezető első miniszteri sajtóértekezletén arról is beszélt, hogy a helyszínre, a bolíviai Santa Cruzba érkező Buenos Aires-i magyar nagykövet együttműködik az ügyben szintén érintett ír kollégájával. Balázs Péter kiemelte: Magyarország eddig csak kérte, most már követeli a bolíviai hatóságoktól a hivatalos tájékoztatást a múlt csütörtöki kommandós akcióval kapcsolatban.