Magyarország hivatalos tájékoztatást követel Bolíviától

2009. április 22., szerda, Világfigyelő

Magyarország kész segíteni a román félnek a Bolíviában lelőtt Magyarosi Árpád holttestének hazaszállításában — mondta Balázs Péter külügyminiszter tegnap Budapesten. A tárcavezető első miniszteri sajtóértekezletén arról is beszélt, hogy a helyszínre, a bolíviai Santa Cruzba érkező Buenos Aires-i magyar nagykövet együttműködik az ügyben szintén érintett ír kollégájával. Balázs Péter kiemelte: Magyarország eddig csak kérte, most már követeli a bolíviai hatóságoktól a hivatalos tájékoztatást a múlt csütörtöki kommandós akcióval kapcsolatban.

Jelentkeztek a bolíviai kommandós akcióban meggyilkolt román állampolgárságú Magyarosi Árpád holttestéért, és két ügyvéd megindította a hazaszállításhoz szükséges eljárást. A Santa Cruz-i San Juan de Dios Kórház halottasházában lévő holttestet hétfőn kérték ki.

Bartos Miklós, Magyarország La Paz-i tiszteletbeli konzulja a bolíviai fővárosban meglátogatta Tóásó Elődöt, akit terrorista-összeesküvés gyanújával tartanak fogva. A magyar férfit továbbra is a főváros San Pedro börtönében, egyszemélyes cellában őrzik. A konzul szerint még mindig nem világos, hogy mivel vádolják Tóásót, mert a rendőrségi vizsgálat nem zárult le. Tóásó Előd korábban Tatabá­nyán, a Mikes Kelemen Felnőtt és Ifjúsági Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola tanára volt, informatikát oktatott — írta tegnapi számában a 24 Óra. Az iskolában elmondták, Tóásó Elődnek megvolt a tanításhoz szükséges képesítése, és erkölcsi bizonyítványával sem volt probléma. Nem viselkedett szélsőségesen. Távozása után egy bankba ment dolgozni, attól kezdve nem tartották vele a kapcsolatot. Volt diákjai rendes embernek tartották, aki első ránézésre zárkózottnak tűnt, de nagyon emberségesen tanított.

Harcot hirdetett az európai ,,zsoldosok" ellen a bolíviai elnök az ellene tervezett állítólagos merényletterv múlt heti meghiúsítása után. Evo Morales hétfőn La Pazban a hadsereg egyik rendezvényén kijelentette: horvát, magyar, ír, román és belföldi ,,terroristák" egy csoportja merényletet tervezett ellene, de az összeesküvést a múlt héten leleplezték. Azzal fordult a katonákhoz, hogy legyenek elszántak a fegyveres, erőszakos és demokráciaellenes külföldiekkel szemben, akik szavai szerint merényleteket terveztek a bolíviai demokrácia és az állam egysége ellen. A bolíviai vezetés egyre radikálisabb kijelentései csak növelik a bevándorlók félelmét attól, hogy esetleg boszorkányüldözés indul Bolí­viá­ban az állítólagos európai terroristák ellen. Kü­lönö­sen nagy a nyugtalanság a bolíviai horvátok körében. A Morales elnökkel szemben álló ellenzéki mozgalom egyik vezéralakjának, Branko Marinkovicnak is van horvát útlevele.

Biztonsági őrként dolgozott és műszaki tanulmányokat folytatott hazájában az az ír férfi, akit a múlt héten lőttek le Bolí­viában egy kommandós akcióban két magyar társával együtt — írta tegnap internetes kiadásában az Irish Times napilap. Michael Dwyer legalább két írországi biztonsági cég alkalmazásában is állt, mielőtt tavaly elutazott a dél-amerikai országba. A 24 éves férfi családjához közel álló forrásból elmondták az ír lapnak: úgy tudták, Dwyer azért utazott Bolíviába, hogy részt vegyen egy, a biztonsági őri munkához kapcsolódó, három hónapos képzésen. A biztonsági cégek világát jól ismerő források ugyanakkor azt mondták az Irish Timesnek, soha nem hallottak arról, hogy valaki Bolí­viába utazzon Írországból efféle tréningre. Az ír újság azt írta, úgy tűnik, hogy a Magyarorszá­gon nevelkedett bolíviai-horvát Eduardo Rózsa-Flores ajánlott munkát Dwyernek.

A román külügy is érdeklődik

A román külügyminisztérium konzuli ügyekkel foglalkozó főosztálya kapcsolatban áll a Bolíviában meggyilkolt Magyarosi Árpád Magyarországon élő családtagjaival, és keresi a lehetőséget a holttest hazaszállítására — olvasható a román külügyminisztérium közlemé­nyében. A Hotnews hírügynökség által ismertetett dokumentumban nem szerepel az áldozat neve, csak annyi olvasható: a külügyi tárca megkapta a hivatalos megerősítést arról, hogy a múlt héten Bolíviában megölt egyik személy román állampolgárságú. Románia limai nagykövetsége (amely Bolíviával is foglalkozik) április 18-án már felvilágosítást kért a bolíviai hatóságoktól az esemény körülményeiről. Eddig azonban még nem érkezett hivatalos válasz a bolíviai hatóságoktól — áll a közleményről szóló hírben. (fer-)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1381
szavazógép
2009-04-22: Világfigyelő - x:

Magyar EP-képviselő az új szlovák nyelvtörvény ellen

Sérti a nemzeti kisebbségeket a szlovákiai nyelvtörvény — vélte Gál Kinga (Fidesz) képviselő az Európai Parlament tegnap kezdődött strasbourgi plenáris ülésén napirend előtt felszólalva.
2009-04-22: Világfigyelő - x:

Overdose reményt nyújt a válságban

Miközben az új magyar miniszterelnök kemény megszorító intézkedéseket jelentett be a válságból való kilábalásra, Budapest örömmámorban úszott: a Kincsem Parkban elragadtatott tömeg ünnepelte Overdose-t, az élő legendává váló négyéves csodalovat ― írta tegnap a Le Figaro francia napilap.