Röviden — Mózes László

2009. április 22., szerda, Világfigyelő
Újabb incidensek a Vajdaságban

Folytatódik az erőszak, a megfélemlítés és a megalázás a Vajdaságban élő kisebbségek, elsősorban a magyarok ellen ― hangoztatta tegnap az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén napirend előtt felszólalva Becsey Zsolt (Fidesz). ,,Az év eleje óta összesen tizenöt morális és öt fizikai támadás történt, kettő súlyos" ― emelte ki, hozzátéve azt is, hogy a rendőrség iránti bizalom is gyenge.

A képviselő szerint az igazságszolgáltatás elégtelen működését és elnéző magatartását jelzi, hogy máig nem született olyan büntetés, amelyben ilyen etnikai támadás esetén végrehajtás is sorra került volna. ,,Meddig tűrheti az Európai Unió, hogy európai nyelvet beszélő őshonos lakosokat fizikailag és lelkileg terrorizálnak? Potenciális tagállamban, a XXI. század elején hol van a minimális presztízsünk?" ― kérdezte képviselőtársaitól Becsey, utalva arra, hogy az EP néhány évvel ezelőtt két határozatot fogadott el a témában, és tényfeltáró delegációt is küldött a Vajdaságba.

Nőtt a Fidesz és az MSZP közötti különbség

Gyurcsány Ferenc lemondása és Bajnai Gordon miniszterelnökké válása növelte a két nagy párt, a Fidesz és az MSZP közötti különbségeket, míg a Jobbik — a kutatások során először — elérte a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt — derült ki a Századvég és a Forsense közvélemény-kutatásából. A biztos pártválasztók közül a felmérés szerint hetven százalék adná voksát a Fideszre és 18 százalék az MSZP-re, a két kisebbik parlamenti párt, az SZDSZ és az MDF pedig 2, illetve 1 százalékot kapna.

Munkahelyellenesnek tartják

A Fidesz munkahelyellenesnek tartja a kormány programját, amely újabb több tízezres, százezres nagyságrendben szüntetheti meg Magyarországon az állásokat — jelentette ki Varga Mihály alelnök az ellenzéki párt tegnapi elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint tavaly ősz óta 130 000-rel nőtt az álláskeresők száma, jelenleg 560 000 munkanélküli van, a tegnap nyilvánosságra került MSZP-csomag intézkedései pedig további munkahelyeket szüntetnek meg. A Fidesz elnöke szerint állásokat veszélyeztet az építőiparban a lakástámogatás megszüntetése, míg az áfa és a jövedéki adó emelése miatt a gyenge fogyasztás tovább csökken, ez pedig kisebb és nagyobb cégek megszűnését idézheti elő. Szerinte az üdülési csekk és az étkezési utalvány tervezett megszüntetése is munkahelyek elvesztésével jár.

Izraelben a vészkorszakra emlékeztek

Izraelben az emberek tegnap némán megálltak a szirénák gyászos hangjaira, hogy megemlékezzenek a soá, a vészkorszak hatmillió zsidó áldozatáról egy nappal azután, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a rasszizmussal foglalkozó genfi ENSZ-értekezleten újabb kirohanást intézett Izrael ellen. Helyi idő szerint tíz órakor két percre megálltak a járókelők az utcákon, a kereszteződések közepén, s az autósok is kiszálltak kocsijaikból, hogy állva tisztelegjenek az áldozatok emlékének. A nap fő emlékünnepsége a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékközpontban volt, a kneszetben és az iskolákban pedig az áldozatok neveit olvasták fel. Az emlékezést nagy felháborodás kísérte az iráni államfő beszéde miatt, aki a Durban II. elnevezésű genfi ENSZ-konferencián hétfőn azzal vádolta a nyugat-európai országokat, hogy segítettek létrehozni Izraelt a II. világháború után ,,a zsidók szenvedéseinek ürügyén". Az izraeli sajtó egyöntetűen elítélte Ahmadinezsád ,,gyűlölködését".

Szavazat-újraszámlálás Moldovában

Moldovában tegnap ismertették az április 5-i moldovai parlamenti választások szavazat-újraszámlálásának hivatalos eredményét, megerősítve, hogy a voksolás a kormányzó kommunisták sikerével végződött. A választásokat követően az ellenzék csalással vádolta a kormányt, s az általa szervezett tiltakozások zavargásokba torkollottak. A most már hivatalos adatok szerint az 1 556 000 szavazó közül mintegy 760 000 szavazott a kormányzó kommunista pártra, így annak 60 képviselői helye lesz, a liberális demokrata és a liberális pártnak 15, a Mi Moldovánk pártszövetségnek pedig 11. A hivatalos eredményt még jóvá kell hagynia az alkotmánybíróságnak, amely az újraszámlálást elrendelte.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1375
szavazógép
2009-04-22: Világfigyelő - x:

Overdose reményt nyújt a válságban

Miközben az új magyar miniszterelnök kemény megszorító intézkedéseket jelentett be a válságból való kilábalásra, Budapest örömmámorban úszott: a Kincsem Parkban elragadtatott tömeg ünnepelte Overdose-t, az élő legendává váló négyéves csodalovat ― írta tegnap a Le Figaro francia napilap.
2009-04-23: Sport - x:

Háromszékiek Katmanduban (Alpinizmus)

Tulit Zsombor és Ruszuly Éva a CEC Bank Cho Oyu Northland, 2009 expedíció két résztvevője Frankfurt és Doha érintésével kedden megérkezett Katmanduba, Nepál fővárosába.