A szemét világnapjai - Jártó Kocsis Edit

2009. április 23., csütörtök, Család

Ilyenkor, tavaszon mindannyiunk othonában már véget ért a nagytakarítás, de a sarjadó fű közül, a virágba boruló patakparton ránk vicsorít a szemét. Ez nem az én szemetem, a te szemeted, az ő szemete, hanem a Mi szemetünk. Mivel ilyen általános, és ennyire jelen van lépten-nyomon, hát megérdemel egy világnapot, már együttérzésből is.

Az a bosszantó, hogy létezik a Föld napja, a tisztaság világnapja, mint egy születésnap, évente egyszer. A dolgos hétköznapok pedig mind csak a szemétnek maradnak: pillepalack az erdőszélen, szeméttel tele zacskó a járdaszélen, és hogy a természetes anyagokat se hagyjuk ki, lovak és kutyák ürüléke mindenfelé.

Örömömre, nemcsak a tavaszi szél, hanem a változás szele is felkavarta mostanában a port. Szelektív szemétgyűjtésre alkalmas tárolók jelentek meg a nagyobb lakónegyedekben, és lassanként mindenki kezdte szétválogatni a szemétfajtákat. A pillepalack külön került a papírtól, csak a törött kisszék keveredett a krumplihéjjal, ruhával, üveggel a régi helyén. Mint minden változás, ez sem ment zökkenők nélkül, mert mindenik típust külön kellett elszállítani, de az emberek értékelték az erőfeszítést, s így az öntudatosabbja külön válogatta hulladékát.

Aztán egy reggel jött a nagy szemetesautó — kora reggel volt, még álmos autóval és álmos sofőrrel —, s mivel senki sem látta, egybeöntötte, és hirtelen összepréselte a gondosan különválogatott szemetet. Így aztán szeméthegyeink egyre magasabbra nőttek, és a tetejüket már felvette a fű, a gaz, azaz beolvadtak az anyatermészetbe.

Egy gyerek magyarázta nemrég: a baj onnan származik, hogy az úton a legtöbb szülő nem szólítja meg csemetéjét, ha szemetel, nem úgy jár el, mint otthon. Vagy előfordul, hogy egészen kicsi gyerekét küldi le a szemeteszacskóval, pedig sejti, hogy az még nem éri el a kuka száját, sőt, ő maga is eldobja bárhol, különösen, ha nem látják.

— Tetszik tudni, a fejekben van a baj — magyarázta a gyerek.

Elgondolkodtam, vajon belül is ennyi szemetünk van, és tovább gyarapítjuk, ha nem szól ránk valaki?

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-04-23: Sport - x:

IKE-sportnapok

Április 17—19. között hatodik alkalommal szervezték meg az IKE-sportnapokat. Idén Kézdivásárhely adott otthont e rangos eseménynek, ily módon az Erdélyi IKE és a céhes város polgármesteri hivatala közösen rendezte.
2009-04-23: Család - x:

A zene fejleszti az agyat

A zene valóságos csodaszer a gyermeki agy fejlődése szempontjából, úgy növeszti a gyermek agyát, miként a testmozgás az izmokat.