Tavaszi séta az erdőben - Puskás Attila

2009. április 23., csütörtök, Család
Megyek a még eredetihez hasonló, természetes állapotában kanyargó úton, Sepsiszentgyörgy alakulgató (leg)újabb negyedének puccos, némi sznobsággal kastélyt utánzó épületei felé tekingetve.

Itt-ott még sárga a rét a pongyolapitypang virágaitól, de már biztosan készül a terv az újabb büszke házra. Igazán jól csak akkor veszek teletüdőre levegőt, amikor bejutok a bokrok, fák, közé, s megpillantom az első virágos szőnyeget,

a berki szellőrózsa (Anemona nemorosa) fehér virágaival, egymást beborító, szeldelt leveleivel.

A galagonya virágzó bokrai alatt már csak kevés virágot őriz a pirosló hunyor (Helleborus purpurascens). Öttasakos termésében sorakoznak a magok. Mérgező növény. Nem úgy a bokrok alján elvétve megbúvó orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis).

Neve is sugallja: légúti betegségek népi gyógyszere. A vörösből kékesre váltó virágok, a pettyegetett tűlevelei teszik ismertté. Ugyancsak ,,officinalis" (gyógyító hatású) a már említett pitypang (gyermekláncfű), amelynek leveleit épp sétám alkalmával gyűjtötte egy őrkői roma család vasárnapi ebédre. Ők ,,cukériá"-nak (cikória — Taraxacum officinale) nevezik, s kérdésemre, mi jár hozzá? — A sok gyerek — feleli az asszony, a nagyobbik pedig fényképezőgépem elé áll, büszkén mutatva a ,,gyűjtögető életmód" zsákmányát.

A tavaszi kankalin (Primula veris) csak itt-ott sárgállik, az erdei ibolya (Viola sylvatica) pedig megbújik a szellőrózsa védő közösségében.

Van azonban más is ebben a várostól alig néhány tíz-száz méterre lévő vegyes erdőnkben. De hát ez is ,,élmény", és kell róla tudnunk. Durván derékba vágott, hasogatott facsonkok az erdei barbárság jegyei.

Bizonyára törvénytelen névjegyei egy természetszomorító emberváltozatnak. És újat már nem mondhatunk a természet szennyezőiről, akik összetévesztik saját, bizonyára gondozottabb háztájuk kukáival az erdei tisztást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-04-23: Család - x:

A zene fejleszti az agyat

A zene valóságos csodaszer a gyermeki agy fejlődése szempontjából, úgy növeszti a gyermek agyát, miként a testmozgás az izmokat.
2009-04-23: Család - x:

Az örömhormon javítja az arcfelismerést

A szexuális örömérzettel, a kötődéssel és az anyai gondoskodással kapcsolatba hozható oxitocin nevű hormon segít az ismerős arcok azonosításában is — állítják svájci kutatók.