Mitől finom a Szent György-napokon sült ökör? - Farcádi Botond

2009. április 27., hétfő, Közélet

Midőn szombatról vasárnapra virradóra, hajnali három óra körül mindenki ― még a legelszántabb mulatozók is ― azon gondolkodott, melyik a legrövidebb út a pihenés felé, Barta Ernő akkor látott neki ― a sirató, a tábortűz után ― az ökörsütésnek.

És másnap délben, mikor már sötét felhők, hideg és eső helyett ragyogó napsütés, vígan szóló népzene és ínycsiklandozó illatok fogadták a Park Szálló elé érkezőket, csak a kóstolás maradt hátra: az élősúlyban még 250 kilós ökörből a sütés, forgatás után ugyan már csak 140 kilogramm maradt, az ízek öröme azonban pótolta a mennyiségi visszaesést. Nem csoda hát, hogy összegyűlt az ember nyála a nyárson sült ökör láttán, Barta Ernő szakácsmester neve pedig afféle garanciát is jelentett, hogy amit látnak, szagolnak, ízlelnek, nem hétköznapi eledel ám.

Az ökör ünnepélyes megvágásán már csak az volt a tét: hogyan teszi ezt meg a város polgármestere, mert abból bizony sok minden kiderül ― állítják a szakértők, hiszen jóllehet a bélszín a legfinomabb, ahhoz az elején nem lehet hozzáférni. Antal Árpád András azonban a jelek szerint felkészült a feladatra, elegáns mozdulattal habozás nélkül kanyarított egyet az ökör combjából, majd koccintás következett, végül, a pohárköszöntő után végleg megpecsételődött az ökör sorsa: dekánként egy lejért bárki megkóstolhatta, miért is dolgozott hajnaltól délig Barta Ernő szakácsmester. Az ökörsült előtti pohár pálinka, a desszertként szolgáló kürtőskalácsszelet a rekordméretű, háromméteres süteményből már csak afféle megkoronázása a Szent György-napok eme hagyományossá vált eseményének.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-04-27: Máról holnapra - x:

Szentgyörgyön élni - Mózes László

Színekkel telített, egyszerű, barátságos ábrákkal tarkított, idomszerű cserépedényeket kínál a Szent György-napi vásári forgatagban egy kolozsvári férfi, nem népies, inkább korszerű, egyedi darab megannyi. Elevenek, élénkek. ― Vidámsághozó kerámia ― jegyzi meg különlegességeiről az árus, s javasolja, akár egy egész esztendőre megoldható most az ajándékvásárlás, meg aztán mindannyiuknak szüksége van a vidámságra...
2009-04-27: Közélet - x:

Egyedi bajszok bemutatója - Demeter J. Ildikó

A leghosszabb és a legjellegzetesebb bajuszért osztottak díjat az első háromszéki bajuszversenyen tegnap, egy igen gyorsan és derűsen lezajlott vetélkedőn.