Egyedi bajszok bemutatója - Demeter J. Ildikó

2009. április 27., hétfő, Közélet

A leghosszabb és a legjellegzetesebb bajuszért osztottak díjat az első háromszéki bajuszversenyen tegnap, egy igen gyorsan és derűsen lezajlott vetélkedőn.

Az első besorolásban könnyű volt dönteni: a tusnádfürdői Zsigmond Mihály majdnem állig érő, hullámos arcdísszel jelent meg a színpadon, ezt méretben senki meg sem közelítette. A karakteres székely bajuszok osztályozása azonban már nehezebb diónak bizonyult, a porondon összeméretkező húsz székelyföldi dalia mindegyike szépen ápolt, dús, nyírott, kipödört vagy éppenséggel szűz (vágatlan) ajakszőrzetet mutatott be. Köztük volt az ötletgazda Tamás Sándor megyeitanács-elnök is, aki elmondta, hogy neki egy bibarcfalvi öregúr javasolta a bajuszverseny megszervezését. És mivel ilyenek már Magyarországon is vannak, a négytagú zsűriben két szakértő is bírált: a Magyar Bajusztársaság elnöke és a kiskunfélegyházi vetélkedő bajuszkirálya; mellettük két hölgy, az egyik médiatámogató és a helybeli román színház képviselői értékeltek. A szempontok között a bajuszhoz illő ruházat is szerepelt, így a farmeres-pulóveres szerelés bizony alacsonyabb pontszámot hozott. És a legfiatalabb versenyző, a rugonfalvi (Hargita megye) László Zsolt második díjához díszes (a néptánc-antológián megforgatott) huszármentéje is hozzájárult. A legjellegzetesebb székely bajusz gazdája a zabolai Harai Ernő, e kategóriában harmadik a kovásznai Nemes Ferenc lett. A két első díjas kiutazik a magyarországi bajuszvetélkedőre, ami pár éve ilyenformán kezdődött, de most már száz résztvevőre számítanak. Az első háromszéki bajuszversenyen a kezdeményező Tamás Sándor egy különdíjat, a bajusz gondozásáról szóló könyvet is felajánlott a neki leginkább tetsző, hófehér bajusz gazdájának.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-04-27: Közélet - x:

Mitől finom a Szent György-napokon sült ökör? - Farcádi Botond

Midőn szombatról vasárnapra virradóra, hajnali három óra körül mindenki ― még a legelszántabb mulatozók is ― azon gondolkodott, melyik a legrövidebb út a pihenés felé, Barta Ernő akkor látott neki ― a sirató, a tábortűz után ― az ökörsütésnek.
2009-04-27: Közélet - x:

Életük a néptánc - Fekete Réka

Az eső elől a kultúrpalotába menekült, méltatlan körülmények között, előkészítetlen színpadon, szegényes világítás mellett tartották meg az erdélyi amatőr néptáncegyüttesek harmadik erdélyi seregszemléjét szombaton.