VárosrehabilitációA Halland-modell — Iochom István

2009. április 29., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A Wellenreiter-ház — a főtér legrosszabb állapotban lévő épülete

A kézdivásárhelyi Asimcov-iroda április 23-án egész napos konferenciát szervezett, melyen A székelyföldi vállalkozók képzése — szakmai tudáslánc program keretében a sikeres svédországi Halland-modellt ismertette annak ötletgazdája, Christer Gustaffson, a jönköpingi Nemzetközi Üzleti Iskola igazgatója.

A szakmai értekezleten előadóként Gérnyi Gábor, a magyarországi Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium főosztályvezető-helyettese, Fuksz Sándor, a csíkszereda—nagykaposi Prosperitas Egyesü­let elnöke, Fülöp Gábor, a Heves megyei kereskedelmi és iparkamara főtitkára, Gerencsér Judit budapesti építéstervező, Magyarósi Imola, a Művelődési, Egyházi és Nemzeti Kulturális Örökség Kovászna megyei Igazgatóságának munkatársa, Várallyay Réka, a magyarországi Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal munkatársa, Kelemen Tibor, a megyei munkaerő-ügynökség igazgatója és Gábor Rezső tanár, a Gá­bor Áron Műszaki Oktatási Központ igazgatója vett részt.

Az értekezleten a Kárpát-medencei gazdasági együttműködés lehetőségeiről, az örökségvédelem törvényes hátteréről, a székelyföldi műemlékvédelemről, munkanélküliségről, a szakképzésről, az anyagi források előteremtéséről és a Halland-modell székelyföldi életbe ültetéséről tanácskoztak.

A kilencvenes évek elején Svédországban a gazdasági recesszió idején Halland tartományban Christer Gustaffson akkori múzeumigazgatónak az az ötlete támadt, hogy a vidék gazdasági problémáját úgy lehetne megoldani, ha a pusztulásra ítélt vagy nagyon rossz állapotban levő műemlékeket közös összefogással felújítanák, ezzel a fokozott munkanélküliségen is segítve. Az ötletet tett követte, erre a munkára képezték át a munkanélkülieket, és mintegy tíz esztendő alatt száz műemléket újítottak fel az állam és a helyi közösség összefogásával. A Halland-modellt azóta Európa több országában, többek között Magyarországon is sikeresen alkalmazták.

Kovács Ödön magánvállalkozó kezdeményezésére a Halland-modellt Székelyföldön is életbe kívánják ültetni, első lépésként felmérik a sürgős felújításra szoruló épületeket, majd elkészítik a felújítási terveket. Ehhez európai uniós pénzforrásokra pályáznának. Fél évre van szükség, amíg a konkrét munka elkezdődhet — hangzott el a kézdivásárhelyi értekezleten. Kovács Ödönnek az is célja, hogy a Gábor Áron téri épületek felújítása után a céhes város főterét a világörökség részévé nyilvánítsák. Első lépésként feltérképezik a főtér épületeit, és felállítják a sürgősségi sorrendet, ezzel párhuzamosan restaurátorképzés indítását is tervbe vették.

Ha műemlékvédelemben gondolkodunk — hangsúlyozta Gérnyi Gábor —, akkor mindenképpen a gazdaságnál fogunk kilyukadni, hiszen ha sikerül felújítani ezeket a gyönyörű épületeket, az ott megnyíló szolgáltatási egységekben új munkahelyek is lesznek. A sikeres székelyföldi kivitelezés érdekében május végén a Halland-program résztvevői újabb találkozót tartanak Kézdivásárhelyen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-04-29: Riport - x:

Erdők között sejlik-e a jövő? — Kisgyörgy Zoltán

A falu új iskolája
Zötyögünk felfelé a patak mentén. Itt, lenn a Tekse patakából Ajta vize lesz, fennebb a zalánpatakiak Nyíres-patakként emlegetik. Megcsapja orrunkat a szénégetők, a baksák jellegzetes illata. Kékesszürke füst száll az ég felé, átvilágít rajta a kora reggeli napfény. Már szép zöldek a hegyoldalak, a patak keskeny síkján Karácsony Zoli bátyámék ültetik a pityókát. Amolyan régi módszerrel: kézzel, vederből. Kasléder József polgármester arról beszél, miképpen lehetne kimozdítani jobb irányba ezt a falut, szülőfaluját úgy, hogy megmaradjon eredeti varázsa is, de a helybeliek jobban élhessenek. Mert alig sejlik itt még a jövő...
2009-04-29: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Csökkent a cégalapítási kedv — Incze Ibolya

Az év első negyedében Háromszéken 272 vállalkozást jegyeztettek be, amiből 172 egyéni (azaz jogosítást szerző természetes személy, román betűszóval: PFA), száz pedig korlátolt felelősségű társaság.