Virágzik a mahónia — Puskás Attila

2009. április 30., csütörtök, Család

A kerti (közönséges) mahónia (Mahonia aquifolium) április végén, május elején bontja ki csokrosan nyíló sárga virágait. Valódi dísze ez az igénytelen cserje virágos udvarunknak, annál is inkább, mert a ritka örökzöld, lombos díszbokrok kevés faját képviseli. Fényes, ovális, tüskés peremű levelei között ősszel majd megjelennek a kék bogyótermések.

A borbolyafélékhez tartozó növényt már több mint száz éve kedvelik Európában is (vadon Észak-Amerika nyugati tájain őshonos). Gyógynö­vényként is ismert a benne mindenütt előforduló izo-kinolin alkaloidák miatt. Kivonata száraz bőrkiütések, epe- és májbetegségek gyógyszere. Újabban azt találták, hogy kérgének kivonata külsőleg használva megszünteti a fejbőr korpásodását, gyulladáscsökentő, antibiotikus hatású.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-04-30: Család - x:

A repülő lovak éve — Jártó Kocsis Edit

Nem egy újfajta horoszkóp ihletett meg, hanem a városnapok szervezőinek új időszámítása, mely szerint egy év az egyik Szent György-naptól a másikig tart.
2009-04-30: Család - x:

Hogyan öregednek a férfiak

Befejeződéséhez közeledik a nyolc európai országban közel négy és fél ezer önkéntes bevonásával indult program, melynek célja a férfiak öregedési folyamatainak megismerése.