Iskolája védelmébenTiltakozó nagygyűlést tart a református egyház — Fekete Réka

2009. április 30., csütörtök, Közélet

Az Erdélyi Református Egyházkerület szervezésében vasárnap délben tiltakozó nagygyűlést tartanak Sepsiszentgyörgyön gróf Mikó Imre szobránál, amelyre meghívták a többi történelmi magyar egyház képviselőit és gyülekezeteit is. A megmozdulás üzenete: a református egyház megvédi jogos tulajdonát, és visszautasítja azokat a vádakat, miszerint a jelenlegi Székely Mikó Kollégium épülete soha nem lett volna a református egyház tulajdona.

A szervezők ugyanakkor hangsúlyozzák, ünnepelni is szeretnének annak okán, hogy százötven éves a Székely Mikó Református Kollégium, ezért a szónoklatok mellett a nagygyűlés helyszínén előadással is köszöntik a nagy múltú iskolát.

Dr. Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke általános vizitáció alkalmával tartózkodik hét elejétől Sepsiszentgyörgyön, ma részt vesz a fogyatékkal élő fiatalok és felnőttek számára épített Írisz Ház megnyitóján, vasárnap pedig a tiltakozó nagygyűlésen mondja el az egybegyűlteknek, hogy a református egyház nem valaki ellen, hanem saját vagyona érdekében emeli hangját. Az egyházfőt tegnap az indítóokokról kérdeztük.

Dr. Pap Géza: „Az épületet sürgősségi kormányrendelettel kaptuk vissza 1999-ben, de eltelt három év, amíg sikerült a telekkönyvbe is bevezettetni a tulajdonjogunkat. Ezt követően tetemes összeget fektettünk be az iskola felújításába. Az utóbbi években felerősödtek azok a hangok, amelyek azt állítják, hogy a Székely Mikó Református Kollégium épülete nem is volt a református egyházé. Többen megkérdőjelezték a mi tulajdonjogunkat, és ez a folyamat mostanra tetőzött. Nem csupán megkérdőjelezték, hanem perbe is hívtak minket, sőt, az országos korrupcióellenes bizottság is vizsgálódást folytat a visszaadás körülményeit illetően, és azzal vádolnak minket, hogy okirat-hamisítással és annak felhasználásával elloptuk az állam tulajdonát. Ez olyan vád, amely bennünket mélységesen felháborít. Úgy néz ki, a korrupcióellenes bizottság tagjait nem igazán érdeklik a tények, a bizonyítékok sem. Elsőrendű bizonyítékunk az, hogy az 1948-ban megtörtént államosítás során az államosítás tényének okiratában az áll: a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Fiúiskola a református egyház tulajdona. A visszaszolgáltatási törvény azt mondja ki, hogy annak kell visszaadni, akitől elvették. Az egykori tanári lakásokról sem mondunk le, amit egyszer tőlünk elvettek, azt nekünk mind vissza kell kérni."

Kérdésünkre, hogy a tiltakozó nagygyűlés időpontjának megválasztása — tekintettel a Székely Mikó Kollégium által jövő hétre szervezett jubileumi ünnepségsorozatra — célzatos-e, az egyházfő elmondta, ezen a héten generális vizitáció alkalmával tartózkodik Sepsiszentgyörgyön, ennek befejezéseként vesz részt az egyházkerület által szervezett nagygyűlésen. „Nem akarjuk senkinek sem elvenni a kedvét az ünnepléstől, de a történelmi igazságot tisztázni kell. Nem a Székely Mikó Kollégium százötven éves, hanem a Székely Mikó Református Kollégium. Van egy világi Székely Mikó Kollégium, de az történelemhamisítás, ha valaki azt állítja, hogy az százötven éves." Erdély református püspöke elmondta, az egyházkerület azt szeretné és azt szorgalmazza, hogy a két iskola (Székely Mikó Kollégium és Református Kollégium) egyesüljön, az új Református Székely Mikó Kollégium pedig olyan iskola legyen, ahol „a tanrend megegyezne a jelenlegivel, és a református értékek továbbadása képezné a nevelés alapszemléletét".

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1358
szavazógép
2009-04-30: Világfigyelő - x:

Röviden — Váry O. Péter

Világjárvány már a sertésinfluenza
Az amerikai kormány kész bármilyen lépésre a sertésinfluenza terjedésének megfékezéséért — közölte Barack Obama. Az elnök azt mondta, itt az ideje, hogy maximális elővigyázatossági lépések történjenek a vírustörzs terjedésének meggátolására, miután megtörtént az első sertésinfluenzás haláleset az Egyesült Államokban.
2009-04-30: Közélet - x:

Kinek az érdeke fontosabb? (Épüljön-e bevásárlóközpont Baróton?) — Hecser László

A barótiak pillanatnyi érdekeit kell nézni, vagy a jövőt nem szabad szem elől téveszteni? A helyi vállalkozók boldogulása vagy a nemzetközi vállalat befektetése fontosabb? Hány munkahely szűnne meg, illetve jönne létre, és nem utolsósorban ki fizet(ne) több adót a jövedelem és a munkahelyek, az ingatlanok után? — ezekről a kérdésekről esett szó hétfő délután a polgármesteri hivatal tanácstermében a bevásárlóközpont létrehozásával kapcsolatos közmeghallgatáson.