Épüljön-e bevásárlóközpont Baróton?Kinek az érdeke fontosabb? — Hecser László

2009. április 30., csütörtök, Közélet

A barótiak pillanatnyi érdekeit kell nézni, vagy a jövőt nem szabad szem elől téveszteni? A helyi vállalkozók boldogulása vagy a nemzetközi vállalat befektetése fontosabb? Hány munkahely szűnne meg, illetve jönne létre, és nem utolsósorban ki fizet(ne) több adót a jövedelem és a munkahelyek, az ingatlanok után? — ezekről a kérdésekről esett szó hétfő délután a polgármesteri hivatal tanácstermében a bevásárlóközpont létrehozásával kapcsolatos közmeghallgatáson.

Nagy István polgármester úgy fogalmazott, hogy választási kampánya során ígérte meg a barótiaknak, amint lehetséges, elősegíti, hogy egy bevásárlóközpont-lánc megtelepedjen a kisvárosban. A lakók egy része már most is Sepsiszentgyörgyön vagy Brassóban költi el pénzének tetemes részét, mert ott kedvezőbben lehet vásárolni. Az elmúlt időszakban a Kaufland, a Penny Market és egy brassói cég is megkereste, hogy szívesen nyitna üzletet Baróton. Egyikük már kész tervvel is jelentkezett: 350 négyzetméteres kiszolgálóhelyiséget és 250 négyzetméternyi raktár- és irodarészt építene a buszmegálló egy részére, illetve a mögötte lévő telekre, és parkolót is létesítene. A polgármester szerint a telket eladni nem szabad, a haszonélvezeti díjból, az épület- és a fizetések utáni adóból nyereségre lehetne szert tenni. A szolgáltatás bérbeadását pedig olyan feltételekhez kellene kötni, mint a cég baróti bejegyzése és helyi munkaerő alkalmazása.

Bartha Gábor vállalkozó szerint a polgármester állításai nem egyebek puszta utópiánál, hiszen a multikat nem kötelezheti arra, hogy helyben jegyezzék be kirendeltségüket, az alkalmazottakra való kitételt pedig könnyűszerrel játszhatnák ki, ezért az egyetlen haszon, amit remélhetnek, az ingatlanadóból származna. Azzal szemben a mintegy huszonöt élelmiszerüzlet zöme bezárna, s legalább százötvenen veszítenék el munkahelyüket. ,,A százötven család legkevesebb 450 embert jelent, de ha hozzászámoljuk, hogy a községek üzletei közül is sokat érintene a multinacionális cég megtelepedése, akár azt is állíthatnám, hogy mintegy ezer ember életszínvonalát befolyásolná a tanács döntése. Ráadásul a kedvező árpolitika is csak egy-két évig tartana, amíg minket, kisvállalkozókat tönkre nem tennének, a város csak veszítene, ha engedi megtelepedni bármelyiküket is" — mondotta Bartha.

Buksa Miklós szerint a helyi vállalkozókat jobban meg kellene becsülnie a városnak, még akkor is, ha külön-külön kevesebbet fizetnek be a költségvetésbe, mint a bevásárlóközpontok. ,,A helyi vállalkozókat is segíteni kell!" — jelentette ki. Buksa felszólalására ellenvetésként a polgármester kijelentette: néhány tiszteletre méltó cégen kívül — köztük a Buksáé is, ismerte el — eltitkolják jövedelmüket, s nem fizetnek adót, így igencsak kérdéses, hogy mekkora hasznot hajtanak a város számára. A város polgárai közül többen is felszólaltak. Azt állították, hogy Sepsiszentgyörgyön és Brassóban vásárolnak be, mert a benzinköltséggel együtt is gazdaságosabb, mint ha Baróton szereznék be a legszükségesebbeket. Véleményük az, hogy a bevásárlóközpont létrehozása mindenképp azok érdekeit szolgálná, akiknek kis fizetésből kell megélniük, s minden megtakarított lej sokat számít. ,,Igenis, szükség van bevásárlóközpontra, igenis, támogatjuk létrehozását" — jelentették ki többen is.

Vitát gerjesztett a tanácstagok közül egyedüliként megjelent Bán István. Az alpolgármester szerint az egész közmeghallgatás nem más, mint ,,a polgármester provokációja" — ezért nem is jelentek meg képviselőtársai, hiszen mindenképp Nagy István dönti el, hogy a bevásárlóközpont megtelepedhet-e vagy sem, a tanácsnak pedig semmi beleszólást nem fog engedélyezni. Bán kijelentését Nagy István és a város főépítésze, László Sándor is cáfolta: a tanácsot nem lehet megkerülni még akkor sem, ha a befektetni szándékozó saját területet vásárolva próbálna a baróti piacra beférkőzni, hiszen az urbanisztikai terv módosítására a képviselő-testületnek mindenképp rá kell bólintania.

Végül abban egyeztek meg, számításokat végeznek arra vonatkozóan, hogy a város szempontjából mi lenne a kedvezőbb megoldás, majd a tanács elé tárják megtárgyalásra.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1365
szavazógép
2009-04-30: Közélet - x:

Tiltakozó nagygyűlést tart a református egyház (Iskolája védelmében) — Fekete Réka

Az Erdélyi Református Egyházkerület szervezésében vasárnap délben tiltakozó nagygyűlést tartanak Sepsiszentgyörgyön gróf Mikó Imre szobránál, amelyre meghívták a többi történelmi magyar egyház képviselőit és gyülekezeteit is. A megmozdulás üzenete: a református egyház megvédi jogos tulajdonát, és visszautasítja azokat a vádakat, miszerint a jelenlegi Székely Mikó Kollégium épülete soha nem lett volna a református egyház tulajdona.
2009-04-30: Közélet - x:

Kolozsvárra kéne menni — Fekete Réka

Véget ért a kolozsvári székhelyű Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) idei felvételi tájékoztató körútja, amelynek során tizenkilenc erdélyi és partiumi városban, köztük Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen mutatták be a 2009-es Egyetemi kalauzt. Mint kiderült, a háromszéki és általában a székelyföldi diákok többsége Kolozsváron szeretné folytatni tanulmányait, mifelénk legnagyobb az érdeklődés a gazdasági, orvostudományi és építészeti szakok iránt, sok terület azért nem vonzó a fiatalok számára, mert nem ismerik azokat.