MagánvállalkozásA szotyori tófüzér gazdái - Sylvester Lajos

2009. május 6., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Két szotyori vállalkozó — idősb és ifjabb Nagy Tamás — szerint a szotyori horgásztó füzérén a működési szabályzatban rögzített feltételek mellett szabad, sőt, ajánlott horgászni.

Ezzel ellentétben a halak természetes szaporodását elősegítendő, ebben az időszakban a békés halakra tilos a horgászat. Az ipari halászatra ugyanez érvényes. Engedélyezett a horgászat viszont a magánkézben lévő vagy kft.-ként működő vízfelületeken. Hogy a halfogók ne meregessék a vizet üres zsákkal, a szotyori tógazdák a meglévő állomány mellé ezen a tavaszon tizenöt mázsa halat helyeztek el. A halak átlag másfél-két kilogrammosak, azaz kifogható méretűek. A ponty mellett a távol-keleti eredetű növényevő halból, az amurból is került hat mázsa, hogy a túlságosan szaporodó vízi növényzetet elfogyassza.

Ifjabb Nagy Tamás okleveles haltenyésztő diplomáját a brassói egyetemen szerezte. Apja, az idősebbik Tamás ,,kiemelt", és a Duna-deltába meg a Brăilai Nagyszigetre deportált gazdaember az ország legnagyobb kiterjedésű vizenyős területén szerezte halas ismereteit. A képzésnek ez a két formája a szotyori horgásztavakon szerencsésen egyesül. Ez meglátszik a tavak és környékük gondozásán, felügyeletén, a tisztaságon és a renden. A horgásztavakon napi jeggyel — 40 lej — személyenként 5 kg halat lehet kifogni. Az ezen felüli mennyiségért 10 lejt kell fizetni kilogrammonként. A horgászok két úszós vagy két fenekező készséget használhatnak, csónakázni, fürödni tilos, a tavakon horgászállásokat — stégeket — építettek ki, a tisztaság és rend példaértékű. Az üzemeltető kitilthatja a bekerített területről azokat, akik a bejáratnál román és magyar nyelven olvasható szabályzat ellen vétenek. Az utóbbi észrevételt azoknak a háromszéki cégeknek, üzleteknek, kocsmáknak is a szíves figyelmébe ajánljuk, akik megfeledkeznek az anyjuk és klienseik nyelvéről, s közönyükkel meg tunyaságukkal, illetve többen a többségi nemzethez való tudatos ,,dörgölődzéssel" egynyelvűvé változtatják ezt a térséget.

A szotyori Nagy család törzsvendégei többnyire brassóiak. Amit még érdemes megjegyezni, hogy a minap bejártuk a Szotyor és Illyefalva közötti hatalmas térséget. A kihordott szemét, a szenny és a gaz, a nagy értékű víztükrök rettenetes állapota ijesztő, szégyenletes, és fertőzések forrása. Már több ízben kezdeményeztük, hogy az érdekelt polgármesteri hivatalok Sepsiszentgyörgy önkormányzatának vezetésével, a környezetvédelmiek és a vízügyesek közreműködésével dolgoznának ki és hajtanának végre rekultivációs programot ebben a térségben.

Pozitív példák erre máris találhatóak, a szotyori Nagy família mellett — ők Phare-támogatással alakították ki a halastavakat — Illyefalván is találunk rendbe rakott tófüzért, s a szotyori só-derkitermelés helyén is szemmel láthatóan épül ki egy tórendszer.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-05-06: Nemzet-nemzetiség - x:

Haladás és egy helyben topogás (Egyetem-ügy) - B. Kovács András

Noha a kolozsvári állami Bolyai Egyetem visszaállításáig nem jelenthetjük ki, hogy felsőoktatási igényeink iránt radikálisan javult volna a helyzet, az utóbbi években sikerült sokat lefaragni a hátrányokból — köszönhetően mindenekelőtt a hálózati rendszerben működő Sapientia EMTE-nek és a Partium Egyetemnek.
2009-05-06: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Vállalkozások hálózatosodásáról (Klaszterek) - Ferencz Csaba, Bodor János

A Miskolci Egyetem innovációs vállalkozása indít képzéssorozatot Háromszéken a kis- és középvállalkozások (KKV) hálózatosodásának lehetőségei, idegen szavakkal a klaszterszervezés és klasztermenedzsment témakörben.