KlaszterekVállalkozások hálózatosodásáról - Ferencz Csaba, Bodor János

2009. május 6., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
A Miskolci Egyetem innovációs vállalkozása indít képzéssorozatot Háromszéken a kis- és középvállalkozások (KKV) hálózatosodásának lehetőségei, idegen szavakkal a klaszterszervezés és klasztermenedzsment témakörben.

A Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön összesen hat alkalommal tartott egész napos képzések ingyenesek, a témához kapcsolódó elméleti és gyakorlati tudást kívánják meghonosítani.

Teljes nevén az UNI-FLEXYS Egyetemi Innovációs Kutató és Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft. képzésprogramja a hálózatosodás koncepciójának terjesztésével elősegíti a vállalkozások versenyképességének javítását. A klaszterekhez kapcsolódó elméleti és gyakorlati tudásanyag, esettanulmányok megismerése és elsajátítása hozzájárulhat nálunk is klaszterek szerveződéséhez, illetve a határon átnyúló klaszterkapcsolatok fejlesztéséhez. A klaszter a piaci és non-profit szektorban egyaránt jelentős, a XXI. században is érvényes eszmét takar: a szereplők közötti ésszerű, kölcsönös előnyökön nyugvó együttműködés gondolatát.

A fejlett országok gazdaságai az elmúlt évtizedekben megmutatták, hogy a KKV-k is képesek helytállni, ha a közös érdekek mentén tömörülve egységesen, egymást támogatva lépnek fel a piacon. A klaszter nem más, mint az önállóságukat mindenben megőrző, de lépéseiket, magatartásukat önérdekből tartósan összehangoló vállalkozások tömörülése. A vállalkozások tevékenységük során különböző típusú és mélységű kapcsolatokat alakítanak ki beszállítóikkal, versenytársaikkal, illetve innovációs tevékenységüket elősegítő szervezetekkel. Az együttműködés során megszerzett tapasztalatok révén kialakulnak azok a csoportok, melyekben a partnerek közötti kapcsolat alapja a bizalom. A klaszterbe szerveződő vállalatok nem adják fel egyéni célkitűzéseiket, csupán élnek azzal a lehetőséggel, hogy együttesen fellépve, a helyi adottságokat kihasználva előnyökre tegyenek szert a globális versenyben.

,,Komplett földrajzi régiók köszönhetik megnövekedett versenyképességükből fakadó felfutásukat annak, hogy tudtak élni a klaszterek létrehozásának és fenntartásának képességével, gondoljunk az amerikai autóiparra, Európában Észak-Olaszország textiliparára vagy ázsiai példaként az indiai Bangalore szoftver-exportjára." (Pólus Klaszter Kézikönyv)

A képzésekre Kézdivásárhelyen május 16-án, 22-én és 23-án, Sepsiszentgyörgyön pedig június 5-én és 6-án, naponta 9—19 óra között kerül sor az Asimcov székházban.

A témával kapcsolatban egyébként Kovásznán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakembere, dr. Szilágyiné Baán Anna tartott előadást a helybéli vállalkozóknak, önkormányzati vezetőknek. Kovászna idegenforgalmi adottságaira való tekintettel az előadó külön ismertette a klaszterlehetőségeket a turisztikában. Példaként kiemelte azokat a módozatokat, melyek a panziók esetében sikeresen alkalmazhatóak. Ilyen például szórólapok, népszerűsítő nyomtatványok, térképek közös kiadása vagy turisztikai weboldalak létesítése, ami egy panziónak önmagában költséges lenne, viszont ha többen összefognak, a teher megoszlik.

Vajda Lajos, a megyei kis- és középvállalkozók szövetségének ügyvezető igazgatója kiemelte: 2009-nek a klaszterek inkubációs évének kell lennie, s közölte, hogy a megyében egy-két iparágban már elindult a folyamat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-05-06: Pénz, piac, vállalkozás - x:

A szotyori tófüzér gazdái (Magánvállalkozás) - Sylvester Lajos

Két szotyori vállalkozó — idősb és ifjabb Nagy Tamás — szerint a szotyori horgásztó füzérén a működési szabályzatban rögzített feltételek mellett szabad, sőt, ajánlott horgászni.
2009-05-06: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Cédélemez exportőrökről
A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Kereskedelemösztönző Központtal együtt felújítja a romániai exportőrök adatbázisát, és elkészíti a Románia exportkínálata című cédélemez második kiadását. A háromszéki cégek a kamaránál május 11-ig kérhetik ki az adatközléshez szükséges formanyomtatványt. A cédélemezt Románia külföldi kereskedelmi kirendeltségein, vásárokon, kiállításokon, nagykövetségeken, a világ kereskedelmi kamaráin keresztül terjesztik. Az első kiadás 2006-ban készült. (i.)