Hírbörze

2009. május 6., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Cédélemez exportőrökről

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Kereskedelemösztönző Központtal együtt felújítja a romániai exportőrök adatbázisát, és elkészíti a Románia exportkínálata című cédélemez második kiadását. A háromszéki cégek a kamaránál május 11-ig kérhetik ki az adatközléshez szükséges formanyomtatványt. A cédélemezt Románia külföldi kereskedelmi kirendeltségein, vásárokon, kiállításokon, nagykövetségeken, a világ kereskedelmi kamaráin keresztül terjesztik. Az első kiadás 2006-ban készült. (i.)

Cégek finanszírozásáról

A megyei kereskedelmi kamara szervezésében múlt hét közepén az aktuális finanszírozási lehetőségekről tartottak ismertetőt a megyeházán. A résztvevők megismerhették azokat a programokat, amelyekre finanszírozási kérelmet lehet benyújtani. Így egyebek mellett szó esett a strukturális alapból és a hazai költségvetésből támogatott programokról, amelyeket a KKV-k szakminisztériuma, illetve a vidékfejlesztési ügynökség bonyolít le. A rendezvény sikerét az biztosította, hogy az átfogó finanszírozási lehetőségek ismertetésén túl az érdeklődők a szakhatóságok szakembereivel közvetlen kapcsolatot tudtak teremteni. (KIK-tájékoztató)

Tehetséggondozás

A tehetség nem egy szűk elit magánügye, és a tehetséggondozás nem a társadalomból kiszakadt elitképzés csupán. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács küldetése támogatni mindenkit abban, hogy megtalálja és kibontsa a tehetségét, és kamatoztassa azt a magyar nemzet érdekében. A tanács 2008-ban jött létre Magyarországon azzal a céllal, hogy fejlessze a magyar tehetséggondozás rendszerét, és programjait magas szakmai színvonalon valósítsa meg. Huszonöt tagja van, olyan szervezetek, amelyek tevékenységének középpontjában a tehetséggondozás áll. A sepsiszentgyörgyi Amőba Alapítvány a tanács egyik alapítótagja.

A tanács jogi képviseletét a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége látja el. Programjának fontosabb célfeladatai a tehetségek felismerése, kiválasztása és segítése, ingyenes tanulási, képzési lehetőségeinek biztosítása, további előrehaladásának támogatása. Ennek érdekében a tanács kidolgozta a Magyar Géniusz Programot, amelyet a magyar kormány nemrég kiemelt programként közel hétszázmillió forint támogatásban részesített. A program a közeljövőben beindul, egyelőre, sajnos, csak magyarországi érvényességgel. Ezzel párhuzamosan alakul a tehetséggondozás hálózatos struktúrája, amely úgynevezett tehetségpontokból áll. Erdélyben Kolozsváron (Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület) és Sepsiszentgyörgyön (Amőba Alapítvány) működik ilyen. A tehetségpontok alapvető tevékenysége a tájékoztatás, információk közvetítése, kapcsolatteremtés, egyszóval a kibontakoztatás lehetőségeinek biztosítása a tehetséges fiatalok számára.

Kapcsolatkeresés, tehetségfejlesztés szempontjából hasznos információk állnak rendelkezésre a www.tehetsegpont.hu honlapon. (Amőba-tájékoztató)

Új internetszolgáltatások

Az április 20-án munkába állított Similar Images (hasonló képek) és News Timeline (hírek időrendje) nevű szolgáltatások az internetes mogul kaliforniai GoogleLabs nevű kutatóműhelyéből kerültek ki. A Similar Images sokkal inkább a képek, semmint a szöveg alapján keres hasonló felvételeket, így elkerülhető, hogy például a jaguár szó beütésével a ragadozó és a luxusautó is megjelenjen a felületen. A továbbfejlesztett képkereső eredményeit a Google mérnök-igazgatója, Radhika Malpani mutatta be, aki a Paris szó beütésével illusztrálta a változásokat. A régi keresés nyomán Paris Hilton, az Eiffel-torony és egy öreg templom jelent meg a képernyőn, az új gombra kattintva azonban szűkíteni lehet a témákat — olvasható a BBC hírportálján. A Google News Timeline újságokból, magazinokból, blogokból és más forrásokból gyűjti össze a híreket, a keresési eredményeket időrendi sorrendben tárja fel, amelyek között dátumok alapján lehet navigálni. Az új szolgáltatások mellett a felhasználók a GoogleLabs új változatát is megismerhetik, amelyen keresztül bepillantást nyerhetnek a fejlesztéseken dolgozó ezernyi mérnök munkáiba. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-05-06: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Vállalkozások hálózatosodásáról (Klaszterek) - Ferencz Csaba, Bodor János

A Miskolci Egyetem innovációs vállalkozása indít képzéssorozatot Háromszéken a kis- és középvállalkozások (KKV) hálózatosodásának lehetőségei, idegen szavakkal a klaszterszervezés és klasztermenedzsment témakörben.
2009-05-06: Riport - x:

Székely szemüvegen át - Kisgyörgy Zoltán

Újfaluban még az ég is kék! A hosszúfalusi csángó ember szokta kedves helyi kiejtésével mondani — ha valami jóról van szó —, hogy ,,hiétfaluban miég az iég is kiék!" Így beszélt Mikóújfaluról is a borvízhez ballagó idős ember, aki megbékélt már fogyó életével. Mert hát mindenki tudja, hogy kék az ég, ám a hangsúlyosan kék ég a jót, a biztatót, az ,,apró bajokon" túli mindennapi örömöt jelenti. Tegye fel maga az én székely szemüvegemet, s azon keresztül nézze az életet, nem bánja meg! — ajánlotta nekünk is az újfalusi bácsi.