Székely szemüvegen át - Kisgyörgy Zoltán

2009. május 6., szerda, Riport

Újfaluban még az ég is kék! A hosszúfalusi csángó ember szokta kedves helyi kiejtésével mondani — ha valami jóról van szó —, hogy ,,hiétfaluban miég az iég is kiék!" Így beszélt Mikóújfaluról is a borvízhez ballagó idős ember, aki megbékélt már fogyó életével. Mert hát mindenki tudja, hogy kék az ég, ám a hangsúlyosan kék ég a jót, a biztatót, az ,,apró bajokon" túli mindennapi örömöt jelenti. Tegye fel maga az én székely szemüvegemet, s azon keresztül nézze az életet, nem bánja meg! — ajánlotta nekünk is az újfalusi bácsi.

Környezetvédő jövő nemzedék

Jól döntött az újfalusi iskola, amikor a Föld napján tanítványai nem megkezdték, hanem folytatták a nem sok, de munka árán szerzett pénzt hozó műanyag palackok és tasakok rendszeres összegyűjtését. Ki ne ismerné itt a Bedő-borvizet? Nos, ott volt a nagyobb gyerekek akciójának dandárja. Villámgyorsan került műanyag zsákokba a nehezen pusztuló szemét, csak arra kellett ügyelni, nehogy az Oltba essen valaki, amikor a folyómeder széléről szedték a fűzfagyökerek között fennakadt palackokat. Egy másik csoport — Ferencz Mária és Bálint Erika vezetésével a faluban gyűjtögette a hasonló hulladékot. A felügyelő tanárok — Szász Annamária és Sala Enikő — elmondták, hogy a palackokat Csíkszentsimonba szállítják, ahol beőrlik. A gyerekek 30 banit kapnak 1 kg palackért. Akkora a lelkesedés, hogy még otthonról is behozzák az iskolába a használhatatlan palackokat. Azt már nem kell székely szemüvegen keresztül látni, hogy a környezetvédelem első rangú katonái éppen a tanulók.

Egy megmaradt a sok száz címkéből

Nemcsak a helyiek, hanem e sorok írójának is örömére szolgált, hisz borvízcímkék régi gyűjtője, hogy végre előkerült a mikóújfalusi Hunnia-forrás üvegcímkéje. Nagyon keveset tudtunk eddig erről a palackozóról, mely, akárcsak a sepsibükszádi üveggyár, az 1916-ban bevonuló román hadsereg áldozata lett. Nos, azóta is rendezetlen e forrás helyzete. Négy tanítónő — Hável Lúcia, Kádár Olga, Steckbauer Ildikó, Sorbán Csilla — Nyáguly Vilmos polgármesterrel együtt azért vitte, föld-napi kitűzővel magukat megjelölve, a kisiskolásokat a Hunnia, a Sós és a Hócsa borvízforrás környékére takarítani, hogy a nebulók egy emberöltőre megőrizzék a forrásápolás örömét, hasznát és emlékét. A polgármester elmondta: szándékában áll újrafoglalni a Hunnia-forrást úgy, hogy annak lúgos kémhatású gyógyvize csorgón át üvegekbe tölthető legyen, s a gyomorbajosok gyógyulását szolgálhassa.

Béres Zoltán: Ehhez nem kell régésznek lenni!

Béres Zoltán az újfalusi iskola karbantartó mestere mutatja: milyen szépen kijavították az iskola régi épületét. Az embernek figyelmesnek kell lennie — mondta. A munkálatok idején egy ajtótokba vésve megtalálta az iskola építésének idejét: 1819! Ez az adat eddig nem volt ismert. Zoltán nemcsak azt tudja, hogy egy-egy kamasz hol tört le egy kilincset, hanem azt is számon tartja, hogy a képen látható épület kéményére április 10-e körül visszajött a gólyapár.

Nagy Sándornak szakmájába vág a monográfia

Az épület iskolakezdésre készen állt, de mert a kivitelező cég még ilyen-olyan munkálatokkal elmaradt, átadása várat magára — tájékoztatott a Fejér Ákos nevét viselő I—VIII. osztályos iskola igazgató-tanára, Nagy Sándor. Sokoldalúan szeretnék a restaurált pincealagsort értékesíteni. Constantin Timaru ,,óvó bácsi" most ott tartja a kerámiakört.

Megtudtuk, hogy a hollandiai Denekamp Kelet-Európai Segélycsoport, mely időnként tanfelszerelést, iskolai berendezéseket és egyéb használati tárgyakat gyűjt az iskola és közvetve a falu tanulói számára, idén újra meglepi a gyermekeket adományaival. A csoport tagjai mind 65 éven felüliek, akik önkéntes gyűjtőmunkát végeznek a tulipánok országában, és már évek óta járnak Újfaluba.

— Részben a holland csomagok értékesítése révén származó pénzből tudtunk több mindent megvalósítani — folytatta az igazgató —, az iskola régi és új épülete meg a sportpálya felújításánál. Ezt a kapcsolatot állatorvosunknak, dr. Szász Istvánnak köszönhetjük, aki szülőfalujában, a Kolozsvár melletti Kiskapuson ismerkedett meg a segélycsoporttal, ő csalogatta felénk. Tetemes segítséget kaptunk a helyi önkormányzattól tavaly, amiből padlócsempével burkoltattuk a folyosókat, részben kicseréltettük a nyílászárókat, lámpatesteket.

Fokozati dolgozatként írja az igazgató a község történeti monográfiáját, s így arra is remény van, hogy sikeres megvédése után megszülethessen belőle végre Mikóújfalu teljes, kiadásra kész monográfiája, melyben nyilván helyet kap majd a kőipar, a helyi hagyományok.

A kéz a kőnél is erősebb

A kőfaragás Újfaluban most kisipari szinten működik. Több családi vállalkozás vásárol fel faragásra-alakításra alkalmas követ. A kőfaragó űzi mesterségét, melyet valahol, valamikor a kőbányákban tanult meg, alakítja-faragja a terméskövet, piacot szerez magának, és értékesíti. Bukurás Kálmán (képünk) egy a számos újfalusi roma közül, aki a bányában tanult mesterségét gyümölcsözteti. Rozin Sándor magánvállalkozó alkalmazottjaként burkolat- és szegélyköveket készít a málnásfürdői Botos-kőbánya kiváló nyersanyagából. Hisszük, hogy a Háromszéken egyedülálló, A kő útja elnevezésű állandó jellegű helyi kiállítás, melyet a tavalyelőtti falunapon mutattak be, újra látogatható lesz, hogy szobrot kap majd Fejér Ákos is Újfaluban, megmentik az enyészettől a regrutalocsolót, levédik székely termékként a rakottágat. Így látni mindezt székely szemüvegen át!

A Szent György-napokon a sajtó sem figyelt fel rájuk

Hiába várja az olvasó a mikóújfalusi rakottág (képünk) receptjét, mert nem tudjuk. A szentgyörgyi vásárban Ilyés Róza, Petki Emma, Dobricza Sára és Gyurka Edit kínálgatta ezt a csörögeféleséget, mely vaníliás cukorporral megszórva isteni, sózva valóságos sörkorcsolya! Székely termékként való levédése folyamatban — mondta a polgármester, aki esküszik rá, hogy helyi ínyencség. Annak idején az üveggyáros gróf más vidékekről telepítette ide munkásait, bizonyára a régi asszonyok hozták magukkal e finomságot! Helyi, igaza van Nyáguly Vilmosnak: mert itt őrizte meg a nép! Vajon a húsvéti regrutalocsoló különlegesen szép népszokást azért nem lehetett látni az idén Újfaluban, mert már nincsen regruta? A tanügyiek már mentik: betanították a gyermekeknek, s a polgármester azt mondta: azon lesznek, hogy ne haljon ki e hagyomány!

Egy fiatal lelkész házaspár, t. Bálint Csongor református lelkész (képünk) megjelenése lelki áldás volt a 230 személyt számláló újfalusi és a sepsibükszádi kálvinista filia számára. A XIX. század elején alakult itt a beköltözött személyek révén a református kisközösség nemrég megújított, de teljesen még be nem fejezett temploma, az első világháború végén épült. Csak az érdekesség kedvéért említette, hogy az egyház tulajdonában olyan földterület van, aminek Pasarét (!) a neve, ugyanis a budapest-pasaréti gyülekezet pénzadományából vásárolta az egyház a hatvanas években. Az annak idején vitát kavaró egyházközségi erdő további használatának rendezése folyamatban.

— Hányat kell még lépni ahhoz, hogy elmondhassuk: e falu egészében közművesített, mert igazából csak akkor lehet majd befektetőket csalogatni ide.

Tegyem-e fel a szemüveget?

— Most kaptunk kormányrendelettel a csatornázásra még szűk hatmilliárd régi lejt — tájékoztatott a polgármester (képünk). — Ebből kellene szeptemberre működő derítőállomással gazdagabbnak lennünk. Utcahálózatot akarunk javítani, de ez a szennyvíz házakhoz való bekötésének függvénye. Az integrált pályázat keretében volna jó erre anyagiakat lehívni. Kockaköves burkolatra gondoltunk, gyakorlati megoldást keresve, mert a legtöbb helyen a víz, a gáz és a kanálisvezetéket már lerakták, s ezt a burkolatot, ha baj van, könnyen meg lehet bontani. Az említett pályázatba beleférne még a középületek feljavítása, a kultúrotthon és a polgármesteri hivatal, valamint a Patak utca bal oldalának a csatornázása. Nagyon várjuk a 12-es országút teljes felújítását, mert a főút mentén repedeznek a házak, kocognak a poharak a polcokon!

— Mit látni székely szemüvegen át az álmokból?

— Álom még egyelőre annak a betonból épült akolnak a rendeltetése, mely szép környezetben a Máltai-tábor és a Szmion-borvíz közelében áll, miként az is, hogy felújíthassuk a tekepályát, esetleg emelettel magasítva, hogy idegenforgalmi és sportcélokat szolgálhasson...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-05-06: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Hírbörze

Cédélemez exportőrökről
A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Kereskedelemösztönző Központtal együtt felújítja a romániai exportőrök adatbázisát, és elkészíti a Románia exportkínálata című cédélemez második kiadását. A háromszéki cégek a kamaránál május 11-ig kérhetik ki az adatközléshez szükséges formanyomtatványt. A cédélemezt Románia külföldi kereskedelmi kirendeltségein, vásárokon, kiállításokon, nagykövetségeken, a világ kereskedelmi kamaráin keresztül terjesztik. Az első kiadás 2006-ban készült. (i.)
2009-05-06: Magazin - x:

Vitézavatás Csíkszeredában

A Történelmi Vitézi Rend 2009. május 2-án ünnepélyes keretek között tartotta meg erdélyi vitézavatását Csíkszeredában, a Makovecz Imre által tervezett Millenniumi Templomban.