Vitézavatás Csíkszeredában

2009. május 6., szerda, Magazin

A Történelmi Vitézi Rend 2009. május 2-án ünnepélyes keretek között tartotta meg erdélyi vitézavatását Csíkszeredában, a Makovecz Imre által tervezett Millenniumi Templomban.

Az évente megrendezésre kerülő ünnepség a Rendi Kódex előírásainak megfelelően zajlott le. Az avatópallos, az országvédő pajzs után bevonult vitézHunyadi László, a Történelmi Vitézi Rend hatodik főkapitánya a rend főbb elöljáróival, majd koronaőr kíséretében és a vitézi székek zászlói között vitézLázár Elemér országos törzskapitány vonult be a Szent Korona hiteles másolatával. A szentmisét v.Darvas-Kozma József esperes-plébános és Berszán Lajos címzetes kanonok celebrálta, s azt követte a Rendi Kódex előírásainak megfelelő vitézavatás, amelyet a Rend főkapitánya, v. Hunyadi László végzett. Az avatandók, miután az esküt letették a Szent Koronára, és a főkapitány az avatópallossal bal vállukat érintette, beléptek a vitéz nagybányai Horthy Miklós által alapított és a Lovagrendek Nemzetközi Bizottsága által 1962-ben Edinburgh-ban nemzetközileg elismert lovagi rendbe. Idén 37 fővel gyarapodott a Történelmi Vitézi Rend, Sepsiszékről öt várományost avattak, és két Nemzetvédelmi Tago-zatos vitézt vettek fel, utóbbit a rend 1983-ban alapította azoknak, akik a magyarságért és a nemzetért cselekedtek. Az ünnepség hangulatát emelte a Millenniumi Templom varázsa, Szilágyi Zsolt énekművész előadása, valamint a Történelmi Vitézi Rend, a Szent-György- és más Lovagrendek képviselőinek jelenléte. Az avatás utáni díszebéden rendi kitüntetéseket osztottak ki.

V. Nagy Zoltán

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-05-06: Riport - x:

Székely szemüvegen át - Kisgyörgy Zoltán

Újfaluban még az ég is kék! A hosszúfalusi csángó ember szokta kedves helyi kiejtésével mondani — ha valami jóról van szó —, hogy ,,hiétfaluban miég az iég is kiék!" Így beszélt Mikóújfaluról is a borvízhez ballagó idős ember, aki megbékélt már fogyó életével. Mert hát mindenki tudja, hogy kék az ég, ám a hangsúlyosan kék ég a jót, a biztatót, az ,,apró bajokon" túli mindennapi örömöt jelenti. Tegye fel maga az én székely szemüvegemet, s azon keresztül nézze az életet, nem bánja meg! — ajánlotta nekünk is az újfalusi bácsi.
2009-05-06: Magazin - x:

Miért könnyebb a rossz viccet megjegyezni?

A jó viccek váratlan csattanójuk miatt szórakoztatóbbak, ám nehezebben jegyezhetőek meg, mint a gyenge tréfák ― állítja egy amerikai kutató.