Miért könnyebb a rossz viccet megjegyezni?

2009. május 6., szerda, Magazin
A jó viccek váratlan csattanójuk miatt szórakoztatóbbak, ám nehezebben jegyezhetőek meg, mint a gyenge tréfák ― állítja egy amerikai kutató.

Robert Provine, a Marylandi Egyetem pszichológusprofesszora szerint, aki a nevetés természetrajzáról ír könyvet, a jó vicceknek csupán a poénját jegyezzük meg, ám kevéssé emlékezünk arra, hogy miként vezették fel a csattanót. Ezzel szemben a gyenge vicceket a kiszámíthatóság jellemzi, előre meg tudjuk mondani, hogy mi következik, ezért könnyűszerrel képesek vagyunk megjegyezni őket ― olvasható a The Daily Telegraph online kiadásában.

,,Ha valaki felsorol néhány virágnevet, például a rózsát, nárciszt, petúniát, majd a végén odabiggyeszti, hogy tégla, utóbbira emlékezünk majd, mert váratlan volt a fordulat. Ám lehet, hogy a virágneveket már nehezebben csalogatjuk elő memóriánkból" ― magyarázta Robert Provine professzor. Kollégája, Daniel Schacter, a Harvard Egyetem pszichológiaprofesszora, A memória hét bűne című könyv szerzője szerint egy vicc a finom árnyalatok és az időzítés révén működik, ezért oly nehéz visszaemlékezni rá. Ricky Gervais brit komikus szerint is nehéz megjegyezni a jó vicceket. ,,A viccek ugyanúgy működnek, mint a bűvész trükkjei ― csupán a végeredmény ragad meg, de közben elfeledjük, hogy a »mágus« előzőleg mit is művelt kezeivel" ― magyarázta.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-05-06: Magazin - x:

Vitézavatás Csíkszeredában

A Történelmi Vitézi Rend 2009. május 2-án ünnepélyes keretek között tartotta meg erdélyi vitézavatását Csíkszeredában, a Makovecz Imre által tervezett Millenniumi Templomban.
2009-05-06: Magazin - x:

Hogy mik vannak!

Alaszkai jégtotó
Két nyertese is lett idén az alaszkai jégtotónak: 284 000 dollárt — közel 900 000 lejt — nyertek azzal, hogy percre pontosan megtippelték, mikor hasad meg a jég a Tanana folyón.