Az emberi étrend főtt és magas tápértékű

2009. május 6., szerda, Magazin
Egy amerikai kutató kipróbálta, tudna-e azon a táplálékon élni, amit a csimpánzok esznek Afrikában. Étrendjükből szinte mindent megkóstolt.

,,Úgy találtam, nagyon éhes lennék. Az embernek nehéz lenne egy csimpánz étkeivel túlélnie" — számolt be Richard Wrangham, a Harvard Egyetem antropológusa az Amerikai Tudományos Társaságok Szö­vetsége (AAAS) ülésén, a főzést nevezve meg az emberi táplálkozás megkülönböztető jegyeként. A főzés átalakítja a keményítőket, a zsírokat és a proteineket, s koncentrálja az ételek tápanyagát — magyarázta egy, a korai emberek táplálkozási szokásait taglaló beszélgetésen. ,,Az emberi táplálkozás fémjele a rugalmasság, az arra való képesség, hogy ember bármilyen körülmények között tud élelmet találni vagy készíteni" — mondta William Leonard, a Northwestern University antropológusa. Szerinte a magas tápértékű étrend a nagyobb agy növekvő energiaigénye miatt vált szükségessé. Az emberek legfontosabb eledelei sokkal táplálóbbak, mint más főemlősöké, amelyek leveleken és gyümölcsökön is elélnek — tette hozzá. Az állkapocs alakja, mérete és a fogak kopása sokat elárul arról, mit ettek őseink — számolt be Peter Ungar, az Arkansas Egyetem munkatársa. — ,,A vegyi próbák azt mutatják, a két és fél millió évvel ezelőtti emberek étrendje változatos volt, tartalmazott fűféléket, magvakat, és talán állatokat is" — állapította meg Matthew Sponheimer, a Colorado Egyetem szakembere. A táplálkozás változatosságára talált bizonyítékot William Leonard is, a szakember szerint a különböző vidékeken eltérő módon étkeztek az emberek. A szibériai pásztorok étrendjének legalább a felét a hús teszi ki, míg a perui burgonyatermesztők táplálékában a hús aránya csak öt-hat százalékot ér el.

,,A modern nyugati táplálkozás — aminek számlájára az elhízás gyors növekedését is írják — a minimálisra csökkentette az erőfeszítéseket a jó minőségű ételek előállítására" — vélekedett Leonard.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-05-06: Magazin - x:

Emelkedőben a toplistán

Dancs Annamari és DJ Robert Georgescu Live Your Life című klubslágere folytatja rendhagyó diadalútját.
2009-05-06: Közélet - x:

Politikamentes oktatást akarnak a pedagógusok - Fekete Réka

Elsősorban nem a fizetésemelés elmaradását sérelmezik a háromszéki tanügyi alkalmazottak, hanem az oktatásra fordított költségvetésnek jóval a törvény szerinti hat százalék alá csökkentését, valamint a vezető megyei tisztségviselők politikai célzatú menesztését — nyilatkozta lapunknak Nagy Gábor, a Tanügyiek Szabad Szakszervezetének Kovászna megyei elnöke.