Megérkezett a vadvírus Magyarországra

2009. május 7., csütörtök, Világfigyelő

Megérkezett az új típusú influenza vadvírusa az Egyesült Államokból Magyarországra, így meg lehet kezdeni az oltóanyag gyártásának előkészítését — jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter tegnap Budapesten.

,,Van vadvírusunk — természetesen a megfelelő biztonsági körülmények között —, ami azt jelenti, hogy el lehet kezdeni az oltóanyaggyártásra való felkészülést" — mondta Székely Tamás. A miniszter hozzátette: innentől kezdve 80—120 napra van szükség az első nagyobb mennyiségű influenzavakcina előállításához. A vadvírust az Egyesült Államok betegségmegelőző és -ellenőrző központjától kapta meg Magyarország, a világon második országként. A vírus lefagyasztva és legyengítve érkezett. A következő húsz napban a vírust fel kell éleszteni és el kell szaporítani ahhoz, hogy a gyártást el lehessen indítani — mondta a tárcavezető. Szé­kely Tamás szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyi vakcinát fognak gyártani, hiszen további információkra van szükség az Egészségügyi Világszervezettől. Nem lehet azt sem pontosan megmondani, hogy mi az az oltóanyag-mennyiség, ami elégséges. Általában azt szokták mondani, hogy járvány esetén a lakosságnak legalább a negyedét, legfeljebb a 65 százalékát célszerű beoltani, ha vakcina rendelkezésre áll a járvány kitörése előtt.

A gyártóval kötött szerződés szerint az első vakcinacsomag legalább félmillió oltóanyagot tartalmaz. Ezt követően pedig hetente elérhető ez a mennyiség. A legrosszabb forgatókönyv szerint az első dózis szeptember első hetére készülhet el — tette hozzá.

Nemzetbiztonsági szempontból nagyon fontos a vírus védelme. A két helyszínnek, az Országos Epidemiológiai Központnak és a gyártó telephelyének megvan a megfelelő biztonsági védettsége. A labor is abszolút biztonságos: a szakemberek szkafanderben dolgoznak, a teremben pedig környezetétől eltérő a nyomás, így nem tud kiszabadulni a vírus.

Székely Tamás arról is beszélt, hogy az ismert esetek száma folyamatosan növekszik. Magyarország közvetlen szomszédságában csak Ausztriában fordult elő egy sertésinfluenzás eset. A vírus azonban úgy tűnik, hogy a déli félteke felé terjed — tette hozzá. A H1N1 vírusnak megerősítetten harmincegy halálos áldozata van a világon, ebből huszonkilenc Mexikóban, és egy texasi nő halálával immár kettő az Egyesült Államokban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1349
szavazógép
2009-05-07: Közélet - x:

A második váltás is beindult

A kézdivásárhelyi Fortyogófürdő közelében, a Papp Mihály utcában egy volt istálló átalakított épületében februárban kezdte a termelést a SAPARD-támogatással felépült elősütött és fagyasztott hasábburgonya-üzem.
2009-05-07: Világfigyelő - x:

Az Európai Parlament elhárította Le Pen elnöklésének veszélyét

Megváltoztatta házszabályát tegnap az Európai Parlament (EP), és ezzel elhárította azt a veszélyt, hogy az új összetételű testület első ülésén — az új tisztségviselők megválasztásáig — korelnökként a francia szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen elnököljön.