Az Európai Parlament elhárította Le Pen elnöklésének veszélyét

2009. május 7., csütörtök, Világfigyelő

Megváltoztatta házszabályát tegnap az Európai Parlament (EP), és ezzel elhárította azt a veszélyt, hogy az új összetételű testület első ülésén — az új tisztségviselők megválasztásáig — korelnökként a francia szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen elnököljön.

A francia politikus többször hangoztatta, hogy a holokausztot és a gázkamrákat csupán a második világháború részletkérdésének tartja. Ha egyéb radikálisan jobboldali, idegengyűlölő megnyilvánulásai nem is, ez a kijelentése elég volt ahhoz, hogy hatalmas felháborodást váltson ki az EP padsoraiban minden demokratikus meggyőződésű frakcióban.

E felháborodás aggodalommá vált, amikor fölmerült: nagyon könnyen elképzelhető, hogy a június 4. és 7. között tartandó EP-választások nyomán Le Pen lesz a legidősebb politikus, akit képviselővé választanak. Márpedig az új összetételű parlament első ülését — az eddigi házszabály értelmében — az új tisztségviselők megválasztásáig a korelnök vezeti.

Le Pen EP-elnöklésének elkerülése érdekében most, a strasbourgi plenáris ülésen megváltoztatták a házszabályt: a módosí­tás értelmében nem a legidősebb képviselő látja majd el az átmeneti elnöklési teendőket, hanem az előző EP elnöke. Ha ő nem lenne képviselő az új parlamentben, akkor a távozó alelnökök következnének, de ha köztük sem akadna olyan, aki bejut az új Európai Parlamentbe, akkor a leghosszabb ideje EP-képviselői tisztséget betöltő politikus látja majd el az átmeneti elnöklést.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1342
szavazógép
2009-05-07: Világfigyelő - x:

Megérkezett a vadvírus Magyarországra

Megérkezett az új típusú influenza vadvírusa az Egyesült Államokból Magyarországra, így meg lehet kezdeni az oltóanyag gyártásának előkészítését — jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter tegnap Budapesten.
2009-05-07: Világfigyelő - x:

A The Washington Times szerint veszélyben a titkos amerikai—izraeli atommegállapodás

Barack Obama amerikai elnök ama törekvése, hogy megakadályozza az atomfegyverek nemzetközi terjedését, veszélyezteti az izraeli atomarzenál titokban tartásáról negyven éve kötött amerikai―izraeli megállapodást ― írta tegnap a The Washington Times.