A The Washington Times szerint veszélyben a titkos amerikai—izraeli atommegállapodás

2009. május 7., csütörtök, Világfigyelő

Barack Obama amerikai elnök ama törekvése, hogy megakadályozza az atomfegyverek nemzetközi terjedését, veszélyezteti az izraeli atomarzenál titokban tartásáról negyven éve kötött amerikai―izraeli megállapodást ― írta tegnap a The Washington Times.

Egykori és jelenlegi amerikai, valamint izraeli tisztviselőkre, szakértőkre hivatkozva a lap arról írt: az Egyesült Államok négy évtizede egy titkos megállapodásban vállalta, hogy ,,megvédi" az izraeli atomfegyvereket a nemzetközi vizsgálatoktól. Rose Gottemoeller amerikai külügyi államtitkár-helyettes egy keddi ENSZ-tanácskozáson azonban felszólította Izraelt: csatlakozzon az atomsorompó-szerződéshez (NPT). Ez azt jelentené, hogy a zsidó államnak be kellene jelentenie nukleáris fegyvereit, és meg kellene válnia azoktól. Az államtitkár közölte: az Egyesült Államoknak alapvető célja marad, hogy minden állam aláírja az NPT-t, India, Izrael, Pakisztán és Észak-Korea is. Arról viszont nem beszélt, hogy az Obama-kormány nyomást kíván-e gyakorolni Izraelre az ügyben.

A Fehér Ház egy névtelenséget kérő tisztviselője az újság érdeklődésére közölte: az izraeli és az iráni atomprogram nem hasonlítható össze, az egyik alma, a másik narancs.

A lap szerint a kérdés minden bizonnyal téma lesz Benjamin Netanjahu május 18-ra tervezett washingtoni látogatásán; az izraeli miniszterelnök biztosítékot kérhet Obamától arra nézve, hogy a titkos megállapodás változatlanul érvényes.

A The Washington Times szerint a szóban forgó amerikai kötelezettségvállalás ― amelyről semmilyen azt részletező dokumentum nem lelhető fel ― valószínűleg 1969-ben született meg Richard Nixon amerikai elnök és Golda Meir izraeli kormányfő találkozóján.

A megállapodáshoz legközelebbi okmány egy feljegyzés, amelyet Henry Kissinger 1969 júliusában írt, s amelyet a Nixon elnökségének (1968―74) hivatalos dokumentumait őrző könyvtár 2007-ben hozott nyilvánosságra. Az egykori nemzetbiztonsági tanácsadó ebben megállapította: az Egyesült Államok elvben azt szeretné, ha Izraelnek nem lenne atomfegyvere, de ez nem elérhető cél. Kissinger leszögezte: Washington minimális célja így annak elérése, hogy az izraeli atomfegyverről ne történjen nemzetközi bejelentés. Indoklása szerint az izraeli atomkísérlet vagy atomarzenál bejelentése esetleg arra ösztönözné a Szovjetuniót, hogy nukleáris biztosítékot nyújtson az arab államoknak.

A The Washington Times szerint Izraelnek 80―200 atomfegyvere van. A negyven évvel ezelőtt kötött titkos amerikai―izraeli megállapodás értelmében Izrael vállalta, hogy nem hajt végre atomkísérletet, az Egyesült Államok pedig azt, hogy nem kényszeríti Izraelt az NPT-hez való csatlakozásra. Ez utóbbi látszik megváltozni az Obama-kormány új törekvéseivel. Az NPT csak öt állam ― Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Kína és Oroszország ― számára engedélyezi atomfegyverek birtoklását.

*

Egy izraeli tisztségviselő elutasította tegnap a csatlakozást az atomsorompó-szerződéshez, azt állítva, hogy az hatástalan. Elmondta: bebizonyosodott az NPT alkalmatlansága, mert nem akadályozta meg, hogy India, Pakisztán és Észak-Korea atomfegyverre tegyen szert. Irán esetében is látható, mennyire hatékony az ― tette hozzá.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1338
szavazógép
2009-05-07: Világfigyelő - x:

Az Európai Parlament elhárította Le Pen elnöklésének veszélyét

Megváltoztatta házszabályát tegnap az Európai Parlament (EP), és ezzel elhárította azt a veszélyt, hogy az új összetételű testület első ülésén — az új tisztségviselők megválasztásáig — korelnökként a francia szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen elnököljön.
2009-05-07: Világfigyelő - x:

Röviden - Simó Erzsébet

Megkezdődött a grúziai NATO-hadgyakorlat
Az eredeti terveknek megfelelően megkezdődött a NATO grúziai hadgyakorlata tegnap, egy nappal a Kaukázuson túli országban történt állítólagos katonai zendülés után. A június 3-ig tartó gyakorlaton több mint egytucatnyi ország — NATO-tagok és a katonai szövetség békepartnerségi programjában részt vevő államok — nagyjából 1100 katonája vesz részt.