Röviden - Simó Erzsébet

2009. május 7., csütörtök, Világfigyelő
Megkezdődött a grúziai NATO-hadgyakorlat

Az eredeti terveknek megfelelően megkezdődött a NATO grúziai hadgyakorlata tegnap, egy nappal a Kaukázuson túli országban történt állítólagos katonai zendülés után. A június 3-ig tartó gyakorlaton több mint egytucatnyi ország — NATO-tagok és a katonai szövetség békepartnerségi programjában részt vevő államok — nagyjából 1100 katonája vesz részt.

Oroszország erőfitogtatásnak nevezte és elítélte a déli határaitól nem messze kezdődő hadgyakorlatot. A NATO közlése szerint a manőver nem jelent fenyegetést Oroszországra nézve. Ennek ellenére Kazahsztán, Szerbia és Moldova után kedden egy újabb, Oroszországgal szövetséges állam, Örményország is közölte, hogy a tervekkel ellentétben nem vesz részt a hadgyakorlaton.

Kiutasításra kiutasítással válaszolt Oroszország

Az orosz külügyminisztérium Isabelle Francois-t, a NATO moszkvai tájékoztatási irodájának vezetőjét és Mark Opgenorth-ot, az iroda egyik munkatársát utasítja ki válaszul arra, hogy az észak-atlanti szövetség a múlt héten nemkívánatos személynek minősített két orosz diplomatát. A NATO múlt héten utasította ki a brüsszeli orosz NATO-képviselet két diplomatáját, Viktor Kocsukovot és Vaszilij Csizsovot. Kiutasításukat az észt Herman Simm ügyével hozták összefüggésbe. Simm az észt védelmi minisztérium államtitok-védelmi osztályának volt a vezetője, s februárban tizenkét és fél évi börtönre ítélték azzal a váddal, hogy több ezer oldalnyi titkos dokumentumot adott át az orosz hírszerzésnek. Moszkva tagadja, hogy a két diplomatának bármi köze lett volna az észt ügyhöz. A NATO a lépést arra a napra időzítette, amelyen — a tavalyi orosz—grúz háború miatt bekövetkezett nyolc hónapi szünet után — a nagykövetek tanácsülésével hivatalosan újrakezdődött a NATO—orosz politikai párbeszéd. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn lemondta a részvételt a NATO—Oroszország Tanács május második felére tervezett miniszteri szintű ülésén, hogy ezzel juttassa kifejezésre tiltakozását a két orosz diplomata NATO-akkreditációjának megvonása miatt.

Nyilvánosságra hozták Rózsáék boncolási jegyzőkönyvét

A bolíviai ügyészség nyilvánosságra hozta az április közepén végrehajtott kommandós akció három halálos áldozatának boncolási jegyzőkönyveit, amelyek szerint valamennyiükkel több — hat, illetve hét — lövés végzett. Az El Deber Santa Cruz-i lap kedden számolt be a sajtóban körözött dokumentumokról, amelyek megerősítették a már korábban kiszivárgott értesüléseket. A boncolás szerint Eduardo Rózsa-Flores halálának oka koponyasérülés és vérveszteség: összesen hét golyót kapott, egyet a fejébe, kettőt a mellébe és négyet a gyomrába. Magyarosi Árpád ugyancsak elvérzett, miután két lövés érte mellkasát és négy altestét. Az ír Michael Dwyernél szintén sokkot és elvérzést állapítottak meg, őt hét lövés érte, négy a mellkasán, három pedig a gyomrán találta el. A boncolást még április 16-án Santa Cruzban végezte el két igazságügyi orvos.

Részegen randalírozott az ukrán belügyminiszter

Rendőrök vezették el az ukrán belügyminisztert, mivel a tárcavezető ittasan randalírozott a frankfurti repülőtéren — adta hírül tegnap a Bild német bulvárlap. A rendőrségen megerősítették a hétfő esti esetről a lapban megjelenteket. Jurij Lucenko a fiával együtt frankfurti átszállással tartott Kijevből Szöulba. A Lufthansa német légitársaság szóvivője úgy fogalmazott, egy ukrán utas erősen ittasnak tűnő állapotban hangoskodott. Hírek szerint a belügyminiszter tizenkilenc éves fia is alaposan felöntött a garatra. Mivel félő volt, hogy a két ukrán a Dél-Koreába tartó gép fedélzetén is közönségesen fog viselkedni, a gép kapitánya úgy döntött, nem engedi őket a fedélzetre. Miután ezt közölték velük, tettlegességre vetemedtek — állítólag mobiltelefonokat hajigáltak —, ezért a rendőrség némi kézitusa után elvezette őket. Az ukrán miniszter és fia végül — kijózanodva — a kedd esti járattal utazott Szöulba.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1336
szavazógép
2009-05-07: Világfigyelő - x:

A The Washington Times szerint veszélyben a titkos amerikai—izraeli atommegállapodás

Barack Obama amerikai elnök ama törekvése, hogy megakadályozza az atomfegyverek nemzetközi terjedését, veszélyezteti az izraeli atomarzenál titokban tartásáról negyven éve kötött amerikai―izraeli megállapodást ― írta tegnap a The Washington Times.
2009-05-07: Család - x:

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján (Klinikai zárójelentések, 2.) - Sylvester Lajos

Kézdivásárhelyi kezelőorvosom, dr. Vitos Attila Romics professzorral való kapcsolatteremtését én úgy képzeltem el, hogy telefonon szól majd az Urológiai Klinika főigazgatójának, legyen szíves, fogadja egy ilyen meg ilyen nevű páciensét Háromszékről.