KármentőMérget iszunk - B. Kovács András

2009. május 7., csütörtök, Család

Érdekes dolog a propagandisztikusan fogalmazott jó hír, furcsán visszaüt arra, aki közzéteszi, gellert kap arra nézve is, aki olvassa. Az örömhírnek ugyanis, miszerint nagyszabású vízvezeték-fektetési program készül Háromszéken, és EU-s közreműködéssel végre a vidéki lakosság is tiszta ivóvízhez jut, fonákja is van.

A hírből és indoklásából könnyen kihüvelyezhető, hogy a megye falusi kútjainak jó nyolcvan százalékában ihatatlan vagy fogyasztásra alkalmatlan a víz, ugyanis nitrátokat és egyéb szennyeződéseket tartalmaz, mi több, a változatlanul dívó árnyékszékekhez túl közel található, s mindennek a tetejébe kisül, nem múlik el év a megyében, hogy egy csecsemő ne a fertőzött víz miatt pusztulna el.

Ezért mondom, hogy a korszerűsítési hírek valóságos horrorba illő állapotokra vetnek fényt. Mondjuk hát ki kerek perec: mérget iszunk és veszünk magunkhoz napjában többször is, a megye lakosságának falun élő fele szabályosan pusztítja magát, a kutak vizében ugyanis még kólibacilust is találtak a nitrátok és nitritek meg egyebek mellett. A csecsemő, szegény, egyből meghalt, de mi történik az életben maradottakkal, ha erősebb is a szervezetük, és nem patkolnak egyből el, az, hogy lassabban hat rájuk a méreg, kit vigasztal? Háromszéken nem kell alkoholistának lenni ahhoz, hogy az ember megkurtítsa saját életét, elegendő, ha absztinens vagy, és vízen kívül nem veszel egyéb italt a szájadba.

Persze örvendünk annak, dűlőre vitték a projektkészítés ügyét a menedzseri hivatalban, kimondottan dicséretesnek találjuk, hogy ezzel foglalkoznak, de mivel egyelőre csak a terv körvonalazódik, és a pályázat elbíráslása még hátravan, ezt így hírként még soványnak találjuk.

Maga az egész megyére szóló vezetékhálózat megépítése, a beruházás 88 millió euróba fog kerülni, ennek 80 százalékos EU-s részét még meg kell nyerni, s — most tessék megfogózni — ha ez sikerül, a munkálatokat csak akkor, úgy 2011-ben fogják elkezdeni.

Még két évig mérget isznak tehát felebarátaink, legalább százezer ember. Ezért kell a hasonló híreket kiegészíteni egy felhívással. És a vészharang megkongatásával: a kutak vize nem alkalmas fogyasztásra, emberek, igyatok mást, vegyétek az ivóvizet a boltban, mint teszik nem egy európai államban vagy világvárosban, mint teszem azt, Isztambulban, de közelebb, Bukarestben is, ahol már eleve közlik az emberrel: a csapvíz még fogmosásra sem alkalmas. Igyatok hát ásvány- vagy kristályvizet, csak boltban vett pillepalackokból származót, emberek, mert különben további két éven át fertőzitek magatokat, és romboljátok az egészségeteket. Ez a fejlesztési örömhír azonnali megfontolásra indító része, mindenekelőtt ezt kell megszívlelni és leszűrni a zavarosan kavargó, kábító hírekből.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-05-07: Család - x:

A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikáján (Klinikai zárójelentések, 2.) - Sylvester Lajos

Kézdivásárhelyi kezelőorvosom, dr. Vitos Attila Romics professzorral való kapcsolatteremtését én úgy képzeltem el, hogy telefonon szól majd az Urológiai Klinika főigazgatójának, legyen szíves, fogadja egy ilyen meg ilyen nevű páciensét Háromszékről.
2009-05-07: Család - x:

Jutalom - Jártó Kocsis Edit

Nemrég hangzott el egy magas szintű üzenet a tévében, amiből többek közt azt is megtudhattuk, hogy a törvénykezés magas rangú emberei sok-sok pótlékot kapnak a fizetésükhöz csatolva, többek közt korrupció ellenit is. Így dívik ez külföldön is, tudom meg később.