Májusi gyöngyvirág - Puskás Attila

2009. május 7., csütörtök, Család

A kellemes illatú, kedvelt és már virágoskerti telepítésben is ismert májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó, tavaszi virágzású növény. Először a gyöngyvirágnak is csak a levelei, majd később jelennek meg a fehér, bókoló, egy irányba hajló fürtvirágai, amelyeket két ovális alakú levél vesz közre.

Piros bogyótermése — különösen a magvak — erősen mérgező, ugyanis a növény olyan szteroid-glikozidokat tartalmaz, amelyek a szívre hatnak. A gyógyászatban a tiszta vegyületet szívizomgyengeség ellen alkalmazzák. Virágpora tüsszentésre ingerel.

Természetes illatanyagát bomlékonysága miatt a kozmetikaipar csak újabban használhatja, ezelőtt — s részben napjainkban is — szintetikusan állították elő.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-05-07: Család - x:

Jutalom - Jártó Kocsis Edit

Nemrég hangzott el egy magas szintű üzenet a tévében, amiből többek közt azt is megtudhattuk, hogy a törvénykezés magas rangú emberei sok-sok pótlékot kapnak a fizetésükhöz csatolva, többek közt korrupció ellenit is. Így dívik ez külföldön is, tudom meg később.
2009-05-07: Család - x:

Hogyan takarítsuk állataink élőhelyét (1.)

A gyakorló állattartók tudják, hogy hobbijuk egyrészt költséges, másrészt időigényes, ezért csak olyan ember vállalkozzon erre, aki tudja biztosítani a kedvencei igényeinek megfelelő tartási körülményeket, így az akváriumban, kalitkában, terráriumban tartott állatok élőhelyének takarítását is.