1.Hogyan takarítsuk állataink élőhelyét

2009. május 7., csütörtök, Család

A gyakorló állattartók tudják, hogy hobbijuk egyrészt költséges, másrészt időigényes, ezért csak olyan ember vállalkozzon erre, aki tudja biztosítani a kedvencei igényeinek megfelelő tartási körülményeket, így az akváriumban, kalitkában, terráriumban tartott állatok élőhelyének takarítását is.

Halak

Minél nagyobb az akvárium, annál ritkábban kell takarítani. A nagyméretű akváriumban ugyanis sokkal jobban kialakul a bioló­giai egyensúly a halak és a növényzet között, másrészt a hőmérséklet-ingadozás is kisebb, mint a kicsiben. Egy mindössze húszliteres akvárium vize gyorsabban felmelegszik, a halak által el nem fogyasztott eleség mint szerves anyag sokkal gyorsabban elbomlik, ezzel is szennyezve az akvárium vizét. A kicsi edényt gyakran kell takarítani.

A több száz literes akváriumot elég évente egyszer teljes egészében kitakarítani. Az elpárolgó vizet természetesen folyamatosan pótolni kell, esetleg félévenként úgynevezett félvízcserét kell végezni. Ilyenkor a víz felét slaggal leszívjuk, majd lehetőleg klórmentes, pár napig állni hagyott vízzel pótoljuk. Az aljzatnak használt homokot, illetve apró kavicsot lavórba kiemelve forró vízzel többször átmossuk, amíg a leöntött víz teljesen tiszta. Vegyszert tilos használni!

Takarítás idején a vízinövényeket külön edényben szobahőmérsékletű vízben kell tartani, mert nagyon érzékenyek a kiszáradásra. A halak egy másik akváriumba kerülnek. Ügyeljünk arra, hogy az akváriumok vizének a hőmérséklete megegyezzen, különben a halak hősokkot kapnak, és könnyen elpusztulhatnak.

A víz klórtartalmának semlegesítésére az állatkereskedésekben kapható folyadékokat vagy tablettát lehet használni. (MTI-Press)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-05-07: Család - x:

Májusi gyöngyvirág - Puskás Attila

A kellemes illatú, kedvelt és már virágoskerti telepítésben is ismert májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó, tavaszi virágzású növény. Először a gyöngyvirágnak is csak a levelei, majd később jelennek meg a fehér, bókoló, egy irányba hajló fürtvirágai, amelyeket két ovális alakú levél vesz közre.
2009-05-07: Család - x:

Nem szívvédő a zöld tea

A zöld tea legfontosabb hatóanyagai nem javították a koszorúér-betegség kockázati tényezőit, de ez semmit nem von le a teázás élvezeti értékéből. A fontos kérdéssel foglalkozó nemzetközi vizsgálat eredményeit a Journal of Nutrition közölte.