Nem szívvédő a zöld tea

2009. május 7., csütörtök, Család

A zöld tea legfontosabb hatóanyagai nem javították a koszorúér-betegség kockázati tényezőit, de ez semmit nem von le a teázás élvezeti értékéből. A fontos kérdéssel foglalkozó nemzetközi vizsgálat eredményeit a Journal of Nutrition közölte.

A teakedvelők körében általánosan elterjedt nézet, hogy kiváltképp a zöld teában lévő alkotórészek, a polifenolok erélyes antioxidánsok, és ezért csökkentik a koszorúér-betegség kockázatát. Az érelmeszesedés kialakulása akkor gyors, ha a ,,rossz" koleszterin, az LDL-koleszterin oxidálódik, és lerakódik a koszorúerek belső felszínén. Az antioxidánsok ezt a folyamatot megakadályozzák, és ezért hasznosak a szívinfarktus megelőzésében.

Kísérleti patkányokon sikerült is igazolni, hogy a teában található polifenolok hatására a vérben lévő zsírok mennyisége csökkent, sőt, az állatok vérnyomása is alacsonyabb lett. Japánban végzett vizsgálatok arra utaltak, hogy a zöld tea rendszeres, bőséges ivása mellett az érelmeszesedés kifejlődése késik, és hasonló megfigyelésekről számoltak be holland és amerikai kutatók is.

Érthető, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszer-ellenőrző hivatal, az FDA többször kapott kérést a zöld tea gyógyszerré nyilvánítására. A kérelmet a zöld teát az Egyesült Államok területén forgalmazó japán teakereskedő cég nyújtotta be, és igyekezett bizonyítani a zamatos ital különböző gyógyító tulajdonságait, de nem sok sikerrel.

Legutóbb az FDA 105 tudományos dolgozatot kapott a japán cégtől, melyek a kérvényező szerint a tea különleges gyógyhatásait jelezték, de a hivatal ezeket nem tartotta meggyőzőnek. Most német és angol kutatók végeztek megfelelően ellenőrzött vizsgálatot a zöld tea jól adagolható hatóanyagaival. Az önkéntes résztvevők egyik csoportja a tea polifenoljait kapta három hétig, a másik csoport pedig ugyanolyan külsejű, de hatóanyagot nem tartalmazó kapszulákat szedett.

A koszorúér-betegség legkülönbözőbb kockázati tényezőit mérték, a vérnyomástól a vérben lévő zsírokig, de csak a koleszterinszintben észleltek kisfokú, kedvező változást. A teakivonattal töltött és az üres kapszulák hatása között semmiféle lényeges különbség nem mutatkozott a polifenolok javára. Hangsúlyozták viszont: azt a vádat sem lehetett igazolni, hogy a zöld tea károsítja a májműködést. Aki tehát szereti a zöld teát, az igya bátran. (MTI)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-05-07: Család - x:

Hogyan takarítsuk állataink élőhelyét (1.)

A gyakorló állattartók tudják, hogy hobbijuk egyrészt költséges, másrészt időigényes, ezért csak olyan ember vállalkozzon erre, aki tudja biztosítani a kedvencei igényeinek megfelelő tartási körülményeket, így az akváriumban, kalitkában, terráriumban tartott állatok élőhelyének takarítását is.
2009-05-07: Család - x:

Az ember bolond természete

Tűsarkú sprint egyéniben és párban
Tűsarkú cipőkben futottak versenyt férfiak és nők Kínában, ahogy a világ egyre több városában előfordult már. A férfiak nyolc centi magas sarkú cipőkben rohantak, a nőknél tíz centi volt az előírás. A táv nem volt túl hosszú, mindössze húsz métert kellett oda-vissza megtenni, ám akadályokat is át kellett ugrani. A női és férfi egyéni mellett párosban is volt futóverseny. Mindegyik kategória győztese kb. 430 lejnek megfelelő összeget és vásárlási utalványt kapott. A mezőny legifjabbja 18, legidősebbje 55 éves volt.