Erősd, a világtól elzárt falu — Kisgyörgy Zoltán

2009. május 8., péntek, Közélet

A Baróti-hegység délnyugati lábánál, a Barcaság szélén festői környezetben fekvő falucska ma is végvidék. Pedig itt vezetne át az egyik legrövidebb út Brassó felé. Hogy nem így történik, annak oka az Árapatak és Erősd, valamint az Erősd és Botfalu közötti makadámút.

Előbbi szakaszt ugyan előkészítette aszfaltozásra az árapataki önkormányzat, de utóbbi szinte járhatatlan, s az Olton áthajló hídon, mely Kovászna megye tulajdona, életveszélyes közlekedni. A botfalusi polgármester elmondta, egyelőre ennek feljavítására nincs lehetősége, s a híd miatt megszűnt az egykori brassói autóbuszjárat is. Mivel kevés az utas, egy cég sem hajlandó menetrend szerinti járatot indítani Sepsiszentgyörgy és Erősd között. Az út minősége miatt az országosan is híres kőkorszaki régészeti lelőhelyet sem látogatják a turisták — tájékoztattak a helybeliek.

Egyre fogy a falucska lakossága, a kiöregedést csak a román anyanyelvű cigányság szaporulata mérsékeli. Nem válik dicséretére azonban a lakosságnak, hogy körös-körül szemétdombok övezik a falut. Az önkormányzat megkezdte a szemétlerakó hely felszámolását, a falu megtisztítását, beindítja a szelektív hulladékgyűjtést, tiltótáblákat helyezett el több helyen, magas bírságot állapított meg azok számára, akiket rajtakapnak, hogy szemetet raknak le a környéken.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-05-08: Közélet - x:

Rács mögé került újabb két gyanúsított (Hamisjogosítvány-botrány) — Farkas Réka

A jogosítványbotrány újabb két gyanúsítottját helyezte huszonnégy órás előzetes letartoztatásba tegnap az ügyészség. Gheorghe Burlacut, a jogosítványkibocsátó iroda munkatársát és Viorel Zaha gépkocsivezetés-oktatót eddig tizennégy társukhoz hasonlóan szabadlábon vizsgálták. Kenőpénz elfogadása, hamisítás és hamis iratok használata miatt az ügyészség harmincnapos előzetes letartóztatásukat kéri a mai bírósági meghallgatáson.
2009-05-08: Közélet - x:

Törvénytelenségre szakosodott közjegyzők — Váry O. Péter

Törvénytelenül eljáró sepsiszentgyörgyi közjegyzők kilétére is fény derült azon a találkozón, melyet Antal Árpád András a lakástulajdonosi társulások vezetőivel tartott hétfő este. A polgármester azért kezdeményezett megbeszéléssorozatot a város 172 társulásának képviselőivel, hogy számtalan közös dolgukat átbeszélhessék: tömbházak hőszigetelését, zöldövezetek karbantartását, parkolók, játszóterek létesítését, a tömbházak feliratozását, a lakók adósságát.