Törvénytelenségre szakosodott közjegyzők — Váry O. Péter

2009. május 8., péntek, Közélet

Törvénytelenül eljáró sepsiszentgyörgyi közjegyzők kilétére is fény derült azon a találkozón, melyet Antal Árpád András a lakástulajdonosi társulások vezetőivel tartott hétfő este. A polgármester azért kezdeményezett megbeszéléssorozatot a város 172 társulásának képviselőivel, hogy számtalan közös dolgukat átbeszélhessék: tömbházak hőszigetelését, zöldövezetek karbantartását, parkolók, játszóterek létesítését, a tömbházak feliratozását, a lakók adósságát.

A nemrég módosított városgazdálkodási szabályok megtiltják az egyéni hőszigeteléseket, a polgármester felszólította a tömbházlakókat, legyenek türelemmel, mert az elkövetkező két-három évben a város minden tömbházát belefoglalják az országos programba — ez nem csupán anyagilag előnyösebb a lakóknak, kiknek az összköltség csupán húsz százalékát kell állniuk, de a pincét és a tetőt is magában foglaló teljes hőszigetelést jelent, és a nyílászárók cseréjét is. A mostanára eléggé elszaporodott „foltokat" viszont lebontják, a kicserélt ablakokból-ajtókból is csak azok maradhatnak, melyek az egységes képbe beleillenek (ezek árát leütik a költségből) — így kétszer fizet, aki elhamarkodja a szigetelést.

Ugyancsak a módosított városgazdálkodási szabályzat szerint a tömbházlakóknak vállalniuk kell környezetük rendben tartását, állandó takarítását, vagy kiadhatják ezt a munkát a köztisztasági vállalatnak. Ami a tömbházak feliratozását illeti, sok helyütt nem is létezik, és még igen sok a csupán román nyelvű utcanévkiírás — ezt is egységesíteni, kétnyelvűsíteni kell.

A legnagyobb gondot a lakástulajdonosi társulásoknak a közköltségeket nem fizetők okozzák. Többen jelezték, általában azok a lakók nem fizetnek, akik különben megtehetnék, hiszen italra, cigarettára futja nekik. Ráadásul gyakori az is, hogy eladják lakásaikat, adósságuk kifizetése meg marad a társulásra. Ezzel kapcsolatban törvénytelenségre is fény derült: Sepsiszentgyörgyön két olyan közjegyzői iroda is működik, ahol a tömbházlakás eladásakor nem kérik a társulástól a közköltségek törlesztését igazoló bizonylatot. Az ügyben kivizsgálást kezdeményez a polgármester, megoldásként meg azt ajánlja a társulások vezetőinek, a lakók adósságát jegyeztessék be a telekkönyvbe, így nem adhatják el, amíg tartozásukat nem törlesztik. Az igazi megoldás az volna, ha a szolgáltatók egyéni szerződést köthetnének minden lakás tulajdonosával, ez azonban még egyelőre technikai akadályokba ütközik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1351
szavazógép
2009-05-08: Közélet - x:

Erősd, a világtól elzárt falu — Kisgyörgy Zoltán

A Baróti-hegység délnyugati lábánál, a Barcaság szélén festői környezetben fekvő falucska ma is végvidék. Pedig itt vezetne át az egyik legrövidebb út Brassó felé. Hogy nem így történik, annak oka az Árapatak és Erősd, valamint az Erősd és Botfalu közötti makadámút.
2009-05-08: Közélet - x:

Márai-est színpadon

Ma este hét órakor mutatja be Kovács Éva Poór Lili-díjas színművész és Ferenczy Csongor színművész Sepsiszentgyörgyön a kultúrpalota Lajtha László Stúdiótermében a Márai Sándor naplói alapján készült, ...és elmúlok én, ki megtörténtem című előadást. Katarzisteremtő, lélekemelő gondolatokat tolmácsol mély átéléssel a két kitűnő művész.