Százéves pillanat

2009. május 9., szombat, Magazin
Újrafotózza Orbán Balázs helyszíneit Fekete Zsolt

A Székelyföld leírása című könyvsorozatban szereplő helyszínek legtöbbje alig változott közel százötven év alatt. Orbán Balázs 1868—1873 között megjelent, A Székelyföld leírása című hatkötetes történelmi-helytörténeti munkájában számos olyan metszet szerepel, amelynek alapjául a szerző készítette fotók szolgáltak. A marosvásárhelyi Fekete Zsolt, azaz Lovacska fotóművész egy évtizede követi az író nyomdokait, ugyanabból a szögből megörökítve a több mint százéves fényképeken szereplő helyszíneket — írja a fotóssal a transindex portál számára készült interjú bevezetőjében Fülöp Noémi.

A fotók — Orbán Balázs képeinek reprodukciói, illetve a Fekete Zsolt készítette fekete-fehér, síkfilmes és színes, digitális képek — több, kortárs fotókiállításon: a 2006-os budapesti Város-Táj-Beavatkozás című tárlaton, illetve 2007-ben GPS-ismeretlen szcénák című kiállításon, a prágai PragueBiennale 3, valamint a marosvásárhelyi B5 Stúdió tárlatán is szerepeltek. Egy szlovákiai kiadó tervbe vette a képek kötetben való megjelentetését.

— Honnan az ötlet, hogy elinduljon Orbán Balázs fényképeinek nyomában?

— A fotótörténetben nem új ez a dolog, híres Klössz György egykori Budapest-képeinek újrafotózása Lugosi ,,Lugó" László által. Az én esetemben régebbi, 1860-as évekbeli képekről van szó — terjedelmében és formájában is nagyobb anyag, hiszen Veress Ferenc számos, XIX. századi táj- és városképét megismételtem. Nem az ötletet tartom fontosnak, hanem a megvalósítását.

— Mennyi ideje foglalkozik ezzel, kb. hány fénykép készült el?

— 1999-ben készítettem az első képet Veress Ferenc után a Szent Mihály-templomról. Azóta 83 Orbán Balázs- és 23 Veress Ferenc-fényképet ismételtem meg.

— Mennyit változtak a helyszínek Orbán Balázs óta?

— A táj szinte semmit, fák nőttek. Kevés helyszín ,,tűnt" el az emberi beavatkozás során. Kicsit arrébb költöztették a folyó medrét, nagyobb épületet emeltek, vagy hagyták összedőlni.

— Pozitív vagy negatív nyomot hagyott rajtuk az idő?

— Figyelembe véve az idő hosszúságát (kb. 142 év), én pozitívumról beszélnék.

— Melyik volt a legemlékezetesebb hely, amelynek varázsát a fotózás során fedezte fel?

— A Tordai-hasadék nyugati bejárata: az én felvételem teljesen rásimul a régire, ,,Száz évesre nyúlik a pillanat" (Beöthy Balázs).

— Hogyan viszonyulnak munkájához a helyi lakosok?

— Orbán Balázs idejében virágoztak Erdély fürdői, zenepavilonokban muzsikáltak, némelyik még áll. Borszéken hiába kerestem, mutogattam az embereknek a régi képet. ,,Itt húzták!", kiáltott fel egy öreg, fényes szemekkel, ,,Aici au cântat!", ismétlődött meg a felkiáltás egy idős nő szájából Előpatakon. Legutóbb, kellemes meglepetésemre, Magyarózdon hallott egy asszony a projektemről a rádióban.

— Támogatják-e civil vagy állami szervek, szervezetek?

— Igen, támogatták, most nem sorolom fel — remélem, meg fog jelenni a könyv a Méry Ratio Kiadó gondozásában. Kiemelném a marosvásárhelyi levéltár (ahol Orbán Balázs eredeti fotói találhatók) segítőkészségét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-05-08: Közélet - x:

A függetlenség napja

Románia függetlenségének napját, a fasizmus elleni győzelem napját és Európa napját ünneplik holnap.
2009-05-09: Magazin - x:

Petőfi nyomában a Felvidéken

Petőfi Sándor 1845-ös felvidéki utazását eleveníti meg Ráday Mihály Útirajzok című dokumentumfilmje, amelynek teljes verzióját ma tűzi műsorára az m1. A költő személyes élménybeszámolója Mácsai Pál tolmácsolásában hangzik el.