Erkölcsszépségverseny

2009. május 9., szombat, Magazin
Szépségversenyre készülnek Szaúd-Arábiában: 15—25 év közötti nők indulhatnak, ám utcai ruhában — azaz lefátyolozottan — így nemigen lehet látni sem arcukat, sem testüket, és az egész viadal külcsínverseny helyett inkább belbecsvetélkedő.

Ezért is adják a szervezők a Morálszépe elnevezést rendezvényüknek. Az indulók abban versenyeznek, hogy melyikük elkötelezettebb a muszlim hit iránt, és tiszteli jobban szüleit. ,,A győztes nem szükségképpen lesz szép, mi a lélek és az erkölcs gyönyörűségével törődünk" — mondta a viadal meghonosítója, egy hölgy.

A verseny ma indul, majd tíz hétig a mintegy kétszáz hölgy félrevonul, hogy egyebek közt felfedezze bensője erejét. A versenyzők eltöltenek majd egy napot anyjukkal egy vidéki házban, hogy a zsűri — amely csakis nőkből áll — szemügyre vehesse, miként viselkednek szülőjükkel. Ezen a napon nem kell viselniük sem fátylukat, sem bő utcai ruhájukat, mivel csakis nők társaságában lesznek, és persze tévé sem közvetíti az ,,anyák napját" — sem. A verseny már a második, tavaly is volt ilyen a sivatagi királyságban. Akkor hetvenöten indultak, most csaknem háromszor annyian. Az erkölcs-szépségkirálynő csaknem kilencezer lejnyi pénzjutalmat és más díjakat kap, két udvarhölgye pedig feleennyit.

A tavalyi győztes, egy 21 éves nő azt üzeni az idei indulóknak, hogy nem a győzelem a fontos, hanem az engedelmesség a szülőknek. Az arab világban mindazonáltal vannak ennél ,,lazább", a nyugatiakhoz hasonlóbb szépségversenyek is. Libanon a legliberálisabb, ott fürdőruhában — igaz, csupán egyrészesben — jelennek meg a versenyzők a zsűri és a közönség előtt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-05-09: Magazin - x:

Petőfi nyomában a Felvidéken

Petőfi Sándor 1845-ös felvidéki utazását eleveníti meg Ráday Mihály Útirajzok című dokumentumfilmje, amelynek teljes verzióját ma tűzi műsorára az m1. A költő személyes élménybeszámolója Mácsai Pál tolmácsolásában hangzik el.
2009-05-09: Magazin - x:

A világ legidősebb kutyája

A manhattani kutyaszálloda gyógyfürdőjében ünnepelte 21. születésnapját a világ legidősebb kutyája, a Chanel névre hallgató tacskó.