Csacsifogatra ültetik Rippl-Rónait

2009. május 12., kedd, Magazin

A somogyi megyeszékhely nemzetközileg legismertebb személyiségét, Rippl-Rónai József (1861—1927) festőművészt Kaposváron csacsifogatra ültetik. Trischler Ferenc pécsi szobrászművész a kétkerekű kordén ülő művészt jellegzetes, széles karimájú kalapjában, csaknem életnagyságban örökítette meg, felidézve azt az életképet, amint a festő a csacsifogaton a Róma-hegyről a városba kocsikázik.

A szobor témája az ötlet megszületésekor, 2006-ban meglehetős vihart kavart. A mellette kardoskodók szerint éppen az teszi majd az emberek számára vonzóvá és szerethetővé a kompozíciót, hogy egy valós, a kora Kaposvár utcáin korántsem szokatlan életképet láthatnak. A zsánerképi megjelenítést ellenzők szerint viszont nem ez Rippl-Rónai legfőbb jellemzője. A művész ilyetén való ábrázolását túl hétköznapinak, a művész nagyságához méltatlannak vélték. A Magyar Képzőművészeti Lektorátus Rippl-Rónaira nézve helytelennek és dehonesztálónak tartotta a megjelenítést, és érvénytelenítette a pályázatot. Nem így a szobor felállítását kezdeményező Kaposvárért Közalapítvány, amely győztesnek nyilvánította a pécsi szobrász pályamunkáját, és azt jóváhagyta a kaposvári közgyűlés is.

Az ötletadók álláspontja szerint Kaposvár számára jelképpé válhat a helyi legendáriumban máig élő történetet megelevenítő szobor, amelyet a május 21-én kezdődő Festők városa hangulatfesztivál nyitónapján avatnak. Nem véletlenül, hiszen az idén kilencedik alkalommal megrendezendő művészeti kavalkáddal Rippl-Rónai József és két másik jeles kaposvári festőművész, Vaszary János és Galimberti Sándor emlékének adózik a város. A szobor elkészítésének mintegy húszmillió forintos költségeihez a Kaposvárért Közalapítvány mellett helyi gazdálkodó szervezetek, magánszemélyek és a kaposvári önkormányzat is hozzájárult.

A kordés szobornak kiválasztott hely közelében van egy másik, ugyancsak Rippl-Rónai Józsefről készült alkotás, amelyet 1930-ban Medgyessy Ferenc készített. Az életnagyságúnál nagyobb szobrot 1952-ben állították fel a festőművészről elnevezett téren.

A posztimpresszionista és szecessziós törekvések legkiemelkedőbb magyarországi képviselőjeként számon tartott Rippl-Rónai Kaposváron patikussegédnek tanult, ám még a Budapesten megszerzett gyógyszerészeti mesteroklevél sem szabott irányt pályafutásának. Előbb itthon, majd a müncheni Művészeti Akadémián tanult. Művészi munkássága Párizsban, Munkácsy Mihály tanítványaként bontakozott ki. 1902-ben visszatért Kaposvárra, az I. világháború kitörése azonban ismét Párizsban érte, ahol elfogták és internálták. 1915-ben ismét visszatért a szülővárosába, és haláláig a jelenleg múzeumként látogatókat fogadó Róma villa volt az otthona.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1333
szavazógép
2009-05-12: Magazin - x:

Régi szertartások betiltása 1924-ben — Józsa Lajos

A sepsiszentgyörgyi céhek és ipartársulások több mint százéves szokása volt a társulati láda elkísérése az újraválasztott elnök házához. Így adták tudtára a város lakosságának, hogy kit választottak meg a következő két esztendőre a társulat vezetésére. Elöl a társulati zászlót vitték, utána két fiatal mester a társulati ládát, melyben az okiratok mellett a pénz és más iratok voltak.
2009-05-12: Riport - x:

Iskola és állás (Munkában — munka nélkül) — B. Kovács András

Házak a világra nyitott tányérantennákkal: az elektronikus médián keresztül üzen a telepnek az új évezred
Romák esetében az alkalmazásnak az iskolai végzettség hiánya a legfőbb akadálya. Ahol az írástudatlanság is áldozatokat szed, ott persze nagy igényekkel fellépni nehéz. Pedig némelyeknek sikerült már túljutniuk nem egy akadályon, róluk lesz szó az alábbiakban.